Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Ομιλία της βουλευτού Τρικάλων Σούλας Μερεντίτη για την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία

Με μία βαρυσήμαντη παρέμβαση της στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΛ.Σ.Σ.). Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ως Ανεξάρτητης Αρχής»





H βουλευτής Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη , στηλίτευσε την επικίνδυνη πολιτική των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, που όδήγησε τη χώρα σε αυτό το κατάντημα και την κατέστησε περίγελο των εταίρων μας στην ΕΕ. Η τρικαλινή βουλέυτής απαντώντας μάλιστα στον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή κύριο Μαργαρίτη Τζίμα , ότι σήμερα, χάριν των επιλογών της Νέας Δημοκρατίας, η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί. Αυτό είναι εκχώρηση της εθνικής ανεξαρτησίας, Αυτό είναι εκχώρηση της εθνικής ανεξαρτησίας!, είπε μεταξύ άλλων η βουλευτής μας .

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της βουλευτού έχει ως ακολούθως.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι απ’ όλους παραδεκτό ότι αν αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία που συζητάμε σήμερα είχε έλθει κάποια χρόνια πριν, ίσως η Ελλάδα να μην ήταν σ’ αυτή την τραγική θέση που βρίσκεται σήμερα. Όμως, όπως λέει ο λαός μας, «κάλλιο αργά, παρά ποτέ». Πρόκειται για ένα πρότυπο νόμου που είναι πολύ θετικό ότι μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έρχεται στη Βουλή. Είναι μια ρύθμιση που, ουσιαστικά, αναμορφώνει εκ βάθρων το ελληνικό στατιστικό σύστημα, το καθιστά αδιάβλητο, αμερόληπτο, αντικειμενικό και θωρακίζει τα στατιστικά μας στοιχεία από παρατυπίες, παρεμβάσεις επιτήδειων και αλχημείες οι οποίες μας εξέθεσαν διεθνώς. Αυτό το σχέδιο νόμου είναι η απάντηση σε όσους σήμερα μας αμφισβητούν. Οι διατάξεις του είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τους κανονισμούς ορθής πρακτικής. Αναβαθμίζουν το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα στα επίπεδα που απαιτείται και το εναρμονίζουν πλήρως με τις ευρωπαϊκές επιταγές.
Η ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, λοιπόν, αφ’ ενός μεν καλύπτει τις απαιτήσεις των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφ’ ετέρου δε μας δίνει πλέον την ευχέρεια να διαθέτουμε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, εργαλεία πολιτικής και οδηγό λήψης αποφάσεων.

Τα στατιστικά στοιχεία αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι απλά ψυχρά νούμερα, είναι κρίσιμα εργαλεία πολιτικής στις σύγχρονες ευνομούμενες χώρες. Είναι μια θετική εξέλιξη η νομοθετική πρωτοβουλία για την Ελλάδα γιατί θα διαθέτουμε από δω και πέρα επίσημες πιστοποιημένες στατιστικές ως εργαλεία λήψης αποφάσεων για τη χάραξη της πολιτικής μας.

Αυτό επιτάσσει εξάλλου και το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Σύμφωνα λοιπόν με τον προτεινόμενο νόμο, η ΕΣΥΕ, γίνεται ανεξάρτητη διοικητική αρχή και τελεί πλέον υπό την εποπτεία της Βουλής και το γνωμοδοτικό όργανο που προβλέπεται, δηλαδή το Συμβούλιο Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος αναμένεται να θωρακίσει επιστημονικά την ΕΣΥΕ και γι’ αυτό είναι απαραίτητο.

Ανοίγει επιπλέον –και πρέπει να το αναγνωρίζουμε και απορώ γιατί παραδέχεται, ότι δεν γίνεται αποδεκτό απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής- ανοίγει ένα άλλο παράθυρο στη διαφάνεια και στη δημόσια διαβούλευση. Είναι κρίμα, δυστυχώς –και αυτό το λέω σαν Ελληνίδα, πέρα από κομματισμούς- που φτάσαμε στο έρεβος της αναξιοπιστίας τα τελευταία χρόνια. Είναι κρίμα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να υπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες και να διασύρει την Ελλάδα, ξεκινώντας από την αχαρακτήριστη απογραφή και φτάνοντας στο σημερινό χάος. Είναι κρίμα που με την φαύλη διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας εκτροχιάστηκαν οι δημόσιες δαπάνες και μάλιστα μεσούσης της διεθνούς κρίσης.
Εδώ ήμαστε, για να απαντήσω και στον Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, πριν από ένα χρόνο σας κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου, δεν ακούγατε, αφήνατε ασύδοτους τους κερδοσκόπους και τους φοροφυγάδες, διογκώσατε τον δημόσιο τομέα, φέρατε τα νοσοκομεία μας στο χείλος του γκρεμού με την οικονομική σας διαχείριση και τολμάτε -και σήμερα και το άκουσα δυστυχώς- να κρίνετε και να συγκρίνετε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τότε που η Ελλάδα είχε περίπου 5% ρυθμό ανάπτυξης, που είχε έλλειμμα κάτω του 5% του ΑΕΠ και που σήμερα, χάριν των επιλογών της Νέας Δημοκρατίας, η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί. Αυτό είναι εκχώρηση της εθνικής ανεξαρτησίας, για να απαντήσω στον κ. Τζίμα. Αυτό είναι εκχώρηση της εθνικής ανεξαρτησίας!

Και θα πω ακόμα μια λέξη. Η πρόσφατη έκθεση των εμπειρογνωμόνων για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών μας δεδομένων που ήταν καταπέλτης για τις πρακτικές της ΕΣΥΕΑ και των πολιτικών της προϊσταμένων της προηγούμενης κυβέρνησης, κατέδειξε τις αχαρακτήριστες αλχημείες που έγιναν στα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2009 και όχι μόνο. Και εμείς, σ’ όλα αυτά, θέλουμε να βάλουμε τέλος.

Οι έγκυρες στατιστικές συνδέονται άρρηκτα με την ποιότητα της δημοσιονομικής διαχείρισης και όχι μόνο. Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή σε πλήρη ανάπτυξη του νέου συστήματος, θα βοηθήσει σημαντικά στην αξιοπιστία των στοιχείων. Το ζήτημα της αξιοπιστίας των στοιχείων, δεν είναι απλά τεχνικό.
Δεν ασχολείται μόνο με τα στατιστικά στοιχεία της δημοσιονομικής διαχείρισης η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ασχολείται με την καταγραφή των στατιστικών στοιχείων σε όλους τους κλάδους του οικονομικού και του κοινωνικού γίγνεσθαι της χώρας. Και η νέα αποστολή της Στατιστικής Υπηρεσίας, είναι να δημιουργήσει πρότυπα και άριστες πρακτικές σε κάθε τομέα της δημόσιας λειτουργίας και πρωτίστως στους τομείς που σχετίζονται με τα δημόσια οικονομικά, με τα πρότυπα τα οποία τίθενται σε άμεση εφαρμογή και έτσι θα διευκολύνουμε τη συλλογή των στατιστικών στοιχείων.

Η σημερινή νομοθετική ρύθμιση αποκτά ξεχωριστή σημασία για ένα ακόμα λόγο. Αποκτάμε ένα σύστημα ανεξάρτητο ως προς την καταγραφή και τη συλλογή των στατιστικών στοιχείων και ταυτόχρονα ισχυρό στην έγκαιρη και πρωτογενή παραγωγή των στατιστικών στοιχείων. Θα φέρω ένα παράδειγμα: Σήμερα οι αριθμοί που αφορούν την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, έρχονται στα χέρια μας μετά από τέσσερα χρόνια. Τι νόημα έχουν; Μόνο ιστορικό. Τι αξιοποίηση μπορεί να γίνει μετά από τέσσερα χρόνια; Είναι μεγάλης σημασίας και δόξα τω Θεώ η εποχή μας παρέχει αυτή την ευχέρεια με τα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτουμε, να οργανωθεί η συστηματική καταγραφή, η διαχείριση των στατιστικών δεδομένων και η γρήγορη αξιοποίησή τους με την άμεση διαβίβαση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σήμερα λοιπόν, ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια της βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων στην πηγή, με την αναβάθμιση της ροής της στατιστικής πληροφόρησης από τη γενική κυβέρνηση με αιχμή τα νοσοκομεία, τις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ, την παιδεία προς την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Το ζητούμενο είναι να πάρει μπροστά το σύστημα το συντομότερο δυνατόν και έτσι πιστεύουμε όλοι ότι θα γίνει. Είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση και στελέχωσή του με βάση συγκεκριμένα καθήκοντα εναρμονισμένα με τους νέους στόχους.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, νομίζω ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησής μας θα έπρεπε να υπερψηφιστεί απ’ όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου για ένα πολύ απλό και ξεκάθαρο λόγο. Γιατί το χρειάζεται η Ελλάδα! Και μ’ όλες τις τοποθετήσεις σας, ακόμα και από τον Εισηγητή του ΚΚΕ φαίνεται ότι αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ακόμα και τώρα στεκόμαστε σε τέτοια μικροκομματικά, γιατί σας παρακολούθησα, αγαπητέ συνάδελφε.
Ο στόχος μας, όλων και της Κυβέρνησης μ’ αυτή την πρωτοβουλία, είναι η θεσμική αναβάθμιση του συστήματος παραγωγής των επίσημων στατιστικών στοιχείων, ώστε να είναι χρηστικά για τη λειτουργία του κράτους. Για πρώτη φορά γίνεται μια συστηματική προσπάθεια μέσω της νέας υπηρεσίας που δημιουργείται για την αναβάθμιση της έρευνας της αγοράς, τις απογραφές και σε θέματα που θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, την ανεργία, τις οικοδομές, τις επιχειρήσεις, τον αγροτικό τομέα, την κτηνοτροφία, την παιδεία, τον τουρισμό. Πρέπει να υπερψηφιστεί και να στηριχθεί απ’ όλους μας ώστε η νέα Ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία, να πετύχει την αποστολή της.

Αυτός δεν είναι ένας νόμος απλά. Είναι ένα εργαλείο δουλειάς για να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις. Είναι ένα εργαλείο δουλειάς για να ξεπεράσουμε χρονίζουσες παθογένειες που έχουν καταγραφεί κατ’ επανάληψη στη λειτουργία του κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών από ανεπαρκή στοιχεία ή άχρηστη γραφειοκρατία. Διαπιστώσαμε και διαπιστώνουμε όλοι μας, κάθε μέρα και περισσότερο, την ανάγκη να έχουμε αξιόπιστα στοιχεία. Βοηθήστε λοιπόν, και με την παρουσία σας και με την ψήφο σας για να έχουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτή τη θετική εξέλιξη.

ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΥΛΑΣ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ












Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου