Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Στο Μέτσοβο και φέτος το 27ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων


Στo νομό Ιωαννίνων και πιο συγκεκριμένα στο Μέτσοβο και το γειτονικό Ανήλιο θα πραγματοποιηθούν τελικά και φέτος οι τριήμερες εκδηλώσεις με αφορμή την κορυφαία γιορτή Βλαχόφωνου Ελληνισμού, του 27ου κατά σειρά Πανελλήνιου Αντάμωματος Βλάχων.




 Ειδικότερα τα πολιτιστικά δρώμενα θα λάβουν χώρα την Παρασκευή 1, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011. Τη διοργάνωση των φετινών μεγάλων εκδηλώσεων αναλαμβάνει όπως εξάλλου κάθε χρονιά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων σε συνεργασία με τους συλλόγους – μέλη ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τόσο από οργανωτικής, όσο και από παρουσίασης πλούσιων πολιτιστικών δρώμενων, άποψης.
Συνδιοργανωτές στις φετινές εκδηλώσεις είναι ο Δήμος Μετσόβου, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μετσόβου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανηλίου.


Συμμετοχές από το νομό Τρικάλων
Στις φετινές εκδηλώσεις, όπως εξάλλου κάθε χρόνο θα συμμετάσχουν με τα χορευτικά τους τμήματα και αρκετοί σύλλογοι Βλάχων από το νομό Τρικάλων μεταξύ αυτών και η Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας Αθαμανίας (ΦΑΤΑ).

Το πρόγραμμα
Η έναρξη των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής 1 Ιουλίου στο Ανήλιο Μετσόβου όπου στη πλατεία του χωριού θα πραγματοποιηθεί
παρουσίαση Λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.

Την επόμενη μέρα Σάββατο 2 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία του Μετσόβου το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων όπου εκατοντάδες χορευτές από συλλόγους Βλάχων από όλη την Ελλάδα θα παρουσιαστούν και θα ξεδιπλώσουν με χάρη και πιστότητα, χορούς και τραγούδια από την πλούσια πολιτιστική και μουσικοχορευτική παράδοση των Βλάχων.

Τέλος την Κυριακή 3 Ιουλίου στις 10:30 το πρωί στην τοποθεσία Προφήτης Ηλίας Μετσόβου με τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων που λαμβάνουν μέρος στο Αντάμωμα θα πραγματοποιηθεί ο «Τρανός Χορός» ή «Κόρλου Μάρι» και μέσω αυτού για μια ακόμη φορά θα επαναβεβαιωθεί η ενότητα του Βλαχόφωνου Ελληνισμού μέσα από τον ενιαίο κύκλο του χορού ο οποίος σφυρηλατεί νέους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των συλλόγων και διατρανώνει την πίστη και τον σεβασμό μας στις αξίες του Ελληνισμού, τιμώντας ταυτόχρονα, όλους εκείνους, οι οποίοι με το αίμα τους, το πουγκί τους και την πένα τους, συνεισέφεραν στη συγκρότηση και στην ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου