Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Μικρά Κομμάτια Γνώσης


Σας έχει τύχει ποτέ να είστε σε μια παρέα που να μην ξέρετε τόσο καλά όμως να θέλετε πάση θυσία να κερδίσετε το σεβασμό όλων με τις γνώσεις σας;



Ίσως εδώ βρείτε τον τρόπο, αρκεί να διαβάσετε τα παρακάτω και να περιμένετε να φέρει κάποιο κατάλληλο θέμα η κουβέντα για να το πείτε. Φροντίστε μόνο να μη φανεί ότι το πετάτε για αυτό το λόγο.

(από το Γιώργο Αναγνωστόπουλο)

Η μέρα δε διαρκούσε πάντα 24 ώρες. Οι παλίρροιες κάνουν τις μέρες να γίνονται μεγαλύτερες. Πριν 350 εκατομμύρια χρόνια οι ημέρες είχαν διάρκεια 22 ώρες, αλλά ο χρόνος είχε 410 μέρες. Και μη βιαστείτε να πείτε ότι ο χρόνος είχε τόσες ώρες όσες και σήμερα, γιατί ένα απλός πολλαπλασιασμός μαρτυράει ότι τώρα το έτος έχει 260 ώρες παραπάνω από τότε.

Κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται 41.100 αναχωρήσεις πολιτικής αεροπορίας ημερησίως.

Οι περισσότεροι τυφλοί (ακόμα και εκ γενετής) μπορούν να δουν όνειρα, αρκεί ο λόγος (για τον οποίο δε βλέπουν) να μη βρίσκεται στον εγκέφαλο, αλλά στο μάτι.

Ο αριθμός 13 θεωρείται γρουσούζικος, γιατί στο μυστικό δείπνο ο 13ος καλεσμένος ήταν ο Ιούδας ο Ισκαριώτης. Γι' αυτό το λόγο πολλές φορές προσθέτεται στο τραπέζι μια μεγάλη ξύλινη μαύρη γάτα που πάντα σερβίρεται φαγητό και κρασί.
Έτσι συνδέθηκε η πρόληψη και με τις μαύρες γάτες.

Όμως λέγεται ότι η πρόληψη για τον αριθμό 13 υπήρχε και πριν τη ρωμαϊκή εποχή και αυτό γιατί σύμφωνα με τη Νορβηγική μυθολογία, ο θεός Baldur σκοτώνεται όταν ο Loki γίνεται ο 13ος καλεσμένες σε μια μάχη Valhalla.

Η πρόληψη όμως μπορεί να ανήκει και στους Αιγυπτίους, στους οποίους το 13ο βήμα ήταν το τελευταίο βήμα της σκάλας μέσω της οποίας η ψυχή έφτανε στην αιωνιότητα.

Κατά το 18ο αιώνα, οι άνθρωποι φοβόντουσαν τη 13η μέρα του μήνα και ανέστελλαν όλες τις σημαντικές δουλειές τους για άλλη μέρα, ειδικά όταν αυτή έπεφτε να είναι Παρασκευή. Στην Ελλάδα, αντί για Παρασκευή, φοβόμαστε την ημέρα Τρίτη γιατί τότε έπεσε η Πόλη (Τρίτη, 29 Μαΐου 1453) και πάλι Τρίτη σκοτώθηκε ο Διγενής Ακρίτας.

Ακόμη και στις μέρες μας μερικά μεγάλα κτίρια παραλείπουν το 13ο όροφο και σε πολλά αεροπλάνα δεν υπάρχει η θέση 13. Η φοβία που συνδέεται με τον αριθμό 13 είναι γνωστή ως Τρισκαιδεκαπαφοβία και είναι πολύ σπάνια.

Περίπου το ένα τέταρτο του κόσμου οδηγεί στα αριστερά του δρόμου και αυτές οι χώρες είναι κυρίως Βρετανικές αποικίες. Ο λόγος; Ως το 1789 όλοι ταξίδευαν από την αριστερή μεριά του δρόμου γιατί οι περισσότεροι ήταν δεξιόχειρες και ήθελαν το "καλό" τους χέρι που κρατάει το ξίφος να βρίσκεται μεταξύ του εαυτού τους και του οποιοδήποτε ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση. Ακόμα και οι ιππότες κρατούσαν τις λόγχες τους στις κονταρομαχίες με το δεξί και περνούσαν από τα δεξιά του αντιπάλου τους. Γι' αυτό το λόγο δεν κρατούσαν την ασπίδα με το αριστερό χέρι αλλά την είχαν δεμένη στο δεξί.

Όμως μετά τη γαλλική επανάσταση, και αφότου η Γαλλία άρχισε να αναθεωρεί πολλές παλιές παραδόσεις της, άλλαξε και αυτή η συνήθεια και όλοι πλέον περπατούσαν από τη δεξιά πλευρά του δρόμου, κάτι που ο Ναπολέων φρόντισε πολύ καλά να μεταδοθεί και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη.

Έτσι, όταν η Αμερική θέλησε να ανεξαρτητοποιηθεί τελείως από την Αγγλία, υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό σύστημα και όταν άρχισε να βγάζει τα πρώτα αμάξια τα έβγαζε φυσικά με αριστερό τιμόνι. Τα πιο φτηνά αμάξια τότε ήταν τα αμερικάνικα και έτσι πολλές χώρες αναγκάστηκαν να αλλάξουν από ανάγκη.

Το φεγγάρι κάποιες φορές φαίνεται μεγαλύτερο από ότι άλλες. Αυτό δεν συμβαίνει γιατί είναι πιο κοντά στη Γη, ούτε είναι κάποιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο. Απλά αυτό συμβαίνει όταν το φεγγάρι είναι χαμηλά στον ορίζοντα και μπορούμε να το συγκρίνουμε με κάτι που βλέπουμε και ξέρουμε ότι είναι μεγάλο, π.χ. μια πολυκατοικία. Έτσι όταν το μυαλό "βλέπει" κάτι που είναι μεγαλύτερο από κάτι που θεωρούσε ήδη μεγάλο (στο παράδειγμα εδώ, την πολυκατοικία), νομίζει ότι το φεγγάρι είναι πραγματικά τερατώδες και μεγαλώνει την εικόνα του.

Το θεώρημα των τεσσάρων χρωμάτων μάς διδάσκει πως αν φτιάξουμε ένα δικό μας χάρτη, ποτέ δε θα χρειαστούμε πάνω από 4 χρώματα για να χρωματίσουμε κάθε χώρα με τέτοιο τρόπο ώστε σε καμιά περίπτωση δυο γειτονικές χώρες να έχουν το ίδιο χρώμα.

Ο μεγαλύτερος ήχος που έχει ξεφωνίσει ποτέ άνθρωπος ήταν 128 dbA (Simon Robinson, Αυστραλία). Ένας μέσος άνθρωπος δεν φτάνει πάνω από 100 dbA.

Έχετε προσέξει πως ο πάγος, που κολλάει στα αυτοκίνητα τις κρύες νύχτες του χειμώνα είναι σχεδόν λευκός, ενώ τα παγάκια είναι σχεδόν διάφανα; Αυτό συμβαίνει γιατί ο πάγος στα αυτοκίνητα περιέχει περισσότερο αέρα και τον κάνει να φαίνεται "συννεφιασμένος". Από την άλλη, ο πάγος στα καλά ξενοδοχεία, που είναι εντελώς διάφανος, είναι από κατεψυγμένο βρασμένο νερό.

Η Γη έχει διάμετρο 12.756 χιλιόμετρα και κάνει 23 ώρες και 56 λεπτά να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό της. Αυτό σημαίνει ότι πιάνει τα 1.607 χιλιόμετρα ανά ώρα. Είπατε κάτι για την McLaren F1;

Μετά από ένα δείπνο στο κινέζικο εστιατόριο ακόμα πεινάμε γιατί το διαιτολόγιο των Κινέζων περιέχει λιγότερο λίπος από όσο έχουμε συνηθίσει εμείς και επειδή το λίπος είναι ένας τρόπος μέτρησης για τον εγκέφαλο για το πόσο έχει καταναλώσει, μπορεί να νομίζεις ότι πεινάς ακόμα και όταν έχεις φουσκώσει.

Τα δάχτυλά μας ρυτιδώνουν στο μπάνιο γιατί μένουμε εκτεθειμένοι στο νερό για πολλή ώρα και τα φυσικά έλαια του σώματός μας ξεπλένονται. Στα δάχτυλά μας είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα και έτσι το νερό μπορεί και διαπερνάει την επιδερμίδα μας κάνοντας τη να φαίνεται όπως φαίνεται.

Δεν είναι αλήθεια το γεγονός πως τρώγοντας junk food (πατατάκια, γαριδάκια, σοκολάτες, καραμέλες, παγωτά, χάμπουργκερ, χοτ ντοκ κτλ.) βγάζει κανείς σπυράκια και στίγματα. Τα σπυράκια προκαλούνται από υψηλά επίπεδα ορμονών οι οποίες συντελούν στην παραγωγή περισσότερου λίπους από το δέρμα. Το τι τρως δεν παίζει ρόλο. Αυτό που παίζει ρόλο είναι η εφηβεία, όταν δηλαδή αυτές οι ορμόνες φτάνουν σε υψηλά σημεία και οδηγούν στη ακμή.


Το χειμώνα δεν κάνει κρύο επειδή ο Ήλιος είναι πιο μακριά από τη Γη, αλλά γιατί κατά την πρώτη εβδομάδα του Γενάρη, ο Ήλιος βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ότι μέσα στον Ιούλιο! (Για την ακρίβεια, βρίσκεται 5 χιλιάδες χιλιόμετρα πιο κοντά). Όμως αυτό το γεγονός παύει να ισχύει για τη θερμότητα που μας δίνει λόγω του ότι το χειμώνα η περιστροφή της Γης είναι σε τέτοια γωνία ώστε οι ακτίνες του Ήλιου να απλώνονται σε μεγαλύτερη έκταση της Γης προσδίδοντας φυσικά λιγότερη θερμότητα (και μικρότερες μέρες).

Το νερό πάει στη αποχέτευση πάντα ακολουθώντας αριστερόστροφη στροφοδίνη στο Βόρειο ημισφαίριο και αντίθετα στο Νότιο. Αυτό είναι ένα παλιό κινέζικο μυστικό που πηγάζει από τη Φυσική. Είναι αλήθεια πως μια δύναμη (που ονομάζεται Coriolis effect) έχει την τάση να κινεί τα πάντα κατά την περιστροφή της Γης. Λόγω αυτή της δύναμης έχουμε και τους ανεμοστρόβιλους. Όμως αυτό δεν ισχύει σε μια τόσο μικρή ποσότητα νερού από ένα νιπτήρα ή μπανιέρα. Μεγαλύτερο ρόλο παίζει το σχήμα, το οποίο είναι που κάνει και τη διαφορά.

Ένας μύθος για το σπανάκι είναι πως είναι το λαχανικό που είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο. Σε αυτό στηρίζεται ακόμη και σήμερα ο Ποπάη που της βρέχει στο Βρούτο. Όλα ξεκίνησαν το 1870 όταν ένας Γερμανός διαιτολόγος ανέλυε την περιεκτικότητα των τροφών σε σίδηρο. Όταν έγραψε το αποτέλεσμα για το σπανάκι έκανε λάθος στην υποδιαστολή κάνοντας το σπανάκι (ένα ασήμαντο λαχανικό ως τότε) να φαίνεται πως είναι 10 φορές πιο γεμάτο σε σίδηρο. Και έτσι ξεκίνησε ο θρύλος της θαυματουργής τροφής. Το 1929 ο Αμερικάνος καρτουνίστας Elzie Segar δημιούργησε τον Ποπάη και τα μικρά παιδιά από τότε έτρωγαν συνεχώς σπανάκι ελπίζοντας να γίνουν σαν τον υπερήρωά τους.









Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου