Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

«ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΑΡΤΙΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» - Παρουσιάζει ο Θεσσαλός Βάιος Φασούλας


Άρτα (Πολιτισμός -Βιβλίο – Εθελοντισμός)





«Άρτα γη των πατέρων μου, λαμπρόχαρη κοιτίδαπου στης Περάνθης βρίσκεσαι τα πόδια της χτισμένηκι ο ξελογιάστης Άραχθος γιρλάντα σου κι ασπίδαμέσα στη μέση σε κρατούν κυρά ευτυχισμένη.Πάνω σου φέγγος τ’ άχραντο του ουρανού τ’ αστέριαοι κάμποι σου και τα βουνά πλούσια βλαστημένα.

Φαντάζεις πλάθοντας εκεί ονείρατα αιθέριακαι γύρω τα περβόλια σου τα μοσχομυρισμένα…»(Ποιητικό απόσπασμα της συλλογής «Ανεμώνες στη θύελλα» - Τζένη Διαμάντη-Παπαϊωάννου)


Το γεφύρι της Άρτας
«Γεφύρι της Άρτας θρυλικό, χιλιοτραγουδισμένο / πόσες φορές η σκέψη μου με στοχασμό βαθύοραματίστηκε εκεί, γιατί μισοχτισμένο/κτίστες τις πέτρες να χτυπούν και να πηχούν με το μυστρί.Κι ο πρωτομάστορας ορθός τις προσταγές να δίνει /για το μνημείο π’ ο χρησμός ζητάει τη θυσίαασάλευτο για να σταθεί, κι αιώνια να μείνει /για των ανθρώπων το καλό με τη βουλή τη θεία…»(Ποιητικό απόσπασμα της συλλογής «Νοσταλγικές Νότες» - Τζένη Διαμάντη-Παπαϊωάννου)(Από την Ανθολογία «Ποιημάτων Αρτινών Γυναικών»)
Το να παρουσιάσει κανείς την Ήπειρο, αυτό το ελληνικό διαμέρισμα με τις ποικίλες ιδιομορφίες του και τη γιγαντιαία ιστορία του, δεν είναι και τόσο εύκολο, μάλιστα όταν δεν είσαι Ηπειρώτης.

Ωστόσο, συντροφιά με το Λόγο, θα τολμήσω να φωτογραφίσω ελάχιστα την χιλιοτραγουδισμένη Ήπειρο μέσα από διάφορα κείμενα, που κατά καιρούς έχω διαβάσει.
Η Ήπειρος μέσα από τους ήρωες και τα ολοκαυτώματα, τους ποιητές και τους ανεπανάληπτους τεχνίτες της, τις ανεξάντλητες ομορφιές των βουνών και των λαγκαδιών της, των λιμνών και των ποταμών της, τις αυθεντικές-αρχοντικές παραδόσεις και τα τραγούδια της, που σαν ένα κομμάτι της μητέρας Ελλάδας ξεχύνονται πέρα από αυτή σ’ όλη την υφήλιο από τους μετανάστες της, έδωσε και εξακολουθεί να δίνει πολλά. Μέσα σ’ αυτό το αρχοντικό πάζλ, δεσπόζουν γραφικές και ιστορικές πόλεις και χωριά, καθένα με ξεχωριστή ιστορία, αξίες και παράδοση.

Ας περάσουμε λοιπόν στην ξακουστή και ιστορική Άρτα με μια σύντομη αναφορά στην «ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΑΡΤΙΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ», μια «Εταιρία Εθελοντισμού», που αξίζει να τη γνωρίσει κανείς, να αφουγκραστεί τα μηνύματά της και να θαυμάσει το αξιοθαύμαστο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο της. Υπάρχει μια καταπληκτική επίδοση των «Αρτινών Γυναικών» πάνω σε θέματα όπως:• Κοινωνική Έρευνα και φροντίδα - Υποστήριξη Μονογονεϊκών Οικογενειών • Προστασία του Παιδιού - Ψυχολογική και Φιλική Υποστήριξη • Φροντίδα Ηλικιωμένων - Επικοινωνία και Δημόσιες σχέσεις• Διοργάνωση Εκδηλώσεων - Τρόφιμα, Ρουχισμό και άλλα είδη• Μεταφορά και Μετακίνηση - Βιβλιοθήκη και Εκδόσεις
Αυτά αποτελούν και τους βασικούς στόχους της εννιάχρονης «ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΑΡΤΙΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» και όχι μόνο.

Στην προσπάθειά της να επιτύχει τους σκοπούς της, έχει εντάξει στο κοινωνικό πρόγραμμά της και τον Πολιτισμό, πράγμα που ανεβάζει κατακόρυφα το κύρος της, τη συνέπεια και συνέχεια των δραστηριοτήτων της, που πέρα από την πολύμορφη προσφορά της, αγαθά που στερούνται παιδιά και ηλικιωμένοι, δεκάδες «Αρτινοί» συγγραφείς συνεισφέρουν με το πλούσιο έργο τους, ώστε η Εταιρία και το «Σήμα κατατεθέν» της Άρτας να αποκτούν διαστάσεις μεγάλων μεγεθών.

Μπροστά στο έργο που επιτελεί αυτή η όμορφη ομάδα των Αρτινών Γυναικών, τα απλά συγχαρητήρια θα ήταν ελάχιστα, αλλά προσωπικά τα καταθέτω από τα βάθη της καρδιάς.Μέσα από φωτογραφικό υλικό και κείμενα «γνώρισα» την «ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΑΡΤΙΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ», όταν ο ταχυδρόμος μου έφερε ένα πακέτο, το οποίο περιείχε το ιστορικό της Εταιρίας, τους σκοπούς και τα οράματά της καθώς και (2) Ποιητικές Ανθολογίες (Ανθολογία Ποιημάτων Αρτινών Γυναικών, 2004 και Ανθολογία Αρτινών Συγγραφέων, 2007), μια ξέχωρη ηπειρώτικη άρπα με πολυάριθμες μελωδικές νότες. Χαρά και τιμή αλλά και συγκίνηση ένιωσα γι’ αυτό το «αντάμωμα» με τους Ηπειρώτες, που έτσι και αλλιώς πάντα θαύμαζα και θαυμάζω.
Δύο Ανθολογίες Αρτινών Συγγραφέων με τον Άρχοντα Λόγο να πρυτανεύει, να γοητεύει, να συγκινεί.
Ο αναγνώστης να γίνεται ταξιδευτής στο χρόνο, παρατηρητής στα δρώμενα, παλιά και καινούρια, να νιώθει το σύγκρυο που αφήνει ο λόγος της μάνας, τους παλμούς του έρωτα και το άρωμά του. Επίσης, οι 550 σελίδες των δύο καλαίσθητων τόμων πλαισιώνονται και από κείμενα διάφορων επιστημόνων με αναφορές υψηλού επιπέδου και ενδιαφέροντος.Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και από καρδιάς την «ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΑΡΤΙ-ΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» για το υπέροχο υλικό και τις δύο Ανθολογίες που μου έστειλε, μια εξ’ αυτών αφιερωμένη στην ΕΕΛΣΠΗ και η άλλη στην οικογένειά μου.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημαίνω τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της Εταιρίας κα-θώς και το γεγονός ότι οι συγγραφείς που συμμετέχουν στις Ανθολογίες, προσέφεραν τα έργα τους προκειμένου να βοηθήσουν και οικονομικά την Εταιρία. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους.Επίσης η «ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΑΡΤΙΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» ετοιμάζει την επόμενη Ανθολογία, «Α ν θ ο λ ο γ ί α Η π ε ι ρ ω τ ώ ν Σ υ γ γ ρ α φ έ ω ν του Ε ξ ω τ ε ρ ι κ ο ύ » και καλεί όλους τους Ηπειρώτες συγγραφείς ανά τη γη να επικοινωνήσουν με την Εκπρόσωπο της Εταιρίας, κυρία Βασιλική Γκολομάζου στο τηλέφωνο 26810 77100 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση Ethelontism.artin.ginaik@hotmail.comΣτις Αρτινές εθελόντριες γυναίκες και σ’ όλους τους δημιουργούς, στέλνουμε επίσης τις θερμότερες ευχές της ΕΕΛΣΠΗ. Το έργο σας είναι άξιο θαυμασμού. Παραθέτω ένα μικρό ποιητικό απόσπασμα από έναν ηπειρώτη ποιητή Τεντ Καψάλη-ΗΠΑ tedkaps@msn.com.

«Τα πέτρινα γεφύρια Μια χούφτα ήταν, ένα σινάφι / νταμαρτζήδες, χτίστες, λασπάδες, μαρμαρογλύπτες / τσιράκια, ζωγράφοι, ξυλογλύπτες.Στην κάψα, στο λίβα και στο λιοπύρι / που στέγνωνε πάνω στο πετσί και την ψυχή με ίλιγγο κτίζανε δεκάδες γεφύρια / ακμαίοι, περήφανοι, για σένα φυλή.
Και συμμαχήσανε με τ’ άγρια βουνά / με γρανιτένιους βράχουςσ’ όλες τις άβολες γωνιές / με συγκίνηση και δέος.Πέτρινα χτίσανε στεφάνια, / ενώσανε χωριά, κοιλάδες,καβαλικεύανε ποτάμια, / καλντερίμια και χειμάρρους. Στην κάψα, στο λίβα και στο λιοπύρι / που στέγνωνε πάνω στο πετσί και την ψυχή με ίλιγγο κτίζανε δεκάδες γεφύρια / ακμαίοι, περήφανοι, για σένα φυλή.
Της Άρτας το γεφύρι, / στον κόσμο φημισμένο,από την εποχή του Πύρρου / στον κάμπο ακόμη είναι κτισμένο».
Ε.Ε. Ελλάδα, Τρίκαλα, Οκτώβριος 20 2009 pelasgos@fasoulas.de http://www.fasoulas.de/




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου