Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΝΤΑΜΑΡΙΑ (Λόφος Προφήτη Ηλία-Τρίκαλα)


Θυσιαστήριο στην πάλη  του λαού  για να είναι ο ίδιος  αφεντικό στον τόπο του





Την προσεχή Κυριακή 29 Μάη ,στις 11πμ, στα Νταμάρια(οδός Χασίων) ,η Κομματική Οργάνωση Βάσης(ΚΟΒ) Μπάρας του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση τιμής στην  ΕΑΜική Αντίσταση και το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ),καθώς και τους εκτελεσμένους αγωνιστές στο συγκεκριμένο τόπο. 

Κατά την περίοδο 1943 - 1949, τα Νταμάρια  χρησιμοποιήθηκαν από τα στρατεύματα κατοχής αλλά και τη ντόπια άρχουσα τάξη σαν τόπος εκτέλεσης δεκάδων πατριωτών, κομμουνιστών, αγωνιστών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Είναι χώρος καθαγιασμένος με το αίμα ηρώων αγωνιστών από όλες τις γωνιές του νομού Τρικάλων. Είναι χώρος τιμής και θυσίας για τη λευτεριά, την ειρήνη, την κοινωνική πρόοδο, στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οι  εκτελεσμένοι  αγωνιστές στα Νταμάρια  έγιναν ήρωες γιατί απλά έκαναν το καθήκον τους.. Έκαναν το καθήκον τους συνειδητά. Πρόκειται  για ζωές δοσμένες και όχι χαμένες.


Η ιστορία των λαϊκών αγώνων δεν είναι κάτι που πέρασε, δεν είναι για το μουσείο. Γράφεται για να διδάσκει, να εμπνέει, να εξοπλίζει και πάντα για να αναγνωρίζει και να τιμά τους πρωτοπόρους, όσους ανοίγουν νέους δρόμους προς το μέλλον. Δεν ξεχνάμε την κληρονομιά που μας άφησαν. Δεν ξεχνάμε την υποχρέωση να δικαιώσουμε τους αγώνες τους για μια Ελλάδα σοσιαλιστική.
 Ότι κερδήθηκε ή χάθηκε με πολύ αίμα δεν μπορεί να σβηστεί με βρώμικο μελάνι. Οι λαμπρές αυτές σελίδες της ιστορίας μας εδραιώνουν την πεποίθησή μας ότι καμία μάχη δεν πάει χαμένη. Τη δύναμη έχουν οι λαοί, οι συσχετισμοί αλλάζουν. Το βάρβαρο, εκμεταλλευτικό σύστημα ανατρέπεται.


Η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Ο 21ος θα είναι ο αιώνας της αναζωογόνησης του κομμουνιστικού κινήματος, ο αιώνας νέων κοινωνικών επαναστάσεων, που θα φέρουν με μεγαλύτερη ωριμότητα και σταθερότητα την εργατική τάξη και τις άλλες λαϊκές δυνάμεις στην πολιτική εξουσία. Για να γίνει η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, κίνητρο της οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης.


Εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει  μια προσπάθεια από την Κομματική Οργάνωση  Τρικάλων του ΚΚΕ να ερευνήσει γεγονότα , πρόσωπα και στοιχεία που σχετίζονται με το μαρτυρικό τόπο-θυσιαστήριο των Νταμαριών. Σ’ αυτή την προσπάθεια ενταχθήκαμε αρκετά μέλη του ΚΚΕ αλλά και φίλοι και συναγωνιστές .Αξιοποιήσαμε τον ιστορικό πλούτο της Πανελήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης(ΠΕΑΕΑ),ιδιαίτερα του παραρτήματος Τρικάλων, καθώς και την πολύτιμη παρακαταθήκη που μας άφησαν στα γραπτά τους σύντροφοι και συναγωνιστές .* Καταγράψαμε στοιχεία  και μαρτυρίες επιζώντων αγωνιστών αλλά και συγγενών και απογόνων των εκτελεσμένων. Είναι μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αρχειακό υλικό, σημειώσεις και ντοκουμέντα, χειρόγραφα ημερολόγια  , φωτογραφίες  μετατρέπονται από «ασαφείς» αναμνήσεις σε ιστορία ,σε γεγονότα για μελέτη και διδάγματα. Μέχρι τα τωρινά στοιχεία έχουν καταγραφεί εκτελέσεις 69 αγωνιστών στα Νταμάρια ,από τις οποίες έχουμε διασταυρώσει τα ονόματά τους  και τα δημοσιεύουμε. Καλούμε  κάθε φίλο του ΚΚΕ , κάθε φίλο της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ,καθώς και τους απογόνους των αγωνιστών να συμμετάσχουν  στην εκδήλωση τιμής και μνήμης την Κυριακή ,αλλά και να συμβάλουν με όσα στοιχεία διαθέτουν στη συνέχιση της ιστορικής μας έρευνας, καθώς και στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια το παράρτημα Τρικάλων της Πανελήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για την ανέγερση μνημείου σ’ αυτό το θυσιαστήριο του λαού μας. 


Κώστας Τσιτσιάς , Γραμματέας Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μπάρας του ΚΚΕ .




*Χρησιμοποιήθηκαν  στοιχεία από τα βιβλία των:
- Αστέρη Σαπουνά - «Προφυλακές του ήλιου»(1989)
-Χρήστου Βραχνιάρη-«Το χρονικό της λαϊκής εποποιίας» (1983)-εκδόσεις «Πανόραμα» οι οποίοι ήταν Τρικαλινοί
-Νίκου Μηχιώτη –«Τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου 1946-1960» (2007) –εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»
-Βασίλη Βενετσανόπουλου –«Παρόν» Μια ζωή στην πρώτη γραμμή»- εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου