Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Λαμπρά εγκαίνια για το Κτίριο Μακρή και την έκθεση ζωγραφικής του σπουδαίου Τρικαλινού δημιουργού Χρίστου Καρά


Με τα λαμπρά εγκαίνια από τον ΠΟΔΤ της έκθεσης ζωγραφικής των έργων της περιόδου 1960-1980 του καταξιωμένου Τρικαλινού δημιουργού Χρίστου Καρά παραδόθηκε απόψε στο Τρικαλινό κοινό η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή, ένα καινούργιο πολιτιστικό ίδρυμα, αληθινό φάρο τέχνης για την ευρύτερη περιοχή του νομού.




Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Τρικκαίων είπε τα εξής: «Έχουμε την τιμή σήμερα να εγκαινιάζουμε δύο μεγάλα γεγονότα. Το ένα αφορά την μετά από πολλά χρόνια αποπεράτωση και αποκατάσταση ενός σπουδαίου νεοκλασικού κτιρίου το οποίο κοσμεί το κέντρο της πόλης και το οποίο είχε ανεγείρει ο αείμνηστος συμπολίτης Ιατρός Λεωνίδας Μακρής, ο οποίος αφού ολοκλήρωσε την επαγγελματική του κατάσταση στα Τρίκαλα στην συνέχεια ίδρυσε ένα Ίδρυμα το οποίο είχε ως σκοπό να το διαθέσει προς όφελος της πόλης για κοινωνικούς σκοπούς.


Ένα αίτημα των συμπολιτών επί πολλά χρόνια, το Δημοτικό Συμβούλιο το αγκάλιασε και όλες οι παρατάξεις μαζί απευθυνθήκαμε στο Ίδρυμα Λεωνίδα Μακρή και ιδιαίτερα στον πρώην Δήμαρχο κ. Τριγώνη και τις θυγατέρες του Γεωργίου Τριγώνη και ζητήσαμε να μισθώσουμε το ακίνητο αυτό προκειμένου να το ανακαινίσουμε και να το διαθέσουμε για πολιτιστικούς σκοπούς.

Έτσι λοιπόν αποκτήθηκε για πολλά χρόνια αυτό το κτίριο με στόχο να γίνει στέγη γραμμάτων και τεχνών όπως λέει το συμφωνητικό.


Ο Δήμος με τις Τεχνικές του υπηρεσίες εκπόνησε μία μελέτη επάνω στην αρχική μελέτη που είχε κάνει το ίδιο το ίδρυμα και με την διαδικασία της χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, με έναν προϋπολογισμό 200 χιλ. ευρώ, ολοκληρώθηκε αυτό το κτίριο μετά από περίπου 1,5 χρόνο από τον εξαίρετο Τρικαλινό εργολάβο κ. Γεώργιο Ζιώγα, ο οποίος εκτός από την απλή συμβατική εργασία του κατασκευαστή έβαλε και την ψυχή και το πνεύμα του σε αυτό το έργο έτσι ώστε να αποκτήσει όχι μόνο την νέα του όψη αλλά να αποκτήσει όσο πιο πιστή απομίμηση του παρελθόντος.

Έτσι λοιπόν εισερχόμενοι σε αυτό το κτίριο θα δείτε πώς τα κτίρια του 1930, τα οποία έχουν μία ζωή περίπου 70 χρόνια μπορούν και σήμερα να είναι εξαίσια δείγματα αρχιτεκτονικής και έτσι θέλουμε να το διατηρήσουμε και για τις επόμενες γενιές. Θέλω λοιπόν σε ό,τι αφορά το κατασκευαστικό μέρος επίσης να ευχαριστήσω την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και την κα Φανή Τσαπάλα που προΐσταται αυτής και όλους όσους με το δικό τους μεράκι και την τεχνική τους γνώση συνέβαλαν στο να πάρει αυτό το κτίριο την τελική του μορφή.

Όμως ένα κτίριο όταν παραδίδεται στο κοινό πρέπει να συνοδεύεται από ένα πλούσιο περιεχόμενο. Εδώ είχαμε την ευτυχή συγκυρία να συμπέσει η ανακαίνιση και τα εγκαίνια του κτιρίου με μία επιστροφή στην πόλη από όπου κατάγεται ενός μεγάλου καλλιτέχνη του Χρίστου Καρά, τον οποίο και ευχαριστώ πάρα πολύ όχι μόνο γιατί με την δικιά του συμμετοχή και την έκθεση των έργων του ξεκινάει η νέα πολιτιστική ζωή αυτού του κτιρίου αλλά και γιατί είναι ο σύμβουλός μας σε μία σειρά θεμάτων που αφορούν την αναβίωση κτιρίων για πολιτιστική χρήση και στην δημιουργία μιας μεγάλης πινακοθήκης που κάποτε πρέπει να αποκτήσουν τα Τρίκαλα και ήδη έχουμε ξεκινήσει στον σταθμό με την ανακαίνιση των αποθηκών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και εύχομαι μέσα στο 2010 να το απολαύσουμε σαν ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό έργο.


Ο Χρίστος Καράς είναι ένας καλλιτέχνης που είναι υπερήφανος για τον τόπο του και ξέρω ότι είναι πολύ σεμνός για να τον παινεύουμε δημοσίως. Όμως θέλω να πω ότι τα Τρίκαλα δεν έχουν πάρα πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες σαν τον Χρίστο Καρά και τον ευχαριστούμε ολόψυχα γιατί με την παρουσία του εδώ όχι μόνο ξεκινάμε μία έκθεση που θα κρατήσει έξι μήνες αλλά θα διασφαλίσουμε και την συνέχεια με διαδοχικές εκθέσεις καλλιτεχνών υψηλού επιπέδου που θα δίνουν στους Τρικαλινούς αλλά και στους επισκέπτες της πόλης μία ιδιαίτερη καλλιτεχνική αίσθηση και εύχομαι αυτή η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών που το ίδρυμα Μακρή παραχωρεί στον Δήμο και χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες της πινακοθήκης αυτής να δώσει σε πολλούς Τρικαλινούς και σε νέα παιδιά το ερέθισμα της ενασχόλησης με την τέχνη και να δούμε και στο μέλλον και άλλους καλλιτέχνες να φτάσουν σε ένα τέτοιο διεθνές επίπεδο».

Ιδιαίτερα συγκινημένος στον χαιρετισμό του και ο σπουδαίος ζωγράφος Χρίστος Καράς που ανέφερε τα εξής: « Η αποψινή στιγμή σας ομολογώ ότι με αγγίζει μέσα στην καρδιά μου. Θα ήθελα να σας πω ότι την κατά την μακρά διάρκεια της καλλιτεχνικής μου ζωής που είναι περίπου στα 60 χρόνια έχω κάνει πάρα πολλές ατομικές εκθέσεις. Η έκθεση όμως που κάνω σήμερα είναι για μένα ένα σύμβολο που με γεμίζει χαρά και με συγκινεί ιδιαίτερα.

Έζησα σε αυτόν τον τόπο τα τρυφερά μου χρόνια από 10 μέχρι 16 – 18 χρονών, πέρασα όλη την μπόρα της Κατοχής και τις δυσκολίες, έζησα τον περισσότερο καιρό στο λεγόμενο σήμερα Μεγαλοχώρι και σας ομολογώ ότι εκείνη την περίοδο παρακολούθησα το Γυμνάσιο Τρικάλων ερχόμενος και επιστρέφοντας στο χωριό κάνοντας 7 χιλιόμετρα καθημερινά με τα πόδια.

Από τα νεανικά μου χρόνια μέχρι σήμερα παρακολουθώ και τα γεγονότα και τις εικόνες των τοπίων που έρχονται μέσα μου και σας ομολογώ ότι ο κάμπος της Θεσσαλίας με όλες τις παραλλαγές έχει μείνει μέσα μου μέχρι σήμερα.

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω βλέποντας τα έργα να μην μένετε μόνο στην εικόνα γιατί πολλές φορές η εικόνα είναι η αφορμή που δίνουμε εμείς οι καλλιτέχνες ώστε ο παρατηρητής να δει πίσω από αυτή τι συμβαίνει και αυτή ειδικά η περίοδος της δουλειάς μου που εκτίθεται εδώ περιέχει πάρα πολλά από αυτή την περίοδο που έζησα στον κάμπο της Θεσσαλίας.

Το πρώτο μέρος της συλλογής που βρίσκεται εδώ αναφέρεται στα δεινά του πολέμου και στις εικαστικές μου αναζητήσεις και αργότερα θα ξαναπαρουσιάσω και άλλα μου έργα. Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου για το ότι βλέπω απόψε τον κόσμο να αγκαλιάζει τις προσπάθειες που κάνω και θέλω από καρδιάς να τους ευχαριστήσω θερμά».

Αμέσως μετά κόπηκε η κορδέλα των εγκαινίων του κτιρίου και όλος ο κόσμος εντυπωσιασμένος ξεναγήθηκε στους χώρους του και στα εξαιρετικά έργα του κ. Καρά.

Χάρης Μαντέλλος



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου