Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Βλάχικη παράδοση και εκδηλώσεις


Mε ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.




Στον Ι.Ν. της Παναγίας της Δεξιάς πραγματοποιήθηκε θεία λειτουργία και στη συνέχεια έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Ακολούθως τα 700 μέλη των χορευτικών ομάδων παρέλασαν με τα λάβαρα να προηγούνται μέχρι την κατάμεστη αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά την εκδήλωση που πλαισιώθηκε από παραδοσιακούς χορούς απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι Βλάχοι είναι φορείς μιας διαχρονικής παράδοσης και αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά συστατικά στοιχεία τόσο της σύγχρονης Ελλάδας όσο και της ελληνικής διασποράς.


Δίνουν αγώνες για την ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αγώνες για την ανάδειξη της λατινόφωνης Ρωμιοσύνης και της συμβολής της στη ζωή του έθνους των Ελλήνων και της Ελλάδας».


Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν για τις μεγάλες εθνικές ευεργεσίες τους:
* Οι αδελφοί Νικόλαος και Λεωνίδας Παπαγεωργίου, δωρητές του ομώνυμου Νοσοκομείου, για το ανθρωπιστικό τους πνεύμα.
* Η αείμνηστη Αλίκη Τέλλογλου δωρήτρια του Τελλόγλειου Ιδρύματος, για την προσφορά της στον πολιτισμό.





* Ο Δημήτρης Ζάννας δωρητής του Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα κι ενός μεγάλου κτήματος στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, για τη συμβολή του στη διατήρηση και ανάδειξη της συλλογικής μνήμης του Έθνους.
* Ο πρώην αντιπρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ.Β Αθανάσιος Μουστάκας, για την προσφορά του στον Βλαχόφωνο Ελληνισμό.
Ο σύλλογος ακόμη διοργάνωσε ημερίδα στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών με θέμα: «Η Θεσσαλονίκη και οι Βλάχοι».


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου