Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

ΔΕΛΗΚΑΡΗΣ: ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΥΛ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΖΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΕΣ


Συνεχίζει να νοσηλεύεται
Βελτιωμένη ήταν χθες το πρωί η κατάσταση της υγείας του Γιώργου Δεληκάρη, ο οποίος νοσηλεύεται στην Εντατική του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός έπειτα από σοβαρό τροχαίο που του συνέβη τη νύχτα της Τετάρτης και στο οποίο τραυματίστηκε στο κεφάλι.



Ο θρύλος του Ολυμπιακού, ο οποίος υποβλήθηκε σε επέμβαση για να αντιμετωπιστεί η εγκεφαλική αιμορραγία που είχε, παρουσίαζε χθες σταθεροποίηση της καρδιακής λειτουργίας, ενώ και η λειτουργία του εγκεφάλου του φαινόταν καλή- γεγονός που έκανε τους νευροχειρουργούς να εκτιμούν ότι δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όταν συνέλθει. Ο Δεληκάρης υπέστη από το τροχαίο εμπιεστικό (από την πρόσκρουση) κάταγμα κρανίου και αιμορραγία στον εγκέφαλο, ενώ την κατάστασή του επέτεινε το γεγονός ότι έχει επιβαρημένο καρδιολογικό ιστορικό, καθώς έχει περάσει σοβαρό έμφραγμα και έχει κάνει μπάι πας.
Γητευτής της μπάλας


Με τον Βασίλη Κωνσταντίνου στον Παναθηναϊκό.


«Μεγάλο μου λάθος» είχε πει το 1997 σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ»
Για τους πιτσιρικάδες, όσους άρχισαν να πηγαίνουν στο γήπεδο τη δεκαετία του ΄70, ήταν ένας καλός λόγος να αγαπήσουν το ποδόσφαιρο. Για τις γυναίκες, ο ορισμός του απόλυτου αρσενικού. Δεν κατακτούσε τις καρδιές, τις αιχμαλώτιζε! Κάποιες του κόλλησαν το προσωνύμιο «Έλληνας Τζορτζ Μπεστ» και μάλλον δεν θα μπορούσε να βρεθεί κάτι πιο ταιριαστό. Για τους φανατικούς του Ολυμπιακού υπήρξε ο μεγάλος... έρωτας και κάποτε έγινε ο ορισμός της προδοσίας. Για όλους, ωστόσο, ο Γιώργος Δεληκάρης ήταν ένας θρύλος, ένας μύθος, ίσως ο κορυφαίος βιρτουόζος των γηπέδων μας! Στη σημερινή εποχή οι διάφοροι υπεράσοι μοιάζουν με ρομπότ. Με ανεξάντλητες δυνάμεις, με δύναμη παλαιστή και ικανότητα να δίνουν δύο και τρία ματς την εβδομάδα. Ο Δεληκάρης, όμως, ήταν το «κάτι άλλο». Μύθος.

Το... αλήτικο στυλ του σαγήνευε τα πλήθη. Δεν απαιτούσε το χειροκρότημα το κόσμου, το κέρδιζε με την απαράμιλλη τεχνική του. Οι ντρίμπλες του καθήλωναν τους αντιπάλους και περνούσε τον προσωπικό του αντίπαλο σαν σταματημένο! Ο μεγάλος αριστεροπόδαρος άσος πήγε κόντρα στο κατεστημένο της εποχής και σε όσους πήγαν να του κόψουν ετσιθελικά το ποδόσφαιρο.

«Γιώργο, η μοίρα όλων των μεγάλων παικτών είναι να αγαπηθούν υπερβολικά και να μισηθούν παράλογα. Όσοι δεν το αντέχουν κάνουν λάθος δουλειά» του είχε πει κάποτε ο «καπετάν Νίκος» του Ολυμπιακού, ο αξεπέραστος πρόεδρος, ο Γουλανδρής. Πόσο προφητικά ήταν τα λόγια αυτά! Το καλοκαίρι του ΄78 ήταν σημείο αναφοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Δεληκάρης βγήκε από το ψυγείο στο οποίο είχε μπει τον Ιανουάριο (8/1 το τελευταίο του ματς με την «ερυθρόλευκη» κόντρα στην Καβάλα) και φόρεσε τα «πράσινα» του Παναθηναϊκού. Η κόντρα του με τη διοίκηση του Ολυμπιακού, το γεγονός ότι τσακώθηκε με τον συμπαίκτη του Αϊδινίου, η πρόστυχη κίνηση να αφαιρέσουν το περιβραχιόνιο από τον άνθρωπο που δικαιωματικά το άξιζε, ανάγκασαν τον Δεληκάρη να πει το «ναι» στον Αντώνη Μαντζαβελάκη, τον μετρ των μεταγραφών εκείνης της μακρινής εποχής. Η φανέλα με το «τριφύλλι» ουδέποτε ταίριαξε με τον Δεληκάρη. Ο κόσμος του Ολυμπιακού δεν το άντεξε. Πικράθηκε. Τον Μάιο του ΄79 μπήκε με την εμφάνιση του ΠΑΟ στο «Καραϊσκάκη» και όλοι ένιωσαν ότι είδαν ένα κλεμμένο λάβαρο στα χέρια του αντιπάλου!

«Αν σημείωνα τις βρισιές που μου έσουραν ακόμη και κάποιοι από τους παλιούς μου συμπαίκτες, σίγουρα θα κοκκίνιζαν και οι πέτρες» αρκέστηκε να πει. Αλλά ήδη ο χρόνος για την απόφαση να βάλει «τέλος» μετρούσε αντίστροφα. Ξαφνικά, το ΄82 θα σταματήσει το ποδόσφαιρο σε ηλικία μόλις 31 ετών...

Γέννημα- θρέμμα «παιδί του Πειραιά», πήγε στον Ολυμπιακό με πριμ μεταγραφής 150 χιλιάρικα. Ο δε Αργοναύτης, εισέπραξε 1.050.000 δρχ. το καλοκαίρι του ΄69. Η θέση του αριστερού εξτρέμ βρήκε τον άνθρωπό της. Πέτυχε γκολ με την Εθνική και όταν περνούσε με σλάλομ τους αντιπάλους του θύμιζε τον καλύτερο σκιέρ. Το γκολ με... καράτε που έβαλε, ακόμη είναι «χάι λάιτ» σημάτων αθλητικών εκπομπών. Μαζί με τους λοιπούς παικταράδες του Ολυμπιακού, γαλούχησε γενιές και γενιές στις «κόκκινες» αθλητικές ιδέες.

Ο Δεληκάρης βιαζόταν. Βιαζόταν πολύ. Νωρίς τα έκανε όλα. Πιτσιρικάς πήρε μεταγραφή για τον αγαπημένο του Ολυμπιακού, νωρίς σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Το όνομά του συνοδεύτηκε από έναν μύθο. Οι δουλειές που έκανε ήταν θέμα συζήτησης. Η καταστροφή με τις επενδύσεις στην Αλβανία, η μάντρα αυτοκινήτων, η κατασκευή χρυσών καδενών, η ψαροταβέρνα στον Άγιο Νείλο. Εκεί τον ξετρύπωσε ο Μανώλης Σαριδάκης από τα «ΝΕΑ» πριν από μια δεκαετία και ο χορευτής της μπάλας σε μια σπάνια συνέντευξη είπε το «για ποια καράβια που έχω, λέτε; Πράγματι, επειδή δεν αγάπησα ποτέ τα λεφτά, τα έδωσα σε φίλους»!

Ο Γιώργος Δεληκάρης άλλες στιγμές είχε ομολογήσει πως «έχω ένα μυστικό που θα το κρατήσω για τον εαυτό μου. Ίσως δεν το αποκαλύψω ποτέ. Πληγώθηκαν, υπέφερα, πονάω ακόμη και τώρα για την απόφασή μου να εγκαταλείψω το ποδόσφαιρο».

Και όταν πριν από λίγα χρόνια εμφανίστηκε στο «Red Store» στο «Καραϊσκάκη», σαν να εξαγνίστηκε! «Δεν θα ήμουν γνήσιος Ολυμπιακός αν έπειτα από τόσα χρόνια δεν σας ζητούσα μια συγγνώμη. Αν σας πλήγωσα που πήγα στον Παναθηναϊκό». Όλοι οι φίλοι του Ολυμπιακού, οπαδοί ή μη, του έδωσαν συγχωροχάρτι για το «ιστορικό λάθος του Παναθηναϊκού»...

Εκλάπη από "ΤΑ ΝΕΑ"



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου