Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Τα προβλήματα σε Μεγάλο Κεφαλόβρυσο και Γοργογύρι Τρικάλων.


Το αφιέρωμα  στις τοπικές κοινότητες προχωρά, βδομάδα την βδομάδα, προβάλλοντας τα τρία κυρίαρχα προβλήματα των κοινοτήτων μέσα από τις δηλώσεις των προέδρων τους, ολοένα και περισσότερο αναδεικνύεται ως κύριο και κοινό πρόβλημα των κοινοτήτων του διευρυμένου πλέον Δήμου Τρικκαίων, η καθημερινότητα.






Πέρα από αυτό, κάθε κοινότητα, όντας διαφορετική, αρχικά από την ίδια την γεωγραφική της θέση εντός του διευρυμένου Δήμου, έχει τα δικά της ξεχωριστά προβλήματα.
Οι κ. Διονύσης Αλιάγας και Ηλίας Τσιούνης, πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Μεγάλου Κεφαλόβρυσου και Γοργογυρίου αντίστοιχα, καταθέτουν τα κυρίαρχα προβλήματα των χωριών τους.

Μεγάλο Κεφαλόβρυσο

Το Μεγάλο Κεφαλόβρυσο βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη των Τρικάλων, με κύριο χαρακτηριστικό της, τους ταχείς ρυθμούς επέκταση του χωριού. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί νέος οικισμός εντός της κοινότητας και παράλληλα στο Δημοτικό Σχολείο, από 28 παιδιά πριν από δέκα χρόνια, σήμερα φοιτούν 65.

 Διονύσης Αλιάγας (πρόεδρος ΤΚ. Μεγάλου Κεφαλόβρυσου)
«Αναξιοποίητο κόσμημα ο νέος οικισμός»

«Πρώτο θέμα είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η αποκομιδή των σκουπιδιών, η καθαριότητα, η συντήρηση των πλατειών, το κόψιμο των χόρτων, ο ηλεκτροφωτισμός κ.α.
β) Το Μεγάλο Κεφαλόβρυσο διευρύνθηκε κατά πολύ οικιστικά τα δέκα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, δεν έχουμε αποχετευτικό δίκτυο, ούτε δίκτυο ομβρίων υδάτων. Το χωριό βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη των Τρικάλων. Η κατασκευή  αποχετευτικού δικτύου και η σύνδεσή του με την πόλη των Τρικάλων  (το τελευταίο σπίτι του χωριού, από το τελευταίο σπίτι της πόλης των Τρικάλων, απέχουν περίπου 2 χιλιόμετρα) θα έλυνε σοβαρά προβλήματα και παράλληλα θα αναδείκνυε το αναξιοποίητο κόσμημα του χωριού, τον νέο οικισμό, στο οποίο εκτός των άλλων, δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι. Από την άλλη, χρειάζονται συντήρηση οι υπάρχοντες ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι εντός της κοινότητας, αλλά και οι αγροτικοί (για να μπορούν οι αγρότες με ευκολία και ασφάλεια να πηγαίνουν στα χωράφια τους).  
 γ) Ανάπλαση και συντήρηση των παιδικών χαρών και πλατειών και ολοκλήρωση του ημιτελούς (στα μπετά) Πνευματικού Κέντρου, έτσι ώστε να μπορούν να γίνονται στο χωριό πολιτιστικές εκδηλώσεις».

Γοργογύρι

Το Γοργογύρι, κτισμένο στην ανατολική πλευρά της οροσειράς του Κόζιακα σε υψόμετρο 300 μέτρων και απόσταση 20 χλμ. από την πόλη των Τρικάλων, έχει ως κύριο γνώρισμά  του, τα μαντάνια και οι δριστέλες. Στα 1200 μέτρα από το χωριό έχει τις πηγές του ο Κεφαλοπόταμος, ο οποίος το διασχίζει ορμητικά. Η ύπαρξη πολλών ρεμάτων - χειμάρρων εντός του χωριού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, όπως συχνά ατυχήματα.

Ηλίας Τσιούνης  (πρόεδρος Τ.Κ. Γοργογυρίου)
Τα ρέματα εντός της κοινότητας έχουν δημιουργήσει ατυχήματα



 «Πρώτο και κύριο πρόβλημά μας είναι η λειτουργικότητα όσον αφορά την καθαριότητα. Είτε έχει να κάνει με το κόψιμο των χορταριών, είτε με την συντήρηση των πλατειών, των παιδικών χαρών, του κοιμητηρίου κ.α. Μας έχουν πνίξει τα χορτάρια. 
 β)  Στην κεντρική είσοδο του χωριού, η ύπαρξη του ρέματος-χειμάρρου, έχει δημιουργήσει σοβαρά και πολλαπλά προβλήματα, όπως συχνά ατυχήματα. Θα πρέπει να τοποθετηθούν κιούγκια για να περνάει το νερό και από πάνω να γίνει πεζοδρόμηση για να διευκολύνονται οι μετακινήσεις των κατοίκων.
γ) Δημιουργία παραπετασμάτων δεξιά και αριστερά του μεγάλου ρέματος - χειμάρρου εντός της κοινότητας, στον δρόμο προς Ξυλοπάροικο. Με τις βροχές, ο χείμαρρος κατεβάζει ακόμα και δέντρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα σπίτια που βρίσκονται κοντά σε αυτό».


Λέλα Κατεχάκη

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου