Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

«Ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά» συναυλία–αφιέρωμα στο ελαφρό ελληνικό τραγούδι


Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, 8μ.μ από το Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων με την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής





Tο Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων με την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Ανδρέα Τσέγα, πραγματοποιεί συναυλία-αφιέρωμα στο ελαφρό ελληνικό τραγούδι με τίτλο: «Ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά», την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, 8μ.μ.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Αυτή τη φορά η ΟΠΜ του ΔΩΤ καταπιάνεται με κάτι πραγματικά δύσκολο. Το ελαφρό τραγούδι όπως αυτό διαμορφώθηκε από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τις μέρες μας. Ένα είδος τραγουδιού που το υπηρέτησαν μεγάλοι δημιουργοί. Συνθέτες με ευρωπαϊκή μουσική παιδεία. Κατ’ εξοχήν ερωτικό με ακροατές κυρίως από τις μεγαλουπόλεις και ιδιαίτερα δημοφιλές στους μεγαλοαστούς.
Θα ακουστούν τραγούδια των Αττίκ, Γιώργου Μουζάκη, Κώστα Γιαννίδη, Κώστα Κοφινιώτη, Χρίστου Γιαννακόπουλου, Αλέκου Σακελλάριου, Κώστα Καπνίση, Μίμη Πλέσσα, Γιώργου Χατζηνάσιου κα.


Παίζουν:
Μπουζούκι : Λίνος Νίκος, Γιώργος Ρέτος, Φλάουτο : Χριστίνα Αλεξανδρή, Λιάνα Μήνια, Βιολί : Βάσω Καραθανάση, Βιολί: Ζωή Μοραίτη, Σπύρος Μπέκος, Δημήτρης Μπέλλος, Πλήκτρα : Γιώργος Παππάς, Πιάνο : Ανδρέας Τσέγας, Ηλεκτρική κιθάρα : Γιώργος Αλεξανδρής, Κρουστά : Μιχάλης Ρέτος , Μπάσο : Κώστας Λάμπας, Ντράμς : Θωμάς Μαυρατζάς, Τρομπέτα : Κώστας Χαραλάμπους, Στέλιος Τεντολούρης

Διδασκαλία μπουζουκιών : Νίκος Λίνος

ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ : ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΕΓΑΣ

Τραγουδούν : Θάλεια Σακαλιά, Ιφιγένεια Καραγκούνη , Θωμάς Σιώμος , Νίκος Κεραμιώτης, Άρης Φαλιάγκας
Κείμενα: επιμέλεια Θωμάς Σιώμος, αφήγηση Αντονέλλα Χήρα


Η περίφημη «Μάνδρα» του Αττίκ ένας ξεχωριστός σταθμός στην ιστορία του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού.
Η άλλοτε περίφημη Μάνδρα του Αττίκ, ή Μάντρα του Αττίκ, ήταν ένα μοναδικό για την εποχή του καλλιτεχνικό συγκρότημα τραγουδιστών και άλλων αυτοσχέδιων παρουσιαστών, μίμων κλπ με διάφορες και πολλές δημόσιες εμφανίσεις και εκδηλώσεις στην Αθήνα, του οποίου την καλλιτεχνική διεύθυνση, είχε ο Κλέων Τριανταφύλλου γνωστότερος ως Αττίκ.

Την πρωτοβουλία της ίδρυσης αυτής της καλλιτεχνικής ομάδας με τον τίτλο "Μάνδρα" είχε ο Αττίκ το 1931 σε συνεργασία με τους Δ. Ευαγγελίδη, τον Βώττη και τον Παντελή Χορν οπότε και πρωτοπαρουσιάσθηκε αυτή σε υπαίθριο θέατρο, της οδού Μεθώνης. Από τότε η "Μάνδρα του Αττίκ" κάθε καλοκαίρι εμφανίζονταν στην Αθήνα και το χειμώνα περιόδευε στις επαρχίες μέχρι το 1938 οπότε και εγκαταστάθηκε μόνιμα σε μια αθηναϊκή ταβέρνα μέχρι την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Επί σειρά ετών, τα καλοκαίρια, το πρόγραμμα της Μάνδρας του Αττίκ παρουσιαζόταν στο υπαίθριο "θέατρο Δελφοί" επί της οδού Αχαρνών. Πολλοί καλλιτέχνες όφειλαν την ανάδειξή τους στη Μάνδρα του Αττίκ.

Μεταξύ αυτών: οι τραγουδίστριες Λουίζα Ποζέλι, Ζωή Νάχη, Καλή Καλό, Δανάη, Κάκια Μένδρη, Ντιριντάουα, της οποίας το πραγματικό όνομα ήταν Καίτη Οικονόμου, Λέλα Μιτσούκο, η τελευταία αποκάλυψη του Αττίκ, επίσης ο ντιζέρ Τώνης Ράις, ο Κ. Μπέζος, ο πολυθρύλητος και πανύψηλος μίμος Ανδρέας Ζουλάς, που ο Αττίκ τον παρουσίασε με το ονομα Ζαζάς, ο Σπαθόπουλος, και οι πρώτοι "κομφερασιέ" Ορέστης Λάσκος, Χρήστος Πύρπασος, Μίμης Τραϊφόρος, Φίλωνας Αρίας και πολλοί άλλοι. Η "Μάνδρα του Αττίκ" διαλύθηκε μετά τον θάνατο του Αττίκ το 1944. Την όλη ατμόσφαιρα συνέχισαν στη δεκαετίας του 1950 προγράμματα σε αναψυκτήρια γνωστοί δημιουργοί με παρουσιαστές ("κομφερασιέ") τους Γιώργο Οικονομίδη, Όμηρο Αθηναίο, Ζαχαρία Τσίχλα κ.ά.










Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου