Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

«ΤΑ ΝΕΑ» για τον Σωτήρη Χατζηγάκη


Αφιέρωμα από την έγκριτη αθηναϊκή εφημερίδα στον τρικαλινό βουλευτή και πρώην υπουργό





Ειδικό αφιέρωμα για τον τρικαλινό βουλευτή και πρώην υπουργό κ. Σωτήρη Χατζηγάκη φιλοξενούν «ΤΑ ΝΕΑ», με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του έμπειρου πολιτικού «Κίνα. Η αναγέννηση του δράκου». Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει:

«Η Αµερική πρέπει να µετρήσει σωστά την άνοδο της Κίνας και κυρίως να την αποδεχτεί», γράφειο Σωτήρης Χατζηγάκης. Και όπως είχε πει ο διευθυντής του «Newsweek»: «Πρέπει να πείσουµε την Κίνα ότι τα συµφέροντά της είναι κοινά µε αυτά της Αµερικής. Αλλιώς τα πράγµατα για µας θα πάνε πολύ, πολύ άσχηµα».


Το βιβλίο «Κίνα. Η αναγέννηση του δράκου» είναι ένα ωραίο αφήγηµα για την τεράστια αυτή χώρα που φαίνεται ότι θα σηµαδέψει τον 21ο αιώνα, όπως σηµάδεψαν οι ΗΠΑ τον 20ό. Για την Κίνα, έξω, γράφονται αρκετά βιβλία.

Λίγοι είναι πάλι οι έλληνες συγγραφείς που ασχολήθηκαν σοβαρά µαζί της – λ.χ., ο Θόδωρος Καρζής που έγραψε για την ιστορία και τον πολιτισµό της. Ο τρικαλινός βουλευτής της Ν.∆., πολλές φορές υπουργός καιπρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, έγραψε, µαζί µε τον γιο του Μικέλη, ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, µε καλό γράψιµο, που βασίζεται σε διαβάσµατα αλλά και σε τρία ταξίδια που έκανε ο ίδιος στην Κίνα (1978, 2006, 2008).

Η θεµατολογία περνάει ανάλαφρα από κλασικούς τουριστικούς προορισµούς στη σηµασία της Σαγκάης και της Καντόνας και από τον φόβο που διαχρονικά αισθάνεται η ∆ύση για τον λεγόµενο «κίτρινο κίνδυνο» στη σηµερινή Κίνα του κοµµουνιστικού καπιταλισµού. «Κεντρικό στοιχείο της κινεζικής πολιτικής είναι το αίσθηµα του προορισµού», λέει στο βιβλίο, στο οποίο επιδεικνύει µια ικανότητα πολύ σοβαρής διεθνούς ανάλυσης. «Μπροστά στην Κίνα, η Αµερική µοιάζει να οδηγείται από αυτόµατο πιλότο»».





Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου