Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Το 2o Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών στα Τρίκαλα


Γίνεται θεσμός. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν χθες στο Μύλο Ματσόπουλου οι εργασίες - Τα αιτήματα που τέθηκαν και οι εισηγητές





Η επιτυχία που γνώρισε το πρώτο παγκόσμιο Θεσσαλικό συνέδριο - αντάμωμα το καλοκαίρι του 2009, στην ιστορική έδρα του Δήμου Μουζακίου, στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας, που πραγματοποιήθηκε από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», είχε και συνέχεια χθες στα Τρίκαλα και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό.


Συγκεκριμένα το «Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών», που πραγματοποιήθηκε στο Μύλο Ματσόπουλου, είχε αρκετό κόσμο, σημαντικές εισηγήσεις από καταξιωμένους επιστήμονες, ενώ είχε παλμό και καλό κλίμα. Το συνέδριο, όπως έχει αποφασιστεί θα συνδιοργανώνεται κάθε καλοκαίρι με έναν διαφορετικό κάθε φορά Δήμο της Θεσσαλίας.




«Καραγκούνικο γάμο»

Η πολιτιστική εκδήλωση των Θεσσαλών από όλο τον κόσμο ξεκίνησε το πρωί με συνέδριο στο Μύλο Ματσόπουλου, με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από μέλη της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων και έκλεισε πανηγυρικά το βράδυ της ίδιας μέρας, με «Καραγκούνικο Γάμο», μία αναπαράσταση των εθίμων μας, από το Λαογραφικό Σύλλογο «ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ», στο ανοιχτό θέατρο, στο Φρούριο των Τρικάλων.



Η οργανωτική επιτροπή του δευτέρου παγκοσμίου συνεδρίου και ανταμώματος αποτελούνταν από τον κ. Διαμαντή Γκίκα (Νυρεμβέργη Γερμανίας), τον κ. Γεώργιο Πορνάρα (Τορόντο Καναδά), την κ. Μαρία Μπακλαβά-Στρατίκη (Αθήνα) και τον κ. Αντώνιο Παπαμιχαήλ (Τρίκαλα).




Τοποθετήσεις

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «Ασκληπιός» κ. Διαμαντής Γκίκας, υποστήριξε πως η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων είναι ένα νέο σωματείο που ξεκίνησε πέρυσι με τη διοργάνωση του πρώτου Παγκοσμίου Θεσσαλικού Συνεδρίου και Ανταμώματος, δημιουργώντας βάσεις για ένα παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονότος, πανθεσσαλικής εμβέλειας, που θα φέρνει κοντά τους Θεσσαλούς από όλη τη γη, για να προσθέσει:




«Πιστεύουμε πως η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων συμβάλλει σημαντικά στην καλλιέργεια ισχυρών δεσμών ανάμεσα στην μητροπολιτική πατρίδα και τους απόδημους Θεσσαλούς, στην καλλιέργεια μιας κοινής συνείδησης ανάμεσα σε όλους τους Θεσσαλούς, με οδηγό την πολιτιστική κληρονομιά που η περιοχή μας έχει να επιδείξει.


Ταυτόχρονα με την νέα μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η διοργάνωση του Συνεδρίου αποκτά μεγαλύτερη σημασία, έρχεται να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια για την καλλιέργεια μιας Θεσσαλικής, πλέον, συνείδησης, στα πρότυπα και τις επιταγές του Καλλικράτη».


Η παγκόσμια συνομοσπονδία εκτός των πολιτιστικών δραστηριοτήτων έχει ήδη δρομολογήσει θέματα που αφορούν και τον Θεσσαλό Απόδημο, για να εξηγήσει:

«Χαρακτηριστικά μόνο αναφέρω την ισχυρή συμβολή που είχε η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης το έτος 2005 όταν διεκδίκησε ισχυρά την λειτουργία αεροπορικής γραμμής με αεροδρόμιο στην Θεσσαλία. Ένα αίτημα που σήμερα έχει υλοποιηθεί και το απολαμβάνουν χιλιάδες Θεσσαλοί Απόδημοι και επισκέπτες της Θεσσαλίας που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου (Βόλου) για την αεροπορική τους μετακίνηση προς το εξωτερικό.


Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό αίτημα που δυστυχώς δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί είναι η μετάδοση Θεσσαλικού τηλεοπτικού καναλιού στις χώρες του εξωτερικού. Η υλοποίηση αυτού του ισχυρού αιτήματος των θεσσαλών Αποδήμων, που είμαστε σίγουροι ότι στο άμμεσο μέλλον θα αποτελέσει πραγματικότητα παρόλο τα μεγάλα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά μας, θα συμβάλλει πιο πολύ στο θεμελίωση ισχυρών δεσμών μεταξύ των Θεσσαλών του εξωτερικού και της πατρίδας Ελλάδας».

Εισηγήσεις

Για τα 50 χρόνια Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Καναδά μίλησε ο κ. Γεώργιος Πορνάρας (Πρόεδρος της Θεσσαλικής Ομοσπονδίας Καναδά), για την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Αυστραλίας ο κ. Κωνσταντίνος Τρίμμης (Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Αυστραλίας), για την Ομογένεια στην Κεντρική Ευρώπη. Μορφές αυτοοργάνωσης: Εκκλησία, Κοινότητες και Πολιτιστικοί Σύλλογοι ο κ. Γιώργος Βόμπρας (Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης).


Επίσης στην «Πανθεσσαλική Στέγη». Νέα Οράματα, Νέοι Στόχοι αναφέρθηκε ο κ. Στέφανος Γ. Κούτρας (Προέδρος Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής).
Δεκαπέντε χρόνια δράσης «Ο Λαογραφικός Συλλογος Τρικάλων Οι Θεριστάδες - Παράγοντας ενδυνάμωσης τοπικής (θεσσαλικής) ταυτότητας δια μέσω της διατήρησης και συνέχισης των παραδόσεων εισηγητής ήταν ο κ. Αντώνης Παπαμιχαήλ (Πρόεδρος Λαογραφικός Συλλογος Τρικάλων «Οι Θεριστάδες»).




Για τα πλαίσια δράσης και συνεργασίας των Θεσσαλικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών από όλο τον κόσμο – εισηγήτρια ήταν η κ. Μαρία Μπακλαβά-Στρατίκη (Γραμματέας Εκπολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Χαϊδαρίου «Η Θεσσαλική Γή»).

Η ιστορία του Συλλόγου Θεσσαλών Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής «Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ» αναπτύχθηκε από την κ. Νίκη Πανάγου (Πρόεδρος Συλλόγου Θεσσαλών Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής «Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ»).

Για τη συμβολή των μικρών Συλλόγων στην διατήρηση Θεσσαλικής παράδοσης – μίλησε η κ. Μπακλαβά Λία (Πρόεδρος Θεσσαλικό Σύλλογο Αμυγδαλής). Ενώ για την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «Ασκληπιός». Νομικό πλαίσιο, ιδιαιτερότητες - ανάγκες και προοπτικές – ο κ. Αχιλλέας Λέρας (Δικηγόρος).
Στη συνέχεια έγιναν τιμητικές βραβεύσεις από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων και η λήξη του συνεδρίου από τον κ. Ιωάννη Κίτσιο (Πρόεδρος Γραμματείας Συνεδρίου). Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Βλαχογιάννης, Ταμήλος, Κωτσός, κ.α.


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου