Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Η Σούλα κάνει αντιπολίτευση...


Ανακοίνωση της Σούλας Μερεντίτη σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χατζηγάκη



Τα προβλήματα των αγροτών της χώρας είναι μεγαλύτερα και περισσότερα παρά ποτέ. Η κυβέρνηση διαρκώς αποδεικνύεται αναξιόπιστη και ανακόλουθη στις δεσμεύσεις της. Η περιφερειακή ανάπτυξη με κύριο πυλώνα μια ισχυρή αγροτική οικονομία που υποσχέθηκε προεκλογικά η κυβέρνηση, σήμερα αποδεικνύεται μια οδυνηρή εξαπάτηση.
Δυστυχώς, η εξαετής διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο που απειλείται πλέον με αφανισμό και ο κίνδυνος ερήμωσης της υπαίθρου να είναι πλέον ορατός.


Οι πρόσφατες γενικές εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις του κ. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει απόλυτα το αγροτικό εισόδημα και δεν θα υπάρξει καμία απολύτως περικοπή ενισχύσεων, καθώς και η αναβάθμιση των μεγάλων οργανισμών στήριξης των αγροτών, δεν πείθουν πια κανέναν. Οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις τους είναι χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και αντίκρισμα. Η αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων με επιλεκτικές παρεμβάσεις ρουσφετολογικού χαρακτήρα και με επικοινωνιακά τεχνάσματα οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα.


Η προχειρότητα, η έλλειψη στόχων και προτάσεων, η απουσία ή ανικανότητα διαπραγμάτευσης πλήττουν το αγροτικό εισόδημα και αφανίζουν παραδοσιακούς υγιείς κλάδους της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Ενώ την ίδια στιγμή οι ευρωπαίοι εταίροι μας διαπραγματεύονται σθεναρά τα συμφέροντα για τα δικά τους αγροτικά προϊόντα και την επικράτησή τους στις αγορές.

Οι τιμές παραγωγού όλων των αγροτικών προϊόντων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Το κόστος παραγωγής στα ύψη με τάσεις συνεχώς αυξητικές. Η ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, η κατακόρυφη αύξηση των αγροτικών εφοδίων και των εισροών, έχουν εξαντλήσει και τις τελευταίες οικονομίες των αγροτών που αναγκάζονται να καταφεύγουν στο δανεισμό για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν.


Οι αγρότες της χώρας χρειάζονται στήριξη, συμβουλές, επιστημονική βοήθεια, κίνητρα για να παραμείνουν στον τόπο τους και να μην ερημώσουν τα χωριά. Η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος, στην κατεύθυνση ενός νέου πρότυπου ανάπτυξης της υπαίθρου, ώστε η ελληνική ύπαιθρος να καταστεί προνομιακός χώρος ανάπτυξης και ποιότητας ζωής. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή αγροτικής πολιτικής, χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης.

Από πολιτικό γραφείο Σούλας Μερεντίτη





Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου