Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Γιάννης Ιακωβάκης (πρόεδρος τοπικής κοινότητας Ελληνόκαστρου)


Υπάρχει πρόβλημα ποιότητας και ποσότητας νερού στο Ελληνόκαστρο








Ελληνόκαστρο (120 μόνιμοι κάτοικοι)
«Οξύ πρόβλημα αντιμετωπίζουμε, τόσο ως προς την ποιότητα, όσο ως προς την  ποσότητα του νερού. Το πρόβλημα ως προς την ποιότητα, εντοπίζεται κυρίως σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, όπου εισέρχονται βρόχινα νερά στην κύρια πηγή από την οποία υδρεύεται το χωριό, επειδή η πηγή βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι.


Επίσης η ποιότητα του νερού, επηρεάζεται ακόμα από την παλαιότητα του δικτύου και τον τρόπο κατασκευής του, με συνέπεια από την μια να υπάρχουν συχνά βλάβες (σπασίματα), και από την άλλη, ο καθαρισμός του δικτύου που γίνεται αρκετά συχνά, να μην είναι αποτελεσματικός.

Τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η ζήτηση νερού αυξάνεται κατακόρυφα, το νερό δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες του χωριού από τις υπάρχουσες πηγές. Η μία υδρευτική γεώτρηση που υπάρχει, δεν μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο ύδρευσης, αφού το νερό που αντλείται είναι θολό.

Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό στην δημοτική αρχή και ελπίζουμε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να δοθεί λύση, είτε βελτιώνοντας την υπάρχουσα γεώτρηση, είτε με την δημιουργία ανόρυξης νέας υδρευτικής γεώτρησης και στη συνέχεια την ολική αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου.

Τεράστια από την άλλη είναι τα προβλήματα στην καθημερινότητα των χωριανών, τα οποία χρονίζουν και η μη επίλυσή τους δημιουργεί μια εικόνα εγκατάλειψης.

Τα καθημερινά-λειτουργικά προβλήματα είναι πάρα πολλά. Αναφέρω χαρακτηριστικά: τη συντήρηση της οδοποιίας εντός της κοινότητας (πολλές και μεγάλες λακκούβες), τη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας, τη συντήρηση του δικτύου ύδρευσης, την καθαριότητα και συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων (όπως για παράδειγμα κόψιμο χορταριών), ηλεκτροφωτισμός χωρίς προβλήματα και χωρίς να τρέχουμε για μέρες, για την αλλαγή και μόνο μιας λάμπας σε μια κολώνα.


Για να αντιληφθεί κανείς τα προβλήματα λειτουργικότητας, αναφέρω ότι: το κοινοτικό γραφείο που λειτουργεί ξανά με τον «Καλλικράτη» μετά από 11 χρόνια εγκατάλειψης στο σύστημα «Καποδίστριας» – έχει να χρησιμοποιηθεί από το 1999 – χρειάζεται, προκειμένου να γίνει λειτουργικό και να μπορεί να εξυπηρετεί στοιχειωδώς τους ηλικιωμένους κυρίως μόνιμους κατοίκους του χωριού, ένα γραφείο, δυο καρέκλες, έναν υπολογιστή, έναν εκτυπωτή, ένα μικρό φωτοτυπικό μηχάνημα και φυσικά εργασίες συντήρησης του επί δεκαετιών κτηρίου».

Λέλα Κατεχάκη

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου