Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Αναγκαία δύο εκατ. ευρώ για το φράγμα Ληθαίου


Την εκταμίευση ποσού ύψους 2.000.000 ευρώ ζητά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το φράγμα Ληθαίου προκειμένου να αρχίσει η εξόφληση υποχρεώσεων έναντι οφειλών προς αναδόχους του έργου.



Πάντως από τον περασμένο Νοέμβριο τον κώδωνα του κινδύνου για έργα που έχουν ενταχθεί με απόφαση Υπουργού στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και που αφορούν το νομό Τρικάλων έκρουσε τον περασμένο Νοέμβριο με επιστολή του ο νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης καθώς όπως είχε επισημάνει, μέχρι τώρα, δεν εγγράφηκαν στη Σ.Α.Ε. και δε διατέθηκε καμία πίστωση για την εκτέλεση των έργων αυτών.
Δηλώσεις
Με νέες δηλώσεις του ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης επισήμανε ότι τα 2 εκατ. ευρώ είναι έναντι ποσού 6 εκατ. ευρώ, ως μεταφορά από το Γ’ ΚΠΣ στην 4η Προγραμματική Περίοδο του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Η χρηματοδότηση του έργου τερματίστηκε με την εκπνοή του πρώτου εξαμήνου 2009, ενώ το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι προφανής η ανάγκη χρηματοδότησης για την απρόσκοπτη συνέχιση υλοποίησης και την αποτροπή του κινδύνου οικονομικών επιβαρύνσεων (τόκοι υπερημερίας κλπ), ή ακόμη και της διακοπής των εργασιών με ότι αυτό συνεπάγεται τόνισε ο κ. Βλαχογιάννης.
Ειδικότερα, στη επιστολή του ο κ. Βλαχογιάννης επισημαίνει ότι στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου και ειδικότερα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που αφορούν το Νομό Τρικάλων, εντάχθηκαν μια σειρά έργα με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , όπου σε αυτά περιλαμβάνεται και το φράγμα Ληθαίου.


Φράγμα Ληθαίου
Πιο αναλυτικά για το έργο «Φράγμα Ληθαίου Ν. Τρικάλων», το οποίο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και αποτελεί έργο «γέφυρα» μεταξύ του Γ’ Κ.Π.Σ. και του Δ’ Κ.Π.Σ., υφίστανται ανάδοχοι ο οποίοι εκτελούν τα σχετικά υποέργα.
Ο Νομάρχης Τρικάλων υποστήριζε ότι «η εκτέλεση του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ανάδοχοι υποβάλλουν λογαριασμούς (εντολές πληρωμές) για τις οποίες δεν έχει εγκριθεί η νέα πίστωση.
Σημειώνεται ότι, μετά την πάροδο δύο μηνών από την υποβολή ενός λογαριασμού (εντολής πληρωμής) από τον ανάδοχο και τη μη εξόφληση αυτής, ο ανάδοχος έχει σύμφωνα με τη νομοθεσία το δικαίωμα να αιτηθεί τη διάλυση της σύμβασης, διεκδικώντας και την αποζημίωση που προβλέπεται στη Νομοθεσία των Δημοσίων Έργων.
Ήδη η ανάδοχος κατασκευαστική κοινοπραξία του κυρίως υποέργου «Φράγμα Ληθαίου Ν. Τρικάλων - Αποπεράτωση» έχει προβεί σε ειδική δήλωση διακοπής εργασιών και σε όχληση για θετικές τιμές.
Επομένως, η έλλειψη διάθεσης πιστώσεων εγκυμονεί κινδύνους για την πορεία του έργου «Φράγμα Ληθαίου Ν. Τρικάλων».

ΕΡΕΥΝΑ - Του Αποστόλη Ζώη

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου