Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

«Κενό γράμμα» ο «Καλλικράτης» λέει ο Η. Βλαχογιάννης

Δηλώσεις του νομάρχη, Ηλία Βλαχογιάννη για το σχετικό νομοσχέδιο – Επικρίνει τον υπουργό για αιφνιδιαστική κατάθεση του νομοσχεδίου, χωρίς να λάβει υπόψη τις έγγραφες προτάσεις της ΕΝΑΕ



Την απογοήτευσή του εξέφρασε, μέσω δηλώσεών του ο νομάρχης Τρικάλων, Ηλίας Βλαχογιάννης για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή, σχετικά με την αρχιτεκτονική των νέων δήμων.

Ο κ. Βλαχογιάννης, κινούμενος στη λογική της πλειοψηφίας της Διοίκησης της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, που συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο «Καλλικράτης» έμεινε κενό γράμμα, σχολιάζοντας κυρίως τις αλλαγές που έγιναν στο παρά πέντε στο σχέδιο νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση και συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΝΑΕ.

Ο Νομάρχης Τρικάλων επισήμανε πως την τελευταία στιγμή αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες από την αιρετή Περιφέρεια, όπως για παράδειγμα οι περιβαλλοντικές αρμοδιότητες, οι οποίες πέρασαν στην κεντρική διοίκηση. «Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν συναλλαγές μόνο με το κεντρικό κράτος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βλαχογιάννης, ενώ αναφέρθηκε και στη σημαντική μείωση των πόρων προς την αιρετή Περιφέρεια που περιορίζονται μόλις στο 0,43% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 8%! «Ούτε τους μισθούς των υπαλλήλων δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Εκείνο στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα, στο πλαίσιο των χθεσινών του δηλώσεων ο νομάρχης Τρικάλων ήταν στο γεγονός ότι δεν εκχωρούνται ουσιαστικές αρμοδιότητες από το κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Καταλαβαίνετε – συμπλήρωσε – ότι με τέτοια λογική το κράτος θα είναι πανταχού παρών και στην Περιφέρεια και στην Αθήνα και ότι οι πολίτες μόνο με το Κράτος πρέπει να συναλλάσσονται και λιγότερο με τις Αυτοδιοικήσεις. Συνεπώς, δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από την Διοικητική Μεταρρύθμιση».


Χωρίς διάλογο

Στο μεταξύ, η πρόσφατη συνεδρίαση της Διοίκησης της ΕΝΑΕ δεν πρόσθεσε κάτι σε αυτά που ήδη ζητούσαν οι νομάρχες της χώρας, κυρίως εκείνοι που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία (το κόμμα κατέχει την πλειοψηφία στην διοίκηση της Ένωσης), οι οποίοι δεν παρέλειψαν να επικρίνουν τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος παρότι υποστήριζε αρχικώς ότι το σχέδιο θα συνδιαμορφώνονταν από το υπουργείο, την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, εντούτοις, απέφυγε να προσέλθει στον διάλογο.
Σε αυτό το πλαίσιο, στην τελευταία συνεδρίασή του, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΑΕ αποφάσισε τα ακόλουθα:

- Εμμένει στις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων του που αφορούν τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και επιμένει στους όρους και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν από τα συνέδρια αυτά για το κορυφαίο αυτό ζήτημα, το οποίο αφορά το μέλλον της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη μετεξέλιξή της σε ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

- Διαπιστώνει ότι, δυστυχώς, το αρμόδιο Υπουργείο αγνόησε το σύνολο των βασικών θέσεων και προτάσεών μας, οι οποίες και γραπτώς δόθηκαν και εκτεταμένα αναπτύχθηκαν, όποτε κληθήκαμε στην αρμόδια επιτροπή, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου.

- Και όλα αυτά παρά τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις του κ. Υπουργού Εσωτερικών για συνδιαμόρφωση του Καλλικράτη, η οποία θα στηριζόταν και σε βασικές προτάσεις της ΕΝΑΕ. Και ενώ αναμέναμε συνάντηση με τον κ. Υπουργό για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, ο Υπουργός, αγνοώντας μας, προχώρησε σε αιφνιδιαστική κατάθεσή του στη Βουλή.

- Κατόπιν τούτων, διακηρύσσει, για μια ακόμη φορά, ότι η ΕΝΑΕ παραμένει σταθερή στο όραμά της για συνολική διοικητική μεταρρύθμιση με ενίσχυση των αυτοδιοικητικών αρχών και της περιφερειακής δημοκρατίας. Ωστόσο, είμαστε αναγκασμένοι να πούμε ένα ηχηρό «όχι» στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που φέρει το όνομα «Καλλικράτης», επιμένοντας στη διεκδίκηση μιας μεταρρύθμισης συνολικής που θα υπηρετεί την περιφερειακή ανάπτυξη και τον πολίτη.


- Τέλος, το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ, προκειμένου να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συμβολής του στην προσπάθεια για συνολική και ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση, αποφασίζει τη συμμετοχή δια του Πρόεδρου της στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου να προβάλει τις αποφάσεις των συνεδρίων και να καταθέσει τις προτάσεις όλων των παρατάξεων.





Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου