Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

FIT AND SMILE - «Γυμνάσου και χαμογέλα»


Οι Κώστας Αλέξης και Γιώργος Χατζής ιδιοκτήτες του FIT AND SMILE τονίζουν την σημασία της άσκησης



Εδώ και περίπου δύο χρόνια στην Καραϊσκάκη 30, παραπλεύρως της Κονδύλης δύο γνωστά και αγαπητά παιδιά από το χώρο του αθλητισμού οι Γιώργος Χατζής και Κώστας Αλέξης, άνοιξαν ένα σύγχρονο γυμναστήριο.

Το Fit and Smile, που σημαίνει «Γυμνάσου και Χαμογέλα» και στο οποίο καθημερινά γυμνάζονται πάρα πολλοί συμπολίτες μας. Ο ποδοσφαιριστής του Πυργετού και ο μπασκεμπολίστας της ΑΕΤ, μιλάνε για την σημασία της άσκησης και του αθλητισμού γενικότερα.

«Η καλύτερη επένδυση για το μέλλον».
Ο Κώστας Αλέξης τόνισε
«Προσωπικά, πιστεύω ότι μια απ’ τις λίγες υγιείς δραστηριότητες που υπάρχουν στη ζωή μας είναι η άθληση η οποία αποτελεί πραγματικά τη μόνη διέξοδο απ’ τη ρουτίνα και την κουραστική καθημερινότητα.

Το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η άθληση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής. Πρέπει να αθλούμαι για να ζω σωστά και ισορροπημένα.
Η άσκηση συγκεκριμένα βοηθάει στην αλλαγή του μεταβολισμού, στην γρήγορη αιμάτωση των μυϊκών ινών, στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, στην ενδυνάμωση, στην αποκατάσταση διαφόρων μυοσκελετικών δυσμορφιών, στην καύση λίπους, απώλειας βάρους, ψυχολογικής τόνωσης, εκτόνωσης απ’ των σημερινών προβλημάτων της καθημερινότητας και γενικότερης ευεξίας.
Τα οφέλη λοιπόν, της άσκησης είναι πολλά και αδιαμφισβήτητα.
Το μήνυμα, λοιπόν, είναι ένα: ΝΑΙ στην άσκηση, ΝΑΙ στην ΥΓΕΙΑ. ΟΧΙ στην αδράνεια ΟΧΙ στον στατικό τρόπο ζωής».

«Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής»
Από την πλευρά του ο Γιώργος Χατζής τόνισε: «Προσωπικά πιστεύω ότι ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Βασικές αρχές του σωστού τρόπου άθλησης είναι η σωστή τεχνική της κάθε άσκησης. Ο σωστός ρυθμός των επαναλήψεων σε κάθε άσκηση. Το διάλλειμα σε κάθε σετ και σε κάθε άσκηση. Ο αριθμός των επαναλήψεων είναι μια από τις βασικές αρχές. Και φυσικά η συχνότητα που θα πρέπει να έχουμε τις προπονήσεις. Αυτές οι αρχές αν τις τηρήσει ο κάθε αθλούμενος θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για το σώμα του και την ψυχική του υγεία και ευεξία.

Και για επίλογο θα ήθελα να τονίσω ότι σωστή γυμναστική συνεπάγεται και σωστή διατροφή, η οποία αποτελεί το 70% του αποτελέσματος της γυμναστικής».
9+1 για την σωστή έναρξη της άθλησης
Κάθε αρχή και δύσκολη, γι' αυτό και οι δύο γυμναστές σας παραθέτουν κάποια «μυστικά» ή τρόπους για να κάνουνε τη ζωή σας ευκολότερη, ή μάλλον την αλλαγή του τρόπου ζωής σας, με την προσθήκη ενός προγράμματος γυμναστικής στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα Πρόκειται για απλές συμβουλές που αποδεδειγμένα έχουν βοηθήσει αρκετούς στην αρχή αυτής της προσπάθειας τους -σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό- να ξεκινήσουν, αλλά και να συνεχίσουν (ακόμα σημαντικότερο) τη σωματική άσκηση.

1. Κάντε αυτό που σας αρέσει
Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε ευκολότερα, αλλά και να συνεχίσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής ή σωματικής δραστηριότητας γενικότερα, είναι να επιλέξετε κάτι που σας αρέσει. Αυτό μπορεί να είναι άσκηση σε εξωτερικό χώρο, στο σπίτι, σε ένα γυμναστήριο ή σε άλλον αθλητικό χώρο. Αν σας αρέσει το περπάτημα, ξεκινήστε με αυτό, αν σας αρέσει κάποιο σπορ, τότε ασχοληθείτε με αυτό. Γενικά, επιλέξτε κάτι που σας είναι ευχάριστο, τόσο από πλευράς χώρου-τοποθεσίας όσο και από το είδος της δραστηριότητας.

2. Ορίστε ένα πρόγραμμα
Τίποτε δεν είναι πιο εύκολο από το να καταστρατηγήσετε μια αόριστη απόφαση να κάνετε κάτι για το σώμα σας. Αποφασίστε λοιπόν τι θα κάνετε, πού και καθορίστε συγκεκριμένα μέρες και ώρες που σας διευκολύνουν να κάνετε αυτό που επιλέξατε. Φροντίστε να ορίσετε μία συχνότητα ρεαλιστική για σας, προγραμματίζοντας σωστά τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις σας. Έτσι, είναι καλύτερα να πείτε στον εαυτό σας ότι θα γυμνάζεστε 2 ή 3 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά, παρά να βάλετε ένα καθημερινό πρόγραμμα άσκησης μίας ώρας, που δεν θα μπορέσετε να το τηρήσετε.

3. Θέστε στόχους ρεαλιστικούς βραχυπρόθεσμους
Σκεφθείτε τους κυριότερους λόγους για τους οποίους θέλετε να ξεκινήσετε γυμναστική και θέστε κάποιους στόχους σε σχέση με τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, αν θέλετε να αδυνατίσετε, τότε ορίστε ως πρώτο στόχο να χάσετε 4-6 κιλά τον πρώτο μήνα του προγράμματος, σε συνάρτηση πάντα με κάποια δίαιτα που θα εφαρμόσετε.


4. Βρείτε παρέα
Η γυμναστική μπορεί να είναι πολύ μοναχική υπόθεση, αλλά και βαρετή. Μόλις περάσει ο αρχικός ενθουσιασμός, για πολλούς καταλήγει να γίνεται αγγαρεία. Μια παρέα θα μπορέσει πολλές φορές να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτό το αίσθημα και θα σας ενισχύσει να συνεχίσετε την προσπάθεια. Γι' αυτό ξεκινώντας συζητήστε το με ένα δικό σας άνθρωπο και συντονιστείτε με ένα φίλο ή φίλη για τις ημέρες που θα γυμνάζεστε, έτσι ώστε να πηγαίνετε παρέα και να παροτρύνετε ο ένας τον άλλον.


5. Σκεφθείτε τα αποτελέσματα
Έχει αποδειχθεί ότι το καλύτερο κίνητρο για να ξεκινήσετε, αλλά και για να συνεχίσετε το πρόγραμμα σας, είναι να αναλογισθείτε τι θα έχετε επιτύχει με τη σταδιακή ή και την πλήρη ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού. Σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι ρεαλιστικοί στόχοι που αναφέραμε προηγουμένως. Σκεφθείτε λοιπόν πώς θα νιώθετε ένα μήνα αργότερα, όταν -για παράδειγμα-θα είστε κάποια κιλά πιο αδύνατοι ή θα μπορείτε να παίζετε το αγαπημένο σας σπορ και να αντέχετε.


6. Διευκολύνετε τον εαυτό σας
Κάνετε κάποιες κινήσεις που θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη, τώρα που αλλάζετε το εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα και τις συνήθειες σας. Για παράδειγμα, αν επιλέξετε ένα γυμναστήριο ως το χώρο της γυμναστικής σας, τότε φροντίστε να βρίσκεται κοντά στο σπίτι ή στη δουλειά σας. Και όταν λέμε κοντά, εννοούμε το πολύ 10-15 λεπτά. (Ευτυχώς, υπάρχουν πλέον γυμναστήρια σχεδόν σε κάθε γειτονιά!) Φροντίστε να πάρετε την τσάντα με τα ρούχα της γυμναστικής από το πρωί μαζί σας, έτσι ώστε να πάτε κατευθείαν, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσετε στο σπίτι, το οποίο πολλές φορές αποτελεί... παγίδα. Τι εννοούμε; Ότι μετά τη δουλειά, πηγαίνοντας στο σπίτι και έχοντας την κούραση της ημέρας, είναι πολύ εύκολο να καθίσετε απλώς στον καναπέ και να πείτε: «Δεν πειράζει, θα πάω αύριο. Σήμερα είμαι πολύ κουρασμένος». Κανονίστε να πάτε κάποια ώρα που να σας εξυπηρετεί περισσότερο και δεν θα σας κουράζει ιδιαίτερα. Αν είστε, π.χ., πρωινός τύπος, περπατήστε για 20 λεπτά πριν ξεκινήσετε για το γραφείο σας.


7. Αγοράστε καινούργια παπούτσια και ρούχα γυμναστικής
Μπορεί να ακούγεται απλοϊκό, όμως η αγορά καινούργιων παπουτσιών ή μίας φόρμας θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, θα ενισχύσει το αίσθημα της νέας αρχής που κάνετε και θα σας δώσει τη χαρά να τα δοκιμάσετε στην... πράξη! Φυσικά, εκτός από αυτά, είναι σημαντικό να έχετε τα κατάλληλα παπούτσια ή ρούχα για τη δραστηριότητα που θα κάνετε, έτσι ώστε αυτή να γίνεται με μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια.


8. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό
Ζητήστε από κάποιο γυμναστή να σας βοηθήσει να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στο δικό σας επίπεδο φυσικής κατάστασης. Είτε πάτε σε κάποιο γυμναστήριο (οπότε τα πράγματα είναι ευκολότερα) είτε όχι, οι υποδείξεις του ειδικού και το ατομικό πρόγραμμα άσκησης που μπορεί να σας σχεδιάσει είναι εγγύηση για καλύτερα αποτελέσματα.


9. Ξεκινήστε σταδιακά και ελεγχόμενα
Μην αφήσετε τον αρχικό ενθουσιασμό να σας παρασύρει σε υπερβολές, με αποτέλεσμα να κουραστείτε γρήγορα, ή ακόμη και να τραυματιστείτε. Ξεχάστε ένα παλιό ρητό που συχνά ακούγεται στους χώρους άσκησης «no pain, no gain», δηλαδή «χωρίς πόνο δεν υπάρχουν οφέλη», διότι ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα γυμναστικής μπορεί κάλλιστα να αποφέρει οφέλη χωρίς να είναι τόσο επώδυνο. Αντίθετα, αν «πιάνεστε» συχνά ή νιώθετε εξαντλημένοι, τότε δεν ικανοποιείστε και είναι αποδεδειγμένο ότι γρήγορα θα σταματήσετε την προσπάθεια. Προχωρήστε λοιπόν ελεγχόμενα, αυξάνετε σταδιακά και προοδευτικά τη διάρκεια ή την ένταση και θα δείτε γρήγορα αποτελέσματα!

Γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο
Δεν σας αποκαλύπτουμε το «φοβερό τρόπο», αλλά σίγουρα είναι κοινό μυστικό ότι ένα ευχάριστο, καινούργιο περιβάλλον, όπως αυτό του γυμναστηρίου, θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και θα σας εμπνεύσει περισσότερο να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν σε αντίστοιχα άρθρα, το γυμναστήριο προσφέρει και άλλα πλεονεκτήματα: μεγάλη ποικιλία μηχανημάτων, εναλλακτικές λύσεις άσκησης, σχεδιασμό και παρακολούθηση ατομικού προγράμματος, παρότρυνση, ενθάρρυνση και επαγγελματικές συμβουλές από τους γυμναστές, παρέα και «συνάντηση» με άλλους ανθρώπους της ίδιας φυσικής κατάστασης με εσάς, καθώς και δυνατότητα για άλλες ευχάριστες και αναζωογονητικές στιγμές {υδρομασάζ, μασάζ, σάουνα και χαμάμ).


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: goaltrikala.gr



Δημοσίευσέ το στο:

4 σχόλια:

  1. einai to kalitero gimnastirio sta trikala sixaritiria ston kwsta kai ston giwrgo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπεροχος χωρος..φανταστικοι γυμναστες κι οι δυο...ευχαριστω για οσα μου προσφερεται.να ειστε παντα καλα΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. to kalitero gimnasthrio sta trikala einai kai oi dio telioi kai i lena

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το καλύτερο γυμναστήριο στα Τρικαλα με δύο εξαιρετικούς γυμναστές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή