Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Μάγεψε μικρούς και μεγάλους το αφιέρωμα στο θέατρο κούκλας


Aπό το Δημοτικό Κουκλοθέατρο του ΠΟΔΤ...




Η τέχνη του κουκλουθεάτρου μάγεψε κυριολεκτικά μικρούς και μεγάλους στο αφιέρωμα που διοργάνωσε το Δημοτικό Κουκλοθέατρο του ΠΟΔΤ την Τρίτη 7 Ιουλίου, το βράδυ στην πλατεία Παλαιού Δεσποτικού.

Η μεγάλη συμμετοχή των παιδιών, ο ενθουσιασμός τους και η ενεργή παρακολούθηση των κουκλοιστοριών δικαίωσαν πλήρως τους σκοπούς της διοργάνωσης και επιβράβευσαν τις προσπάθειες του ΠΟΔΤ.

Παραυρέθηκε η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΠΟΔΤ κ. Νικολέτα Μπρουζούκη..


Συμμετείχαν :
1. Κουκλοθέατρο «Αngelus novus», εμψυχώτρια Ιωάννα Μαμακούκα με το έργο «Ο Κυνηγός» ,
2. Κουκλοθέατρο «ΚΟΚΟΥ-ΜΟΥΚΛΟ», εμψυχώτριες Ηρώ Θεοδώρου, Βάσω Γιαρένη, με το έργο «Φεγγαρόσουπα»,
3. Κουκλοθέατρο ΧΑΡΧΟΥΤ, εμψυχωτής Χρίστος Αυτσίδης, με το έργο «Ιπποπόταμοι, πειρατές, κατάρτια και βουτιές».



Αρχικά το πρώτο μέρος το αφιερώματος είχε προγραμματιστεί για την Δευτέρα 6 Ιουλίου ωστόσο η ξαφνική αλλαγή του καιρού δεν το επέτρεψε. Έτσι όλα τα σχήματα εμφανίστηκαν τη Τρίτη όπου ο θαυμάσιος καιρός εξασφάλισε και την επιτυχή διεξαγωγή.


Η πλατεία Παλιού Δεσποτικού, έπειτα από την όμορφη διαμόρφωσή της , αποτέλεσε τον πιο κατάλληλο χώρο κα πρόσφερε στις οικογένειες και τα παιδιά ένα ήσυχο ανοικτό περιβάλλον για να παρακολουθήσουν αλλά και άνεση στα πιτσιρίκια που συνεχώς κινούνταν ξετρελαμένα γύρω από τη σκηνή.





Μπροστά από τον τεράστιο πλάτανο της πλατείας, στήθηκαν τα σκηνικά δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα όμοια με αυτή των παραμυθιών και έγινε ένας αλλιώτικος μαγικός τόπος όπου τα σχήματα ξεδίπλωσαν τις κουκλοϊστορίες τους.





Στην αρχή του προγράμματος ο εμψυχωτής του Δημοτικού Κουκλουθεάτρου του ΠΟΔΤ κ. Νίκος Τζίκας μίλησε στο κοινό για την τέχνη και τις αξίες του θεάτρου κούκλας, τους εξήγησε για τα είδη κούκλας (μαρότες, γαντόκουκλες) και τις τεχνικές χειρισμού που χρησιμοποιούσαν τα σχήματα ώστε μικροί και μεγάλοι να κατανοήσουν την τέχνη αυτή και να μπορέσουν να παρακολουθήσουν ενεργά τις παραστάσεις. Έπειτα παρουσίασε τις ομάδες κουκλοθεάτρου «Αngelus novus» «ΚΟΚΟΥ-ΜΟΥΚΛΟ» , «ΧΑΡΧΟΥΤ», τους εμψυχωτές τους, μίλησε για την διαδρομή τους, τις παραστάσεις που κατά καιρούς έχουν ανεβάσει καθώς τις ποικίλες άλλες δραστηριότητές τους, όπως εργαστήρια κούκλας, συναντήσεις κλπ.


Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Κουκλοθέατρο «Αngelus novus», με εμψυχώτρια την Ιωάννα Μαμακούκα η οποία παρουσίασε το έργο «Ο Κυνηγός». Ένα λαϊκό παραμύθια από την Γεωργία όπου ο άνθρωπος μεταμορφώνεται σε διαφορετικά ζώα: άλογο, σκύλος… καθώς περνάει από τα διαφορετικά στάδια της ζωής του. Μεταμορφώσεις και ανατροπές που η Μαμαμούκα τις μετέφερε επιτυχώς στη σκηνή με εναλλαγές ρόλων μέσα από τις εναλλαγές μάσκας, με αντικείμενα και καπέλα.

Χρησιμοποίησε μικτές τεχνικές θεάτρου: μιμική, κλόουν, σωματική έκφραση, γαντόκουκλες καθώς και κρουστά μουσικά όργανα. . Κινήθηκε δε και έξω από τα σκηνικά , ήρθε κοντά στα παιδιά και μέσα από διάλογο τα έκανε ενεργούς συμμετέχοντες στο παραμύθι.


Ακολούθησε το Κουκλοθέατρο «ΚΟΚΟΥ-ΜΟΥΚΛΟ» με τις εμψυχώτριες Ηρώ Θεοδώρου, Βάσω Γιαρένη. Παρουσίασαν το έργο «Φεγγαρόσουπα» με την κλασσική μορφή του θεάτρου κούκλας. Ήταν ένα διασκεδαστικό παραμύθι με μαρότες και γαντόκουκλες, εντυπωσιακά σκηνικά, όμορφη μουσική επένδυση όπου τα τραγούδια εξελίχθηκαν σε μουσικά παιχνίδα, καθώς οι εμψυχώτριες με την τέχνη τους έφεραν τους μικρούς θεατές μέσα στο παραμύθι και τους έκαναν ήρωες της υπόθεσης. Την επιμέλεια και τη σκηνοθεσία της παράστασης είχε ο Χρήστος Αυτσίδης ενώ τη μουσική η Σοφία Ταμβακοπούλου .



Τέλος εμφανίστηκε το Κουκλοθέατρο «ΧΑΡΧΟΥΤ» με εμψυχωτή τον Χρίστο Αυτσίδη. Παρουσίασε το έργο “Ιπποπόταμοι, πειρατές, κατάρτια και βουτιές”. Ο εμψυχωτής υποδύθηκε όλους τους ρόλους της παράστασης αλλάζοντας 12 φωνές, κινήθηκε μπρος και πίσω από τα σκηνικά και την στόλισε με τη μουσική της φυσαρμόνικάς του. Στην εξέλιξη της ιστορίας έρεπε να ξυπνήσει ο παλιός μύθος που θα ζωντάνευε το καράβι στο βυθό της λίμνης. Αυτό ο Αυτσίδης το πέτυχε απευθυνόμενος στα παιδιά και ζητώντας τη ουσιαστική βοήθειά τους πράγμα που ταυτόχρονα ενεργοποίησε την συμμετοχικότητά τους και συντέλεσε στο να αφομοιώσουν τα μηνύματα της ιστορίας καθώς και να αποκτήσουν βαθιά σκέψη και γνώση για τον γύρω τους χώρο.


Ήταν , πράγματι μια ξεχωριστή, μαγική βραδιά γεμάτη σύνθετες εικόνες, εντυπωσιακή θεατρικότητα και όμορφες μουσικές μελωδίες την οποία διοργάνωσε το Δημοτικό Κουκλοθέατρο του ΠΟΔΤ. Όλοι, μικροί και μεγάλοι θεατές έφυγαν ενθουσιασμένοι από το ποιοτικό ψυχαγωγικό θέαμα που παρακαλούθησαν και γεμάτοι εντυπώσεις θα τους μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη τους.






Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου