Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Μίλησε η Σούλα. Και τι είπε;


Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Τρικαλινής Βουλευτού έχει ως ακολούθως:





Η Βουλευτής Σούλα Μερεντίτη, μίλησε σήμερα Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009 στην ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2010».


Καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής μας, της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός, αλλά είναι ταυτόχρονα και ένας δίκαιος, αξιόπιστος, ειλικρινής και ταυτόχρονα ρεαλιστικός προϋπολογισμός. Είναι αδήριτη ανάγκη αυτός ο προϋπολογισμός να υλοποιηθεί στο ακέραιο και να στηρίξουμε όλοι –και όταν λέω όλοι εννοώ όλες οι παρατάξεις- την προσπάθεια του Υπουργού Οικονομικών, γιατί η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια για ανακολουθίες, αναβολές και πειραματισμούς.


Η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, η πιο ανίκανη Κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά, κατέστρεψε την ελληνική οικονομία και βύθισε τους πολίτες στην ανέχεια, την απαισιοδοξία και το φόβο για το μέλλον. Επίσης είναι αλήθεια ότι όταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση το 2004 –να τα θυμηθούμε, μιλούσατε για ήθος, για σεμνότητα, για ταπεινότητα, για νοικοκύρεμα του κράτους, για αύξηση των δημοσίων εσόδων- τολμούσατε να κατηγορείτε την Κυβέρνηση Σημίτη για σκάνδαλα, διαφθορά, ελαστικές συμπεριφορές, πελατειακές σχέσεις.

Προφανώς φώναζε ο κλέφτης για να φοβίζει το νοικοκύρη ή κοιτούσατε στον καθρέφτη και βλέπατε και πριν και μετά συνεχώς τον εαυτό σας. Και για να δικαιολογήσετε τους αναίτιους ισχυρισμούς σας, σύρατε τη χώρα και στην απογραφή.

Αυτός είναι ο απολογισμός σας. Φέρατε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και θέσατε σε κίνδυνο την εθνική μας κυριαρχία. Θέλω εδώ να διαβάσω μια φράση του πρώην Πρωθυπουργού κυρίου Καραμανλή, στον περσυνό απολογισμό, για να θυμόμαστε -γιατί πρέπει και να θυμόμαστε –και καθένας από μας σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, ανάλογα από ποιο μετερίζι υπηρετεί, αργά ή γρήγορα απολογείται στην ιστορία.

Είπε λοιπόν πέρυσι «Ανευθυνότητα προδίδουν και οι διαδόσεις για πρόβλημα αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους. Και οι διαδόσεις αυτές έχουν σαν στόχο να αμαυρώσουν την εικόνα της οικονομίας, είναι υποβολιμαίες, είναι κακόβουλες και είναι επικίνδυνες». Θέλω να ρωτήσω τον κύριο Καραμανλή: Τις ενέργειες που έφεραν την οικονομία στην κατάσταση που είναι, πώς τις χαρακτηρίζει;

Ο κύριος Καραμανλής ,μας κατηγορούσε σαν ανεύθυνους και ότι ήταν υπεύθυνοι αυτοί. Σας κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου από ενδιαφέρον για τη χώρα και εσείς δεν ακούγατε. Αγνοήσατε ακόμα και τις πλέον υπεύθυνες φωνές, με ιδιαίτερο κύρος που ακούστηκαν πέρυσι εδώ μέσα, για κίνδυνο να οδηγηθούμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δεν κάνατε τίποτα. Η αλήθεια είναι ότι αγνοήσατε και αδιαφορήσατε για την Ελλάδα, δημιουργήσατε ένα πελατειακό συγκεντρωτικό κράτος που έπνιγε κάθε πρωτοβουλία.

Ένα κράτος εχθρικό απέναντι στο νομοταγή επιχειρηματία. Ένα άδικο κράτος. Η αλήθεια είναι ότι επί των ημερών σας θέριεψε η φοροδιαφυγή. Απαξιώθηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Και καλείται τώρα το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησής μας, να βάλει τέλος σ' αυτό το οδυνηρό κατάντημα. Ο λαός μας ανέθεσε τη δύσκολη αποστολή να επαναφέρουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, να επιβάλουμε τάξη και ευνομία, να επαναφέρουμε την ισοπολιτεία, να βελτιώσουμε τη δημόσια παιδεία, την περίθαλψη την κοινωνική μέριμνα, να φροντίσουμε τους αδυνάτους, να φέρουμε ξανά κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική ειρήνη. Δυστυχώς η κληρονομία σας είναι βαριά, δύσκολη και πληγώνει τη χώρα.

Για όλα αυτά που διέσυραν τη χώρα μας εμείς είμαστε εδώ και θα τα καταφέρουμε. Πρέπει όλοι μας να ξεπεράσουμε τα μικροκομματικά ζητήματα και να συμβάλλουμε όλοι μαζί ώστε να αποτρέψουμε έστω και την ύστατη στιγμή τον κίνδυνο να γίνει η πατρίδα μας έρμαιο των κερδοσκόπων. Ευτυχώς και είμαστε μέλος της ΟΝΕ. Αυτό οφείλεται στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και τότε ήσασταν απόντες. Σας καλώ να μην είστε τώρα για να μπορέσουμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε. Ο Πρωθυπουργός μας αξιοποιεί όλο το διεθνές του κύρος για να μπορέσει να ξαναστήσει τη χώρα στα πόδια της. Ο Προϋπολογισμός προσπαθέι να συνδυάσει το τρίπτυχο ανάπτυξη, δημοσιονομική εξυγίανση και κοινωνική συνοχή. Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας, για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και στις προκλήσεις και να ανακάμψει η οικονομία μας.







Δημοσίευσέ το στο:

2 σχόλια:

  1. ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΚΑΚΗ ΔΕΞΙΑ ΦΤΑΙΕΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΔΕΝ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΕΓΩ ΜΟΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ
    ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΕς ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΙΤΣΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτή είναι η μαγκιά του ΠΑΣΟΚ. Από τα πιάτα της κουζίνας και τις παντόφλες στο σύζυγο, σε κάνει γκουρού της οικονομίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή