Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ - Στην τελική ευθεία για το Ασκληπιείο Τρίκκης


Στο Υπουργείο Πολιτισμού το τεχνικό δελτίο του έργου για ένταξη στο ΕΣΠΑ




Συνολικά 17 ώριμα έργα πολιτισμού, προϋπολογισμού 12,5 εκατομμυρίων ευρώ θα ενταχθούν σταδιακά στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΕΠ, στο πλαίσιο ανοιχτής πρόσκλησης στον τομέα Προστασίας και Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 Τα έργα προτάθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και συμφωνήθηκαν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Διαχειριστική Αρχή. Οι πρώτες προτάσεις έχουν ήδη υποβληθεί και βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία προχωρά με γρήγορο ρυθμό και επίκεινται εντός του καλοκαιριού οι πρώτες εντάξεις ώστε να ξεκινήσει άμεσα η έναρξη των εργασιών υλοποίησης. Να σημειωθεί ότι δικαιούχοι των έργων που θα χρηματοδοτηθούν είναι φορείς και περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ( όπως Εφορίες αρχαιοτήτων κλπ). Ένα από αυτά τα έργα είναι και η ανάδειξη του Ασκληπιείου Τρίκκης συνολικού προϋπολογισμού ενός εκατ. Ευρώ.


Η εικόνα
Σύμφωνα με στοιχεία του διευθυντή της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Χατζηαγγελάκη, το Ασκληπιείο της Τρίκκης, που βρίσκεται στην παραδοσιακή συνοικία Βαρούσι στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων, απλώνονταν σε πέντε οικόπεδα, τα οποία χωρίζονταν με λιθόκτιστους περιβόλους. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διήρκησαν με διαλείμματα, σχεδόν έναν αιώνα, έχουν αποκαλύψει στον σημερινό απαλλοτριωμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης τμήματα τεσσάρων οικοδομημάτων, ήτοι ένα κτήριο με ψηφιδωτά δάπεδα, μια στοά ύστερων ελληνιστικών, ένα λουτρό ρωμαϊκών χρόνων και μια βασιλική
μέσων χριστιανικών χρόνων.

Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο γίνεται από ένα άνοιγμα στην συρμάτινη περίφραξη. Επίσης, δεν έχει διαμορφωθεί κάποια διαδρομή μέσα στο χώρο για την επίσκεψη των μνημείων και υπάρχει μια πρόχειρη σκάλα που διευκολύνει την πρόσβαση σ' αυτόν. Απουσιάζουν επίσης οι ενημερωτικές πινακίδες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κατανόηση του χώρου από τους επισκέπτες.
Για την προστασία του ρωμαϊκού λουτρώνα κατασκευάστηκε στέγαστρο, το οποίο όμως δεν εναρμονίζεται με τον χώρο. Υπάρχει έντονη βλάστηση στο μεγαλύτερο τμήμα του με αποτέλεσμα πολλά από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα οποία δεν σώζονται σε μεγάλο ύψος, να μην είναι ορατά.


Τεχνικό δελτίο

Όπως ο ίδιος υπογράμμισε  η παραπάνω υπηρεσία έχει αποστείλει στο Υπουργείο Πολιτισμού το τεχνικό δελτίο του έργου προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Βασικός στόχος των παρεμβάσεων είναι να αναβαθμιστεί λειτουργικά το σημείο της ανασκαφής και η περιοχή να μπορεί μελλοντικά να ενοποιηθεί με τους γειτονικούς ελεύθερους χώρους των δύο εκκλησιών. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου γνώσης και αναψυχής με την πλήρη έννοια του όρου.

Στόχος είναι όχι μόνο να συντηρηθεί ο αρχαιολογικός τόπος, αλλά και να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών της πόλης.
Το ζητούμενο είναι, τονίζεται ακόμα είναι να να παραμείνει ο αρχαιολογικός χώρος οπτικά καταρχήν ελεύθερα προσβάσιμος όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά και η επισκεψιμότητά του να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα σε μια διακριτική φύλαξη σε προβλεπόμενα ωράρια..
Η είσοδος προτείνεται στη βόρεια πλευρά της οδού 25ης Μαρτίου, η οποία έχει και μικρότερο κυκλοφοριακό φόρτο. Για το στέγαστρο επιλέγεται μεταλλική κατασκευή επενδεδυμένη με ξύλο εξωτερικού χώρου σε μορφή Π. Φωτισμός μπαίνει στις κολόνες.


   
ΕΡΕΥΝΑ
Του Αποστόλη Ζώη

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου