Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Ο Ισοκράτης και οι σύγχρονοι Βάρβαροι


Αυτό που είπε ο Ισοκράτης ήταν κάτι πολύ απλό και η διαστρέβλωσή του είναι κλασικό δείγμα του πόσο ανάποδα λειτουργεί ο νους των αφελληνισμένων.





Ο Ισοκράτης θέλοντας να επαινέσει τους Αθηναίους τους είπε οτι είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο ακμής που πλέον η έννοια Έλλην είχε ταυτιστεί με αυτούς και τα στοιχεία της ακμής/πολιτισμού/παιδείας τους και χρησιμοποιείτο για να περιγράψει εκείνους που τους έμοιαζαν στον πολιτισμό. Δηλαδή η έννοια Έλλην δεν ήταν πλέον μόνο εθνολογικός χαρακτηρισμός αλλά κάτι σαν τίτλος τιμής.

Κάποιος δηλαδή μπορεί εθνικά να ήταν Έλλην αλλά αν ήταν απολίτιστος να τον βλέπαν ως βάρβαρο οι σύγχρονοί του (παρ' ότι Έλληνα στην καταγωγή) καθώς θα δυσκολεύονταν να χρησιμοποιήσουν για αυτόν, τον τίτλο "Έλλην" που πλέον είχε ταυτιστεί με το κλέος της Αθήνας.

Δηλαδή δεν έγινε πιο ευρύς ο χαρακτηρισμός "Έλλην" αλλά μάλλον πιο ελιτίστικος και όλο και περισσότερος κόσμος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βάρβαρος σύμφωνα με τον ορισμό του Ισοκράτη, σε πλήρη αντίθεση με τις ανοησίες που έχουν στο κεφάλι τους οι δόλιοι αντιρατσιστές, που ούτε λίγο ούτε πολύ στην δικιά τους αντίληψη ο Ισοκράτης πρέπει να ήταν κάτι σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑς ή ΝΑΡίτης της εποχής και να σύχναζε σε αντιρατσιστικά φεστιβάλ.

Το ψεύτικο ρητό του Ισοκράτη για την «αυτοκαταστροφή της δημοκρατίας»

Το απόσπασμα είναι από τον Αρεοπαγιτικό λόγο του και έχει στο πρωτότυπο ως εξής:

"Οἱ γὰρ κατ' ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ' ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ' ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ' ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν."


Πρόχειρη μετάφραση του αποσπάσματος:

"Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ' όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους."

Τι κυκλοφόρησε από του διάφορους "κύκλους":
"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία"

Μ' άλλα λόγια, ο Ισοκράτης δεν μίλησε για «δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται». Αυτό είναι προϊόν ερμηνείας, για να μην πω προϊόν φαντασίας. Όπως προϊόν φαντασίας, που καμιά σχέση δεν έχει με το πραγματικό ρητό του Ισοκράτη, είναι και η ατάκα ότι η δημοκρατία «κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας». Για άλλη μια φορά, οι "ελληναράδες" χρησιμοποιούν τους αρχαίους όπως ο μεθυσμένος τον φανοστάτη: όχι για να φωτίσουν το δρόμο τους, αλλά για δεκανίκι που θα στηρίξει τα σαθρά τους επιχειρήματα.


Το ανήρτησε ο Προμηθέας








Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου