Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Η μελέτη του ΑΠΘ για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης των Τρικάλων


Η πρώτη και η δεύτερη φάση της μελέτης καθηγητών του ΑΠΘ για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης των Τρικάλων παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.



-Προτεραιότητα στον πεζό και τον ποδηλάτη
- Υπάρχουν τα 5 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Ταμήλο

Κατά τη χθεσινή εκδήλωση έγινε η παρουσίαση της μελέτης του ερευνητικού προγράμματος που ανέθεσε ο δήμος Τρικκαίων στους καθηγητές του ΑΠΘ και θα παρουσιαστήκαν οι προτάσεις διαμόρφωσης και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της κεντρικής περιοχής της πόλης.

Όπως ανέφεραν οι μελετητές, στόχος της έρευνας, είναι να συμβάλλει στη συνέχεια της ιστορικής μνήμης της πόλης, στην ανάδειξη του φυσικού στοιχείου και στην ποιοτική αναβάθμιση του χώρου ώστε οι δημότες και επισκέπτες να τον απολαμβάνουν κινούμενοι με άνεση, ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς.

Ο δήμαρχος κ. Ταμήλος χαρακτήρισε τη μελέτη ως μία πολύ σοβαρή παρέμβαση για τον δήμο που έχει προγραμματιστεί σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από το ΠΕΠ Θεσσαλίας και πως στόχος της παρέμβασης είναι να αλλάξει προς το καλύτερο η ποιότητα ζωής των Τρικαλινών. Πάντως, διευκρίνισε ότι θα αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις στις παρεμβάσεις για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και τους επαγγελματίες.

Ο επικεφαλής των μελετητών κ. Κώστας Οικονόμου, αναφέρθηκε στην επέκταση της μελέτης, πέρα από την παραποτάμια ζώνη για την οποία γίνονταν λόγος αρχικά (από το τζαμί μέχρι το φρούριο) και στις γύρω περιοχές. Αυτή η επέκταση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των Τρικαλινών στην παραποτάμια ζώνη.

Για τον σκοπό αυτό προτείνονται παρεμβάσεις οι οποίες έχουν ως στόχο να προσεγγίζει κάποιος το ποτάμι χωρίς να συναντά στο δρόμο του αυτοκίνητο. Αυτό, σύμφωνα με τους μελετητές, θα επιτευχθεί με πεζοδρομήσεις δρόμων, αλλά και με παρεμβάσεις στο υπάρχον οδικό δίκτυο με φιλικά, όπως αναφέρθηκε- υλικά προς το περιβάλλον.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν οι μελετητές στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αφού στόχος τους, να θέσουν ως προτεραιότητα τον πεζό και τον ποδηλάτη, χωρίς όμως να εξοβελίσουν το αυτοκίνητο, αλλά να ρυθμίσουν την κυκλοφορία. Ιδιαίτερα, στέκονται στη στάθμευση, τόσο των Ι.Χ. αυτοκινήτων, όσο και των λεωφορείων. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν προτάσεις οι οποίες συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή διαδικασία, αλλά θα συζητηθούν και στο μέλλον, σε ανάλογες παρουσιάσεις που θα διοργανώσει ο δήμος Τρικκαίων.



ΕΡΕΥΝΑ Του Λάζαρου Μάμαλη

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου