Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Μνημόσυνο και αναπαράσταση για τη Μάχη της Μερίτσας


Η αναπαράσταση της μάχης, ως ήταν φυσικό, αποτέλεσε το επίκεντρο της εκδήλωσης για τους κατοίκους της Οξύνειας και όλων των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Χασίων.





Η ημέρα μνήμης ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση από του ιερείς, παρουσία των τοπικών αρχών, ακολούθησε η ομιλία του Δήμαρχου Χασίων κ. Κώστα Κωστούλα, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική στιγμή της μάχης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι Χασιώτες ενωμένοι 67 χρόνια πριν, έδωσαν το σύνθημα, «ούτε μπουκιά ψωμί στους κατακτητές, ούτε γουλιά νερό στους συνεργάτες» και υπερασπίστηκαν τα ιδανικά της πατρίδος και της ελευθερίας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους βρέθηκαν στο μνημείο των πεσόντων προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής.

Ακολούθησε η σύντομη ομιλία του Νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη, ο οποίος ανέφερε πως με την εκδήλωση τα Χάσια και ο Νομός Τρικάλων τιμούν όσους όρθωσαν το ανάστημά τους στον φασισμό και το ναζισμό και η παρακαταθήκη τους αποτελεί «φάρο» για όλους.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Ζήσης Καραγιάννης, λέγοντας πως δεν πρέπει να ξεχνούμε την ιστορία μας αλλά να θυμόμαστε πάντοτε τους αγωνιστές για την ελευθερία.

Όσοι τίμησαν την εκδήλωση -και ήταν πάρα πολλοί- παρακολούθησαν την αναπαράσταση της μάχης, η οποία ξεκίνησε από το χωριό της Οξύνειας, με την κάθοδο των Ιταλών και με κατεύθυνση προς την Καλαμπάκα. Αφού λοιπόν μπήκαν στον χώρο όπου είχαν στήσει ενέδρα οι ντόπιοι μαχητές, και αφού οι Ιταλοί είχαν κάψει 6-7 σπίτια, δόθηκε το σύνθημα της επίθεσης, με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστούν οι Ιταλοί και να χάσουν την ζωή τους 120 εξ αυτών. Αιχμαλωτίστηκαν 184, ενώ 15 κατάφεραν να γλιτώσουν. Από την πλευρά των ηρώων μας, έπεσαν μαχόμενοι 7 έλληνες, προτάσσοντας τα στήθη τους απέναντι στον εχθρό, δίχως να υπολογίσουν την ίδια τους τη ζωή.

Την εκδήλωση για την «Μάχη της Μερίτσας» τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές κ. Χρήστος Χάιδος και κ. Χρήστος Μαγκούφης, ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Βύρων Μπουτίνας, ο πρόεδρος της Διευρυμένης Κοινότητας Ασπροποτάμου κ. Δημήτρης Βουρλίτσης, οι εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, Νομαρχιακοί σύμβουλοι και φυσικά Δημοτικοί Σύμβουλοι απ’ όλους τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής της Καλαμπάκας.
Στεφάνια κατέθεσαν ο Νομάρχης Τρικάλων, ο Δήμαρχος Χασίων, ο αγωνιστής Βασίλης Παπαδήμας και το τοπικό παράρτημα Εθνικής Αντίστασης.

Αξίζει τέλος ν’ αναφερθεί η σημαντική συμβολή του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Χασίων κ. Χαραλάμπου Ζούζουλα, ο οποίος είχε την εποπτεία του όλου εγχειρήματος, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν άκρως επιτυχημένο. Επίσης, είχε την συμπαράσταση των συντοπιτών του και των μελών του Ιππικού Ομίλου «Ο Βουκεφάλας», ο οποίος έλαβε μέρος στην εκδήλωση με τα εντυπωσιακά και ωραία άλογα. Ο Δήμος Χασίων, μετά ολοκλήρωση της εκδήλωσης, προσέφερε σε όλους παραδοσιακή φασολάδα στο κέντρο Παπανικολάου στη Μύκανη.

Αξίζει πάντα να θυμίζουμε τους ήρωες που έπεσαν στη μάχη υπέρ της πατρίδος και ήταν οι εξής: Δήμου Ζήσης (Σταγιάδες), Λάμπρου Ιωάννης (Οξύνεια), Μουλαράς Νικόλαος (Οξύνεια), Παπαδημητρίου Αθανάσιος (Αγιόφυλλο), Καραζήσης Γεώργιος (Αγιόφυλλο), Βούλγαρης Χρήστος (Αγναντιά) και Βλάχος Αθανάσιος (Τραχανιώτης).

Μετέωρα



Διαβάστε για την μάχη ΕΔΩ




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου