Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Εισηγητική ομιλία του Αχιλλέα Κανταρτζή, μέλους της ΚΕ και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.


Συνέντευξη τύπου της Ν.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ για:
• την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
• τα νέα μέτρα της κυβέρνησης




Όπως θα γνωρίζετε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα πρόταση νόμου που περιέχει ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα στην βάση της αρχής της πλήρους και σταθερής δουλειάς για όλους με δικαιώματα.
Πιο αναλυτικά η πρόταση νόμου του ΚΚΕ προβλέπει:
- Την μονιμοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί στον Δημόσιο Τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου.
- Την μονιμοποίηση των εργαζομένων που στην πράξη παρέχουν εξαρτημένη εργασία στον Δημόσιο Τομέα, ανεξάρτητα από τον τυπικό χαρακτηρισμό της πχ ως σύμβαση έργου.
- Την κατάργηση των προγραμμάτων STAGE και την μονιμοποίηση όλων των απασχολουμένων στον Δημόσιο Τομέα μέσα από τα προγράμματα αυτά.
- Την κατάργηση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ, τις ΔΕΚΟ και άλλες επιχειρήσεις που ελέγχει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο.
- Την μετατροπή όλων των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου στον Ιδιωτικό τομέα σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
- Την κατάργηση των προγραμμάτων STAGE και στον ιδιωτικό τομέα, με ταυτόχρονη κατοχύρωση της εργασίας των εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
- Την κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα.
-
Η πρωτοβουλία αυτή του ΚΚΕ καθώς και μια σειρά άλλες παρόμοιες που ξεδιπλώνονται αυτό το διάστημα , αποτελεί ταυτόχρονα κάλεσμα σε όλους ανεξάρτητα τους εργαζόμενους. Είναι κάλεσμα μαχητικής αντίστασης απέναντι στις αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές που με καταιγιστικό τρόπο επιχειρεί να προωθήσει η νέα κυβέρνηση.

Με συγχρονισμένες κινήσεις η κυβέρνηση επιδιώκει, να αξιοποιήσει το μούδιασμα που υπάρχει σε ευρύτερα στρώματα, για να προωθήσει τις αλλαγές που ζητά το μεγάλο κεφάλαιο. Χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα την κρίση και τα ελλείμματα. Είναι ψέμα. Ούτε την κρίση ούτε τα ελλείμματα τα προκάλεσαν οι εργαζόμενοι. Τα προκάλεσε η πολιτική στήριξης και ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου πολιτική που ακολούθησαν τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και η σημερινή.
Τα νέα μέτρα αποτελούν καθαρή πρόκληση για τους εργατουπάλληλους και γενικότερα τους μισθωτούς, τα λαϊκά στρώματα. Δεν μιλάμε μόνον για την νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων, την στιγμή μάλιστα, που στην πλουτοκρατία με πρόσχημα την τόνωση της αγοράς δίνονται νέα προνόμια και ζεστό χρήμα.

Μιλάμε για έναν συνδυασμό μέτρων που στόχο έχουν:
- Να κατεδαφίσουν ότι απέμεινε από τα εργασιακά δικαιώματα, την πλήρη και σταθερή εργασία.
- Να καταφέρουν ένα συντριπτικό πλήγμα στα ασφαλιστικά δικαιώματα τόσο σε σχέση με τις συντάξεις όσο και σε σχέση με τις παροχές στην υγεία πρόνοια, ώστε να απαλλαγεί το κράτος και η εργοδοσία από τις υποχρεώσεις τους.
- Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσονται και οι αλλαγές στην Παιδεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις αλλαγές στον Καποδίστρια.

Θα το ξαναπούμε η κρίση είναι το πρόσχημα. Οι αλλαγές αυτές είχαν προαποφασιστεί πολλά χρόνια πριν στην ΕΕ με την σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι μέτρα που στοχεύουν να ρίξουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης, για να μπορεί το κεφάλαιο να ξεζουμίζει ακόμα πιο πολύ τους εργαζόμενους.

Δεν υποτιμάμε τις δυσκολίες, τις γνωρίζουμε. Είναι πριν από όλα δυσκολίες που απορρέουν από τον συσχετισμό δυνάμεων σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο.
Ο διάλογος στον οποίο δηλώνουν πρόθυμες να πάρουν μέρος η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, είναι προσχηματικός. Τα αποτελέσματα του είναι προαποφασισμένα. Γίνεται για το τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι και όχι για το τι θα κερδίσουν.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Πρέπει να σημάνει κυριολεκτικά ξεσηκωμός. Για να μην περάσουν αυτά τα μαύρα αντεργατικά μέτρα που θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και συμφορές στις λαϊκές οικογένειες.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Με πρωτοβουλίες που θα αναπτύξουν κατά κλάδο και κάθε χώρο δουλειάς με συσκέψεις, επιτροπές αγώνα και άλλες μορφές δράσης, που θα τους προετοιμάσουν να αντιμετωπίσουν την λαίλαπα που έρχεται.

Αποφασιστική συμβολή που μπορεί και πρέπει να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των αγώνων αποτελούν τα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα. Στα Τρίκαλα όπως είναι γνωστό το συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ γίνεται την Τετάρτη στις 7μμ

Οι εργαζόμενοι μπορούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Με μορφές πάλης που θα επιλέξουν οι ίδιοι, τέτοιες που θα ανεβάζουν την συσπείρωση και την μαχητική τους ικανότητα για να αποτρέψουν αυτά που έρχονται. Την κρίση να την πληρώσει η πλουτοκρατία. Οι εργαζόμενοι σε κανέναν δεν χρωστάνε, τους χρωστάνε. Με τον αγώνα τους να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν, να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή.





Δημοσίευσέ το στο:

1 σχόλιο: