Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ευθύμης Ρεντζιάς: «Έχω όραμα για τον τόπο μου, τον αθλητισμό και την αθλητική ανάπτυξη»


O υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με τον Κώστα Αγοραστό, εκφράζει στο  gazzetta.gr την πρόθεσή του να συμβάλει στην εφαρμογή ενός τεχνοκρατικού μοντέλου διοίκησης στον αθλητισμό της ευρύτερης περιοχής.





Ο 34χρονος παλαίμαχος διεθνής σέντερ αποτέλεσε την έκπληξη της τελευταίας στιγμής στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Συμμαχία των πολιτών», του υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού.

Ο Ευθύμης Ρεντζιάς, που πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα (από το 1997 έως το 2006) της καριέρας του στο εξωτερικό φορώντας τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, των Φιλαδέλφεια Σίξερς, της Ούλκερ, της Σιένα και της Βαγιαδολίδ, γεννήθηκε στα Τρίκαλα κι έκανε τα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ στα τμήματα υποδομής του τοπικού Δαναού. Σε ηλικία 16 ετών πήρε μετεγγραφή στον ΠΑΟΚ και λίγους μήνες αργότερα χρίστηκε για πρώτη φορά διεθνής με την Εθνική ανδρών. Το 1993 κατέκτησε το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων, ενώ δύο χρόνια αργότερα, στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εθνική εφήβων και «αναγνωρίστηκε» ως κορυφαίος παίκτης του κόσμου στην ηλικία του!

Η πρόταση να ασχοληθεί με τα κοινά της αυτοδιοίκησης στην ευρύτερη περιοχή της ιδιαίτερής του πατρίδας, μπορεί αρχικά να τον «έπιασε» απροετοίμαστο, ωστόσο, όχι απλά δεν τον άφησε αδιάφορο, αλλά του προσέφερε ένα επιπλέον κίνητρο να ασχοληθεί με τον αθλητισμό της Θεσσαλίας. Το gazzetta.gr συνομίλησε μαζί του και σας παρουσιάζει τις απόψεις του, δέκα ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των περιφερειακών εκλογών.

- Κατ΄ αρχήν θα θέλαμε να ρωτήσουμε πώς προέκυψε η ενασχόληση με τα κοινά της Θεσσαλίας;


«Σε μία δύσκολη στιγμή για την πατρίδα και τον τόπο μου μου ζητήθηκε να βοηθήσω από τη δική μου την πλευρά. Συζήτησα πολύ με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τον Κώστα τον Αγοραστό, ο οποίος και με προσέγγισε... Πολύ γρήγορα διαπίστωσα τη μεγάλη διάθεση που έχει για να βοηθήσει την ευρύτερη περιοχή γι' αυτό και δεν δυσκολεύτηκα να αποδεχθώ την πρόταση που μου έκανε...»

- Πόσο δύσκολη είναι η μέχρι στιγμής προσαρμογής σε αυτό το νέο ρόλο;

«Να ξεκαθαρίσω κάτι... Δεν είμαι πολιτικός και δεν έχω μάθει να ασκώ πολιτική... Είμαι απλά ένας άνθρωπος του αθλητισμού με αρκετά μεγάλες παραστάσεις από τη λειτουργία του στην Ευρώπη και την Αμερική και θέλω να βοηθήσω, επειδή αγαπάω τον τόπο μου... Το αγωνιστικό μπάσκετ, άλλωστε, έχει τελειώσει για μένα εδώ και τέσσερα χρόνια κι επειδή θέλω να κάνω καινούρια πράγματα μέσα στον αθλητικό χώρο, θεώρησα ότι αυτή η προοπτική έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Είμαι ένας άνθρωπος, που από πολύ μικρός, έμαθα να προσαρμόζομαι στα νέο δεδομένα που ανοίγονταν μπροστά μου και αυτό θα επιχειρήσω να κάνω και τώρα...»

- Πώς σκέφτεστε αυτή τη βοήθεια;

«Έχω όραμα για τον τόπο μου, τον αθλητισμό και την αθλητική ανάπτυξη. Πιστεύω ότι ο αθλητισμός στην Ελλάδα είναι ένα από τα λίγα πεδία της Ελληνικής Κοινωνίας, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την κοινωνική πολιτική και την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Δημιουργεί ευχάριστες και μοναδικές στιγμές για κάθε πολίτη, για τις οικογένειες μας και μας κάνει περήφανους.»

- Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αθλητισμού της Θεσσαλίας;

«Η Θεσσαλία αποτελεί εδώ και χρόνια αθλητική θερμοκοιτίδα της Ελλάδας. Έχει μεγάλη παράδοση στην παραγωγή αθλητικών ταλέντων σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα και εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης. Απαιτείται όμως όραμα, στρατηγικός σχεδιασμός, σκληρή δουλειά και κυρίως εξωστρέφεια. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές και πρόγραμμα που θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα της αθλητικής παραγωγής, θα αναπτύξει τον αθλητικό τρόπο ζωής και διαβίωσης και θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις και ανάπτυξη».

- Οι Μεσογειακοί αγώνες του 2013, που θα διεξαχθούν στον Βόλο, αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα;

«Αναμφίβολα η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για δημιουργία υποδομών και προσέλκυση επενδύσεων που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα και ο τόπος μας. Απαιτείται όμως σεβασμός στο περιβάλλον, διαφάνεια, συμμετοχή όλων των Θεσσαλών πολιτών και σεβασμός στην οικονομική κατάσταση της χώρας και τα χρήματα του φορολογούμενου Έλληνα πολίτη. Κάθε ευρώ που διατεθεί θα πρέπει να επιστρέψει πολλαπλάσια της αξία του σε όλους τους Θεσσαλούς, σε όλους τους Έλληνες. Το σύνθημα μας θα είναι «Μεσογειακοί Αγώνες για όλη τη Θεσσαλία και όχι για την Αθήνα» - Κληρονομιά και προοπτική, όχι ανεξέλεγκτες δράσεις και επενδύσεις – Συμμετοχή και υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, όχι διαχείριση της διοργάνωσης από την Αθήνα – πλάνο για την επόμενη ημέρα και άμεση εκμετάλλευση των επενδύσεων.»

- Θα θέλατε να μας περιγράψετε με τίτλους το πλάνο σας για τον αθλητισμό της Θεσσαλίας;

«Κατ' αρχήν πρέπει να πείσουμε την τοπική κοινωνία ότι ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτου ηλικίας... Πρέπει να δημιουργήσουμε υποδομές αλλά κι ένα πλάνο ανάπτυξης ευρωπαϊκών ρυθμών, μέσα από το οποίο θα πετύχουμε επικερδείς επιχειρηματικές συνεργασίες και θα προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις. Μόνο έτσι θα καταστήσουμε την Θεσσαλία πρωταγωνίστρια σε όλα τα αθλήματα, θα εξασφαλίσουμε την καθολική συμμετοχή των πολιτών σε κάθε αθλητική δράση και θα συμβάλλουμε στην υιοθεσία ενός αθλητικού τρόπου ζωής για όλους μας. Το σύνθημα είναι “Θεσσαλία-ένας τόπος-μία ομάδα-όλοι νικητές”».



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου