Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Ο τοπικός τύπος σήμερα Πέμπτη


Οι Τρικαλινές εφημερίδες Πέμπτη 20/8






Βρέθηκε νεκρός στο μπαλκόνι του σπιτιού του


Νεκρός βρέθηκε στο μπαλκόνι του σπιτιού του ένας 72χρονος.
Πρόκειται για τον Βασίλειο Γρ. Χασιώτη που γεννήθηκε στο Ορθοβούνι Τρικάλων και κατοικούσε εν ζωή στον οικισμό «Μυλότοπος» του δημοτικού διαμερίσματος Καστανιάς.

Ο 72χρονος συνταξιούχους είχε να δώσει σημεία ζωής από τις πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής 14 Αυγούστου και βρέθηκε σήμερα νεκρός από συγχωριανούς του στο μπαλκόνι του σπιτιού του όπου διέμενε μόνος του.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας και το πιο πιθανόν είναι ο θάνατός του να προήλθε από παθολογικά αίτια.

Στο μεταξύ, από το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμπάκας, το οποίο διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε νεκροψία-νεκροτομή προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.



Έτοιμα τα σχολεία του νομού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Σε αναμονή των οδηγιών του υπουργείου Υγείας για τη νέα γρίπη βρίσκονται οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.
Τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης αναμένουν οι προϊστάμενοι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας.Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στα σχολεία όλης της χώρας στις 11 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται σε αναμονή του νέου σχεδίου για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη νέα γρίπη, πέρα από τις οδηγίες που εστάλησαν στις αρχές του καλοκαιριού σχετικά με την πρόληψη.

Σύμφωνα με το Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, Απ. Τάσιο, το νέο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα σταλεί τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος, πάντως, σε δηλώσεις του χθες εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι θα εφαρμοστούν στο ακέραιο όλα τα μέτρα που θα αποφασιστούν από το υπουργείο Υγείας.




Χρόνια μπροστά η «ΤΥΡΑΣ»

Εντυπωσιασμένος δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Φ. Γκούπας στη χθεσινή σύσκεψη με τους δημάρχους των πρωτευουσών των θεσσαλικών νομών, για την καινοτόμο μονάδα επεξεργασίας τυρογάλακτος και την παραγωγή βιοαερίου που εφαρμόζει η Τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία «ΤΥΡΑΣ», την οποία επισκέφτηκε ο ίδιος.



Όπως είπε, η τεχνολογία της «ΤΥΡΑΣ» θα πρέπει να μεταφερθεί σε όλες τις τυροκομικές μονάδες της Θεσσαλίας προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και παράλληλα να καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες των επιχειρήσεων. Ο ίδιος μάλιστα ανακοίνωσε στους δημάρχους, μεταξύ των οποίων και στον Μιχ. Ταμήλο, ότι θα καταβάλλει προσπάθεια για την ένταξη των τυροκομείων σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των βιολογικών καθαρισμών και τον εμπλουτισμό τους με σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας των υπολειμμάτων του γάλακτος.

Να σημειωθεί ότι η ΤΥΡΑΣ είναι η πρώτη γαλακτοβιομηχανία της χώρας που χρησιμοποιώντας Γαλλική τεχνολογία αξιοποιεί το τυρόγαλο παράγοντας βιοαέριο με το οποίο καλύπτει το 70% των ενεργειακών της αναγκών!



Προβληματισμός για τις γέφυρες της Τρικάλων – Λάρισας

Η εταιρεία «Γαντζούλας» αποδέχεται να ολοκληρώσει μόνο την παράκαμψη Φαρκαδόνας.
Προβληματισμός για την πορεία των εργασιών διαπλάτυνσης της εθνικής οδού Τρικάλων – Λάρισας επικρατεί στους τοπικούς φορείς αλλά και στην περιφέρεια Θεσσαλίας μετά την εγκατάλειψη του έργου από την εταιρεία ΝΤΙ-ΕΣ που χρεοκόπησε.

Ειδικότερα, το πρόβλημα εντοπίζεται στο θέμα των τριών γεφυρών στις περιοχές ΔΑΚΑΡ, Ζάρκου και Ραχούλας, την κατασκευή των οποίων είχε αναλάβει η παραπάνω εταιρεία.

Σε ότι αφορά το κομμάτι της παράκαμψης Φαρκαδόνας ο δεύτερος κατά σειρά ανάδοχος που συμμετείχε στο διαγωνισμό του έργου, η τρικαλινή εταιρεία «Γαντζούλας», φαίνεται να αποδέχεται την ολοκλήρωσή της και περιμένει την αποπεράτωση της χρονοβόρας διαδικασίας που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η καθυστέρηση για την επανέναρξη των εργασιών στην παράκαμψη Φαρκαδόνας υπολογίζεται σε ένα μήνα, ενώ για την κατασκευή των γεφυρών όλα δείχνουν ότι η περιφέρεια Θεσσαλίας θα προχωρήσει στην επαναδημοπράτησή τους.

Να σημειώσουμε ότι το συνολικό κόστος της παράκαμψης Φαρκαδόνας ανέρχεται σε 12 εκ. ευρώ εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί εργασίες αξίας 10 εκ. ευρώ.

Αναφορικά με την δυτική παράκαμψη των Τρικάλων, στην οποία επίσης εργολάβος ήταν η ΝΤΙ-ΕΣ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Φ. Γκούπας, θα ζητήσει την παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, ώστε να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Για τον κύριο οδικό άξονα από Μύλο Τσαγκάδα μέχρι Κηπάκι της οδού Καλαμπάκας, θα απαιτηθούν 1 εκ. ευρώ και το έργο θα δημοπρατηθεί εκ νέου ενώ σε δεύτερη φάση θα κατασκευαστούν οι παράπλευροι βοηθητικοί δρόμοι που κοστολογούνται σε 400.000 ευρώ.




Ολοκληρώθηκε η κτηματογράφηση της Μεσοχώρας

Οι πίνακες αναρτήθηκαν στο δημαρχείο Πινδέων – Μία «κομβική» διαδικασία η οποία ανοίγει το δρόμο και για την προώθηση των υπολοίπων διαδικασιών
Μία «κομβική» διαδικασία στην υπόθεση της Μεσοχώρας είναι πλέον γεγονός.

Ο λόγος για την κτηματογράφηση της Μεσοχώρας η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις και για την προώθηση των υπολοίπων διαδικασιών, όπως ο καθορισμός της τιμής μονάδας για τις υπό απαλλοτρίωση εκτάσεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πινδέων, στο δημαρχείο, στα Στουρναρέικα, έχουν αναρτηθεί οι κτηματολογικοί πίνακες των περιοχών Μεσοχώρα, Βαρκό – Άνω Βαρκό και Σπίτια. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση, επιβεβαιώνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης, τόσο των κατακλειζομένων περιοχών, όσο και εκείνων που θα φιλοξενήσουν το νέο οικισμό της Μεσοχώρας.
Η διαδικασία της κτηματογράφησης μπορεί να αποδείχθηκε ιδιαίτερα επίπονη, λόγω των γνωστών αντιδράσεων από θιγόμενους κατοίκους της περιοχής, αλλά ολοκληρώθηκε, εντός των χρονικών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ο ανάδοχος.
Αιφνιδιασμός…
Η ανάρτησή των πινάκων στο δημαρχείο Πινδέων, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία «αιφνιδιαστική κίνηση», δεδομένου ότι δεν υπήρχε προηγούμενη ενημέρωση για την πορεία της κτηματογράφησης για λόγους που προφανώς, συνδέονται με τις αντιδράσεις. Υπήρχε μία γενική αίσθηση ότι η διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά λίγοι γνώριζαν, ότι είχε ολοκληρωθεί.
Ενδεικτικό της μυστικότητας με την οποία εξελίχθηκε η διαδικασία είναι και το γεγονός ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλέξης Τσίπρας από τη Μεσοχώρα, «ζητούσε την αναστολή της κτηματογράφησης», η οποία είχε ήδη ολοκληρωθεί και οι σχετικοί πίνακες ετοιμάζονταν προς ανάρτηση στο δημαρχείο!
Η περαιτέρω διαδικασία
Η ανάρτηση των πινάκων εντάσσεται στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας για την κτηματογράφηση. Οι ενδιαφερόμενοι, έχουν τη δυνατότητα, εντός 15 ημερών από την ανάρτηση, να λάβουν γνώση των στοιχείων της κτηματογράφησης και να επισημάνουν τυχόν σφάλματα, παραλείψεις ή απαιτούμενες συμπληρώσεις.
Αφού λάβουν γνώση μπορούν να καταθέσουν ενστάσεις, να υποβάλουν τα αιτήματά τους και τις όποιες παρατηρήσεις τους, οι οποίες αφού εξετασθούν, ως προς τη νομιμότητά τους, είτε θα απορριφθούν, είτε θα συμπεριληφθούν στην τελική έκθεση της κτηματογράφησης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διαδικασία αυτή θα εξελιχθεί σύντομα, οπότε μέχρι 30 Σεπτεμβρίου που είναι η συμβατική του, υποχρέωση, ο ανάδοχος αναμένεται ότι θα έχει παραδώσει τους οριστικούς πίνακες της κτηματογράφησης.
Απαραίτητη διαδικασία
Η διαδικασία της κτηματογράφησης χαρακτηρίζεται από γνώστες της υπόθεσης, ως «κομβική» για πολύ συγκεκριμένους λόγους οι οποίοι συνδέονται με την απρόσκοπτη προώθηση και των υπολοίπων διαδικασιών.
Η επόμενη σημαντική διαδικασία την πορεία προς την έμφραξη είναι το δικαστήριο στο Πρωτοδικείο Τρικάλων, τον ερχόμενο Νοέμβριο, κατά το οποίο θα ορισθεί η τιμή μονάδας για τις απαλλοτριώσεις στη Μεσοχώρα.
Μετά τον καθορισμό της τιμής θα ακολουθήσει η ανάρτηση των πινάκων στο δημαρχείο Πινδέων και η διαδικασία των προσφυγών επί της τιμής.


Δεν έχει τέλος η αφισορύπανση στην πόλη των Τρικάλων

Το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει μια σειρά προστίμων που επιβλήθηκαν σε επιχειρηματίες της πόλης, θεατρικούς θιάσους και διοργανωτές συναυλιών


Ασφυκτικά γεμάτοι με παντός τύπου διαφημιστικές αφίσες είναι κατά καιρούς οι στύλοι και διάφοροι άλλοι χώροι στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων και όχι μόνο.
Το θέαμα κρίνεται αντιαισθητικό, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η διάμετρος των στύλων από το «χαρτομάνι» έχει φτάσει σε απίστευτα επίπεδα.
Το πρόβλημα παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια στα Τρίκαλα και σχετίζεται με τη διανομή έντυπου υλικού και την αφισοκόλληση σε κεντρικά και μη, σημεία της πόλης.
Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει απασχολήσει αρκετά τη δημοτική Αρχή και την αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας που αναζητεί τρόπους εξάλειψης του φαινομένου.
Οι επιχειρήσεις της πόλης προτιμούν την προβολή μέσω αφισών. Συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών επιλέγουν μόνο αυτή τη μορφή διαφήμισης (νυχτερινά κέντρα, σούπερ – μάρκετ, θέατρα κλπ.).
H όξυνση του προβλήματος της αφισορύπανσης σύμφωνα με την Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Τρικκαίων προέρχεται από τους παραπάνω επαγγελματίες που με ασυδοσία και έλλειψη σεβασμού για την ίδια τους την πόλη, ξεπερνούν την ανάγκη για απλή διαφήμιση και καταφεύγουν στην αφισορύπανση.
Η δημοτική Αρχή σήμερα συμφωνεί ότι υφίσταται το εν λόγω πρόβλημα στη πόλη αλλά η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Μέτρα λαμβάνονται αλλά είναι πρόσκαιρα και δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής ουσιαστικά αποτελέσματα. Πάντως ο περιορισμός της αφισοκόλλησης είναι ένας από τους στόχους που θέτει η δημοτική Αρχή.
Το θέμα της αφισσορύπανσης έρχεται να απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο Τρικκαίων που συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη. Το Σώμα θα κληθεί να εγκρίνει μια σειρά προστίμων που επιβλήθηκαν από την δημοτική αστυνομία σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, σε αθλητικές ομάδες, σε θεατρικούς θιάσους και διοργανωτές συναυλιών.
Τα πρόστιμα να σημειωθεί εδώ ότι ορίστηκαν στο τέλος του περασμένου χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.
Αναλυτικά σύμφωνα με την δημοτική αστυνομία και την Υπηρεσία Καθαριότητας δυο νυχτερινά κέντρα, δυο θεατρικοί θίασοι καθώς και διοργανωτές συναυλιών είχαν προχωρήσει σε αφισοκόλληση σε κεντρικά και μη σημεία της πόλης χωρίς να κατέχουν την απαιτούμενη άδεια, προκαλώντας σύμφωνα με τις ελεγκτικές υπηρεσίες μεγάλη ρύπανση και προσβάλλοντας την αισθητική εικόνα της πόλης.
Τα πρόστιμα που υποβλήθηκαν και που το Σώμα θα κληθεί να εγκρίνει είναι τσουχτερά και ξεκινούν από 1.500 ευρώ περίπου και ξεπερνούν τις 29.300 ευρώ.




Μετέτρεψαν χώρο αναψυχής σε ποιμνιοστάσιο
Εγκαταστάσεις δασαρχείου η ιστορική βρύση και ο περιβάλλον χώρος στο έλεος των κοπαδιών


Στην περιοχή «Μπατσογιάννη» Κόζιακα - Πριν μερικά χρόνια η περιοχή ήταν ένας επίγειος κήπος της Εδέμ.
Πυκνό δάσος ελάτης με το ύψος των δένδρων να φτάνει μέχρι τον ουρανό, πλούσια φυλωσιά με φτέρη και σπάνια αγριοβότανα, νερά που κελάρυζαν καθώς έβγαιναν απ’ του βράχου τη σχισμάδα, μέντα και αγριορίγανη να σπάει τα ρουθούνια.
Χρώματα κι αρώματα του βουνού που συνθέτουν ένα μοναδικό οικοσύστημα και μια πλούσια βιοποικιλότητα που οι άνθρωποι την απολάμβαναν.
Πρόκειται για την περιοχή «μπατζογιάννη» ή «σφενταμάδες», για άλλους, η οποία βρίσκεται στην πλαγιά του Κόζιακα που φτάνει μέχρι το Μοναστήρι Κοίμησης Θεοτόκου Βυτουμά.
Η περιοχή αποτελεί γνωστό χώρο αναψυχής για τους φίλους του βουνού, τους περιπατητές των παραδοσιακών μονοπατιών του Κόζιακα, τους παραθεριστές της Κορομηλιάς αλλά και διαφόρων που οργάνωναν εκδρομές στην περιοχή.
Μάλιστα το δασαρχείο φρόντισε πριν από χρόνια, να κατασκευάσει ένα «καταφύγιο», με πέτρινο τζάκι, τραπεζοκαθίσματα, υπαίθρια ψησταριά, δίπλα στην πηγή με τα κρουστάλενια νερά.
Ο δασικός δρόμος που ξεκινούσε από το μοναστήρι βοηθούσε στην ανάβαση μέχρι εκεί πεζοπορώντας λόγω του ότι στην αρχή του δρόμου υπάρχει μπάρα που απαγορεύει την είσοδο αυτοκινήτων.
Η περιοχή αυτή από άποψη νομής φέρεται ή ανήκει πράγματι στην Ι. Μονή Βυτουμά και στην οποία (περιοχή) μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, απαγορεύονταν η βοσκή, κάτι που βοήθησε στην ανάπτυξη και εμπλουτισμό της πανίδας και χλωρίδας.
Τα χρώματα κι αρώματα που ανέδυε αυτή η περιοχή ήταν κάτι το μοναδικό δικαιολογώντας τις αναφορές ότι πριν από χιλιάδες χρόνια ήταν το φυσικό φαρμακείο του Ασκληπιού και των άλλων γιατρών της αρχαιότητας.
Καταστροφή
Αυτά σήμερα ανήκουν στο παρελθόν.
Η παρουσία ανθρώπων και οι δραστηριότητες τους εντός του επίγειου αυτού παραδείσου τον μετέτρεψαν σε κρανίου τόπο.
Πέρυσι ξεκίνησε η υλοτόμηση που όπως μαρτυρούν οι κομμένοι κορμοί μάλλον δεν έγινε βάση σχεδίου η μελέτη.
Φέτος ο χώρος δόθηκε για βοσκή μικρών και μεγάλων ζώων που κινούνται ελεύθερα.
Κατά μεσής του δάσους υπολείμματα καμένων ξύλων που μαρτυρούν ότι κάποιοι ανάβουν φωτιά.
Σκουπίδια έχουν κάνει έντονη την εμφάνισή τους.
Το καταφύγιο του δασαρχείου έχει γίνει ποιμνιοστάσιο για τον στάβλο των ζώων.
Η περιοχή τώρα αντί για αρώματα αναδύει μυρωδιές κοπράνων.
Η βρύση μισοκατεστραμένη, τα κρουστάλλινα νερά της αυτά που απέμειναν, παραδομένα στα περιττώματα των ζώων, βλάστηση πουθενά, εικονοστάσια γκρεμισμένα, κορμοί δένδρων ριγμένοι καταγής.
Μια εικόνα να σε πιάνει το παράπονο αλλά και η αγανάκτηση μαζί.
Το παράπονο για την καταστροφή που η ανθρώπινη δράση προκαλεί στο φυσικό περιβάλλον και στο οικοσύστημα και η αγανάκτηση για την απουσία του οργανωμένου κράτους.
Κατά την επίσκεψή μας συναντήσαμε μια οικογένεια παραθεριστών του οικισμού Κορομηλιάς να τρέχει έντρομη από τον φόβο έκθεσης τσοπανόσκυλων.
Μια άλλη ομάδα που κατέβαινε επέστρεψε πίσω μη αποτολμώντας να προχωρήσει προς τη βρύση.
Αυτήν είναι δυστυχώς η κατάσταση σήμερα.
Τα ερωτήματα
Τα ερωτήματα φυσικά είναι αμήλικτα:
- Ποιος έδωσε άδεια βοσκής στο χώρο;
- Ποιος έδωσε άδεια ξύλευσης;
- Γιατί δεν προστατεύτηκαν οι εγκαταστάσεις του δασαρχείου;
- Γνωρίζουν ότι το κιόσκι έγινε ποιμνιοστάσιο;
- Με ποια άδεια τοποθέτησαν λάστιχα στην πηγή και μεταφέρουν το νερό;
- Ποια μέτρα λαμβάνονται για την πυροπροστασία του δάσους;
- Γιατί αγνοούν το γεγονός ότι το οικοσύστημα είναι περιουσία όλων και κάθε ανθρώπινη δράση που το περιβάλλει, έχει επίπτωση στο κοινωνικό σύνολο;
- Θα απαντήσουν οι υπεύθυνες υπηρεσίες γι’ αυτά;













































Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου