Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Οι θέσεις του Συνδυασμού «Κοινόν των Θεσσαλών»


Συνέντευξη Τύπου παρουσίασης των θέσεων του Συνδυασμού «Κοινόν των Θεσσαλών» με επικεφαλής τον Τρικαλινό Θανάση Ζαχαρόπουλο, Συνδυασμό που διεκδικεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας και που υποστηρίζεται από την «Δημοκρατική Αριστερά», δόθηκε χθες στα Τρίκαλα.





Ο κ. Ζαχαρόπουλος αναφέρθηκε σε μια σειρά προτάσεων για την διέξοδο της Θεσσαλίας από την κρίση που θα στηρίζεται σε ένα εναλλακτικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Οι προτάσεις αυτές είχαν ως εξής:

•    Απέναντι στην οικονομική κρίση προτείνουμε την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση με κατεύθυνση τον οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης της Θεσσαλίας.

•    Απέναντι στην κοινωνική κρίση προτείνουμε ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης με περιφερειακές πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος και κοινωνικής εξισορρόπησης

•    Απέναντι στην περιβαλλοντική κρίση προτείνουμε ένα διαρκές σχέδιο προστασίας του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος της περιφέρειας

•    Απέναντι στην διατροφική κρίση προτείνουμε μία αγροδιατροφική αλυσίδα αξίας στο πλαίσιο ενός νέου καταναλωτικού και τουριστικού ποιοτικού προτύπου Θεσσαλικών εισροών.

•    Απέναντι στην κρίση του πολιτικού συστήματος και της αυτοδιοίκησης προτείνουμε την επαναθεμελίωση της σχέσης της πολιτικής με τον πολίτη με νέους θεσμούς συμμετοχής και διαφάνειας, με νέα αντίληψη στη λειτουργία της αιρετής περιφέρειας

•    Απέναντι στην πολιτισμική κρίση προτείνουμε ένα σχέδιο πολιτισμικής αναγέννησης με αιχμή του δόρατος την αλλαγή προσανατολισμού της Παιδείας με στόχο την υποστήριξη νέων αξιών με ανθρωπιστικό και συλλογικό περιεχόμενο στην εργασία, στη στάση ζωής, στην τέχνη, στην αισθητική, στις σχέσεις, στην επικοινωνία και στις συλλογικότητες της Θεσσαλίας.

•    Απέναντι στην αβεβαιότητα της νέας γενιάς για το μέλλον της προτείνουμε ενεργητικές περιφερειακές πολιτικές στρατηγικού προσανατολισμού, εκπαίδευσης, κατάρτισης, καινοτομικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

•    Απέναντι στα φθαρμένα εργαλεία και θεσμούς περιφερειακής ανάπτυξης προτείνουμε νέες δομές, θεσμούς και εργαλεία καινοτομίας, υποστήριξης, εμψύχωσης, προώθησης, χρηματοδότησης και εφαρμογής περιφερειακών πολιτικών στη Θεσσαλία.
Παράλληλα υπογράμμισε και τις προτάσεις του συνδυασμού επάνω σε διάφορα ζητήματα αιχμής σχετικά με την λειτουργία της αιρετής Περιφέρειας όπως

•    την λειτουργία της αιρετής Περιφέρειας ως Περιφερειακής Κυβέρνησης ανεξαρτήτως των τυπικών αρμοδιοτήτων της. Το Περιφερειακό Πολιτικό Σχέδιο για τη διέξοδο από την κρίση, θα εφαρμοστεί τόσο με βάση τις τυπικές αρμοδιότητες της αιρετής Περιφέρειας όσο και με την διεκδίκηση προγραμμάτων και πολιτικών από τα υπερκείμενα διοικητικά και πολιτικά επίπεδα (Εθνικό και Ευρωπαϊκό).

•    την διαρκή συνεργασία της αιρετής Περιφέρειας με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς και περιφερειακούς κοινωνικούς εταίρους στη βάση τοπικής εξειδίκευσης του σχεδίου για την διέξοδο από την κρίση.

•    την δημιουργία και αποτελεσματική λειτουργία μιας νέας περιφερειακής δομής διαχείρισης της τεχνογνωσίας και της καινοτομίας που θα ενημερώνει, θα εμψυχώνει και θα υποστηρίζει τεχνικά τους πολίτες, τους αναπτυξιακούς συντελεστές, τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους, στην προώθηση και εφαρμογή του σχεδίου για τη βιώσιμη διέξοδο από τη κρίση.

Επιδίωξη του Συνδυασμού είναι η συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων από την αυτοδιοίκηση, τον προοδευτικό πολιτικό χώρο, την δημοκρατική αριστερά, των οικολόγων, των συλλογικοτήτων από την κοινωνία των πολιτών, καθώς και δυνάμεων που αποδεσμεύονται από τις πολιτικές του δικομματισμού.


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου