Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα οστά και αρχαία αγγεία στην Φαρκαδόνα


Στο ανατολικό μέρος της κεντρικής πλατείας πίσω από το Ιερό της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων μετά τις εργασίες για την τοποθέτηση ανδριάντα





Η ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας διακρίνεται για την πλούσια αρχαία ιστορία της. Αυτό μαρτυρούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές που έχουν εκτελεστεί κατά καιρούς σε αρκετά σημεία αλλά και τα ιστορικά μνημεία στην έδρα του δήμου αλλά και στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου.


Τις προηγούμενες ημέρες οι εργασίες που εκτελούνταν στο ανατολικό μέρος της κεντρικής πλατείας της Φαρκαδόνας, πίσω ακριβώς από το Ιερό της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων έφεραν στο φως σειρά ευρημάτων, τα οποία θα εξεταστούν από αρχαιολόγους.

Ειδικότερα, λίγες ημέρες πριν, ο δήμος ξεκίνησε στην κεντρική πλατεία της Φαρκαδόνας τις εργασίες για την τοποθέτηση της προτομής του Καπετάν Κόζιακα (Θωμά Πάλλα).

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την εκτέλεση των εργασιών εντοπίστηκε ένα τοιχίο, και κάποια οστά, ευρήματα για τα οποία κλήθηκε να τα εξετάσει η 19η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Στο σημείο κατέφθασαν υπηρεσιακοί παράγοντες και υπάλληλοι της προαναφερόμενης αρχαιολογικής Υπηρεσίας, εκτελώντας διερευνητική ανασκαφή.

Στο σημείο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την διερευνητική ανασκαφή, εκτός του τοιχίου και των πολλών ανθρώπινων οστών, εντοπίστηκαν και κάποια αγγεία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων στο συγκεκριμένο σημείο, φιλοξενούνταν το οστεοφυλάκιο νεκροταφείου. Αυτό εξάλλου μαρτυρά και η ανεύρεση του μεγάλου όγκου των οστών.
Εξάλλου αρκετοί είναι οι κάτοικοι της Φαρκαδόνας που αναφέρονται στην παράδοση, υποστηρίζοντας πως στο συγκεκριμένο σημείο φιλοξενούνταν και εκκλησία.
Μέχρι στιγμής πάντως οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να μιλήσουν με απόλυτη ακρίβεια και περιμένουν να εξετάσουν τα μέχρι στιγμές ευρήματα.
Όσον αφορά την διερευνητική ανασκαφή αυτή θα συνεχιστεί με δυο επιπλέον τομές και αναμένεται να σταματήσει.

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΓΓΑΡΑ -ΕΡΕΥΝΑ

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου