Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Παρέμβαση Κωστή Χατζηδάκη-Νίκου Λέγκα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


-Καθυστερήσεις στις οφειλόμενες επιχορηγήσεις του προηγούμενου Επενδυτικού Νόμου.
-Απειλείται η ρευστότητα των επιχειρήσεων δηλώνει ο Ν. Λέγκας.







Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για το θέμα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις οφειλόμενες από το Δημόσιο επιχορηγήσεις του προηγούμενου επενδυτικού νόμου προχώρησαν οι υπεύθυνοι του Τομέα Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας Κ. Χατζηδάκης και Ν. Λέγκας.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ερώτηση που κατέθεσαν από κοινού, σημειώνουν με έμφαση ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης, ενώ ο στραγγαλισμός της ρευστότητάς τους τις οδηγεί μαθηματικά μια ώρα αρχύτερα στα λουκέτα και ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη να ξεκαθαρίσει με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της καθυστέρησης στην εκταμίευση των επιχορηγήσεων  που τους οφείλει το κράτος, βάσει του επενδυτικού Νόμου 3299/2004.

Στην ερώτηση γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις διαμαρτυρίες επενδυτών που έχουν εντάξει επενδυτικά τους προγράμματα στον επενδυτικό Νόμο, για τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση των επιχορηγήσεων  που τους οφείλει το κράτος, παρά το γεγονός ότι οι σχετικοί έλεγχοι για την πιστοποίηση  υλοποίησης των επενδύσεών τους  έχουν ολοκληρωθεί.

Επίσης, επισημαίνονται οι διαμαρτυρίες τους για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον ορισμό οργάνων ελέγχου των επενδύσεων για την διαπίστωση της πορείας  υλοποίησης τους και στην εκταμίευση της επιχορήγησης.

Σημειώνεται ότι διατυπώνονται παράπονα και για καθυστερήσεις  στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου καθόσον αυτές ξεπερνούν και το έτος με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αυτές να δυσκολεύονται στην λειτουργία τους αφού η ρευστότητά τους μειώνεται δραματικά. Ως αποτέλεσμα αναγκάζονται να  αναζητούν πρόσθετα κεφάλαια που δεν είναι εύκολο να εξασφαλιστούν, να ετεροχρονίζουν  τις υποχρεώσεις τους και να δυσκολεύονται να  ολοκληρώσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια.

Στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας, ζητείται από το αρμόδιο Υπουργείο να κατατεθούν, σε ενιαία ηλεκτρονική  μορφή, πίνακες  των υπαχθέντων, στον σχετικό Νόμο,  επενδύσεων  για τις οποίες   έχουν υποβληθεί αιτήματα έλέγχου   της προόδου υλοποίησής τους στο διάστημα από 1/7/2009 έως σήμερα. Στους εν λόγω πίνακες, ζητείται να καταγράφεται η ημερομηνία της αίτησης ελέγχου του επενδυτικού προγράμματος, το είδος ελέγχου (πρώτος, τελικός) , ο αριθμός και η ημερομηνία της απόφασης υπαγωγής, η εγκεκριμένη με την απόφαση υπαγωγής επιχορήγηση, οι ημερομηνίες ορισμού οργάνου ελέγχου, αυτοψίας, ολοκλήρωσης και παράδοσης της έκθεσης ελέγχου, καθώς το εκταμιευθέν ποσό επιχορήγησης και η αντίστοιχη ημερομηνία εκταμίευσής του εφόσον η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Διευκρινίζεται ότι οι σχετικοί Πίνακες πρέπει να αφορούν κάθε Φορέα του Δημοσίου (Κεντρικό ή Περιφερειακό)  με  αρμοδιότητα τον αναπτυξιακό νόμο. (Κεντρικές Υπηρεσίες Υπουργείου /Γεν.Δνση Ιδιωτικών επενδύσεων, Περιφέρειες, ΕΛΚΕ, ΓΓΒ κα).

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Ν. Λέγκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε μια περίοδο όπου η παροχέτευση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις είναι το ζητούμενο, η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί με γρήγορα βήματα στην κατεύθυνση αυτή.

Είναι σαφές ότι οι καθυστερήσεις των οφειλόμενων επιχορηγήσεων του προηγούμενου Επενδυτικού Νόμου έχουν ως αποτέλεσμα την ανατροπή όλων των χρονικών προγραμματισμών των επιχειρήσεων, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικής ρευστότητας από άλλες πηγές.

Οι ευρύτερες συνέπειες προφανείς:    νέα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία,  μεγέθυνση της ύφεσης, εξασθένιση του παραγωγικού ιστού και των επιχειρήσεων που τόλμησαν να επενδύσουν. 



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου