Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ν. Λέγκας: Θετική εξέλιξη για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»


Τι απαντά η Λ. Κατσέλη σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.




              
Θετική χαρακτηρίζει ο Ν. Λέγκας την προοπτική συνέχισης του Προγράμματος «Βοήθεια στο  Σπίτι» μέσω της συγχηματοδότησης του από Ευρωπαϊκούς πόρους.

Παράλληλα επισημαίνει -σχολιάζοντας την απάντηση της αρμόδια Υπουργού κας. Λούκας Κατσέλη σε σχετική ερώτησή του- ότι θα πρέπει να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» να γίνει βιώσιμο και λειτουργικό και να εξασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας των απασχολούμενων σ’ αυτό.

Ο πρώην Υφυπουργός στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση μετέφερε την ανησυχία των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», των οικογενειών τους, αλλά και των δεκάδων χιλιάδων ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ που συμμετέχουν σ’ αυτό, εξαιτίας προηγούμενης απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία, από 1/1/2011, οι σημερινοί εργαζόμενοι θα σταματούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο Ν. Λέγκας τόνιζε ότι το Πρόγραμμα έχει κερδίσει την αναγνώριση, όχι μόνο  των ηλικιωμένων και των ΑΜΕΑ που συμμετέχουν σ’ αυτό, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας και καλούσε την κυβέρνηση να δεσμευτεί για την επαναπρόσληψη των σημερινών εργαζομένων.

Στην απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, η αρμόδια Υπουργός κα. Λούκα Κατσέλη, περιγράφει το ακριβές πλαίσιο τόσο της χρηματοδότησης όσο και της λειτουργίας του θεσμού.

Υπογραμμίζει ότι το κανονιστικό θεσμικό πλαίσιο που εκπονείται βασίζεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» ώστε να τεθεί η όλη διαδικασία σε σταθερή και βιώσιμη βάση, η οποία θα καλύπτει με επαρκή τρόπο τις ανάγκες των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στις οποίες στοχεύουν τα προγράμματα αυτά.

Μάλιστα το Υπουργείο τονίζει ότι το βιώσιμο σύστημα θα βασίζεται στη χρηματοδότηση από πολλαπλές πηγές, στη σταδιακή απεξάρτηση από Κοινοτική συγχηματοδότηση, στη μετατροπή των υφιστάμενων δομών σε Εταιρείες Κοινωνικής Ευθύνης και στη διεύρυνση τόσο των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και των κατηγοριών των εξυπηρετούμενων (και με μεγαλύτερο εισόδημα και για άλλες ασθένειες όχι μόνο ατόμων τρίτης ηλικίας).  

Επιπλέον γίνεται γνωστό ότι ήδη το Πρόγραμμα λειτουργεί στη λογική των κουπονιών, που αποτελεί το πρώτο βήμα στην εξατομικευμένη προσέγγιση των εξυπηρετούμενων ηλικιωμένων.

Παράλληλα, για το σκοπό αυτό έχει προκηρυχθεί από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου μελέτη αποτίμησης της πράξης «Ενέργειες ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής  και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και ατόμων που χρήζουν κατ’ οίκον βοήθειας με παράλληλο προσδιορισμό των παραμέτρων της επόμενης φάσης για τη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος».

Σκοπός είναι να αποτιμηθεί «ο βαθμός στον οποίο το πρόγραμμα συνδέεται με την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των έμμεσα ωφελούμενων ατόμων στη βάση της διευρυμένης ελληνικής οικογένειας με πρώτο παραδοτέο πριν το τέλος του χρόνου».



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου