Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ο Καρβουνιάρης των Τρικάλων απέκτησε χρώμα...


Ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων ανέλαβε δράση για την συντήρηση της ατμάμαξας



Πέρασαν 100 περίπου χρόνια από την δημιουργία του.

Εκτελούσε τα δρομολόγια Καλαμπάκα – Βόλος και το αντίστροφο, η ταχύτητά του άγγιζε τα 50 χλμ. ανά ώρα, η ισχύ, τους 55 ίππους και το βάρος της μηχανής τους 35 τόνους.


Ο λόγος για την ατμάμαξα «22» των ελληνικών σιδηροδρόμων που σήμερα βρίσκεται στην πλατεία του ΟΣΕ, αποτελώντας ένα μνημείο της σιδηροδρομικής βιομηχανίας.
Η μηχανή και τα βαγόνια της επισκευάστηκαν παλιότερα από το δήμο Τρικκαίων και αργότερα παραχωρήθηκαν στο Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων προκειμένου να στεγάσει τις δράσεις του.


Ήδη στο εσωτερικό του βαγονιού έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες και η τοποθέτηση των καθισμάτων, οπότε από την επόμενη εβδομάδα ο «Καρβουνιάρης», θα μετατραπεί σε γραφείο του Συλλόγου, που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Χθες μέλη του Συλλόγου νωρίς το πρωί έλαβαν στα χέρια τους, πινέλα, βούρτσες και μπογιές και βρέθηκαν στο χώρο που φιλοξενείται το τρένο, με σκοπό να το συντηρήσουν και να δώσουν το χρώμα που χρειάζεται.

Η εργασία ήταν εθελοντική αλλά ταυτόχρονα πολύ σημαντική, αν κρίνουμε από το γεγονός της παλαιότητας του τρένου αλλά και των ανθρώπινων παρεμβάσεων που αλλοίωσαν την εξωτερική όψη με τα γκράφιτι.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Κρανιάς οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν ως στόχο την δημιουργία ενός επισκέψιμου χώρου για σχολεία της περιοχής μας, που θα ενημερώνονται για την ιστορία του σιδηροδρόμου μέσα από την προβολή ταινιών και φωτογραφιών που θα φιλοξενούνται στην έκθεση.
Ο κ. Κρανιάς δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις ενέργειες νέων παιδιών να δημιουργούν γκράφιτι στα βαγόνια του τρένου, τονίζοντας ότι προκαλούν προβλήματα σε ένα ζωντανό μνημείο που έχει ψυχή και αποτελεί ίσως ένα από τα ιστορικότερα μνημεία της σιδηροδρομικής βιομηχανίας.

Στο χώρο πάντως του Καρβουνιάρη ο Σύλλογος σχεδιάζει να εγκαταστήσει σύστημα ασφάλειας για να αποφευχθούν στο μέλλον οι φθορές.
Αίτημα αυτή τη στιγμή του Συλλόγου είναι η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου της πλατείας από το δήμο Τρικκαίων που θα χαρίσει μια ξεχωριστή όψη στον επισκέπτη.

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΓΓΑΡΑ


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου