Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Αξιοποίηση των παλιών Φυλακών Τρίκάλων


Πρόταση για κατεδάφιση του μαντρότοιχου, διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου και δημιουργία υπαίθριου πάρκινγκ θα θέσει προς έγκριση η δημοτική αρχή στο Δ.Σ.





Η διαβούλευση για την αξιοποίηση των παλιών φυλακών έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες, προτάσεις έγιναν, αλλά η ημερίδα στην οποία θα παρουσιαζόταν και θα λαμβάνονταν απόφαση με τη συμμετοχή και των διαφόρων ενδιαφερομένων φορέων ποτέ δεν έγινε.

Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η ημερίδα να πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, μέχρι να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί η τελική πρόταση θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, η δημοτική αρχή σκοπεύει να καταθέσει στις προσεχείς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων πρόταση για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

"Σύντομα θα φέρουμε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση για την κατεδάφιση του εξωτερικού τοίχου, ώστε να φανεί το κτίριο και να μεγαλώσει ο χώρος. Επιπλέον μία σκέψη είναι η διαμόρφωση ενός υπαίθριου πάρκινγκ" τονίζει ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος.

Προτάσεις

Για την αξιοποίηση των κτιρίων των παλιών φυλακών έχουν γίνει διάφορες προτάσεις. Άλλες πιο "συντηρητικές" κι άλλες πολύ πιο... extreme. Κάποιες εξ αυτών είναι οι ακόλουθες:

* Η εκεί λειτουργία του Δημαρχείου Τρικκαίων.
* Η μετατροπή των παλιών φυλακών σε extreme "ξενοδοχείο φυλακισμένων".
* Η εκεί στέγαση υπηρεσιών του Δήμου και πιθανότατα της Δημοτικής Αστυνομίας με στόχο να μην ερημώσουν τα κτίρια και φθαρούν από το χρόνο.
* Η εκεί λειτουργία ενός χώρου, είδει διαχρονικού μουσείου, όπου θα μπορούσε να εκτίθεται υλικό σχετικά με το σωφρονιστικό σύστημα και την πορεία του στο χρόνο.
* Η εκεί λειτουργία πολιτιστικού πολυχώρου νεότητας
* Η εκεί διοργάνωση διαφόρων ευρωπαϊκών Φεστιβάλ (π.χ. Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς)
* Η πλήρης κατεδάφιση των παλιών φυλακών και η κατασκευή πλατείας κ.α.
* Σε ένα ευρύτερο χρονοδιάγραμμα υπάρχει η σκέψη να μετατραπεί η περιοχή σε ζωντανό κομμάτι της πόλης με χώρους αναψυχής και να δοθεί στέγη στις πνευματικές και πολιτιστικές ανάγκες των τρικαλινών.
* Μεταξύ των προθέσεων είναι και η δημιουργία μουσείου με τον εξοπλισμό των παλιών φυλακών.

Να σημειωθεί ότι αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις προτάσεις που κατά καιρούς έχουν ανακοινωθεί από διάφορους φορείς και ιδιώτες σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να αξιοποιηθούν οι παλιές φυλακές.

Ημερίδα

Ο Δήμος Τρικκαίων είχε αποφασίσει να προχωρήσει στη διοργάνωση ημερίδας. Ωστόσο, μεσολάβησαν οι εκλογές και η πρόθεση αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε. Πάντως, η ημερίδα δεν αποκλείεται να διοργανωθεί το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Ταμήλο.

Στόχος είναι να κατατεθούν οι προτάσεις όλων όσοι θέλουν να συμμετέχουν στη διαβούλευση, να αναλυθούν και να προκύψει η καταλληλότερη η οποία και θα τεθεί προς έγκριση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων. Το ζητούμενο είναι να καταλήξει ο Δήμος στη χρήση του χώρου.

Αν δηλαδή θα χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές δραστηριότητες ή άλλες δράσεις που δεν έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό. Μετά θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση της πρότασης μέχρι να υπάρξει το τελικό αποτέλεσμα.

Της Βιβής Μαργαρίτη.



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου