Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Κ. Αγοραστός από Τρίκαλα: «Εγκαινιάζουμε μια νέα μορφή συνεργασίας για την επίτευξη των κοινών στόχων μας»


Η συνεργασία της Περιφέρειας με Φορείς, στο πλαίσιο επιτάχυνσης υλοποίησης και ετοιμασίας «αναθεώρησης» του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία, συνεχίστηκε σήμερα Τρίτη 26 Ιουλίου, το απόγευμα, με σύσκεψη στα Τρίκαλα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.






Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ.Χρήστος Μιχαλάκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζήσης Γρηγορίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Κ. Τσίγκας και Ε.Αργυροπούλου, οι Δήμαρχοι των Δήμων Καλαμπάκας κ. Σακελλαρίου, Πύλης κ.Κουφογάζος, Φαρκαδώνας κ.Οικονόμου, οι Αντιδήμαρχοι Τρικκαίων κ.κ.Κολότσιος και Στουρνάρας, στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων και της Περιφέρειας.

«Βαδίζουμε σε διαδικασία «Αναθεώρησης» του ΕΣΠΑ, προκειμένου να επιταχύνουμε πλήρως το Πρόγραμμα και την απορρόφησή του, δίνοντας έργα και εργασία στην τοπική κοινωνία και με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της Θεσσαλίας σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος πολύ σημαντικός, στόχος ευθύνης, αλλά ιδιαίτερα δύσκολος στην περίοδο οικονομικής δυστοκίας που διανύουμε. Για το λόγο αυτό απαιτείται η πολύ στενή συνεργασία όλων μας, εργασία και ταχύτητα από τον καθένα ξεχωριστά, για την επίτευξη των κοινών στόχων μας» τόνισε ο κ. Κώστας Αγοραστός.

Ο Περιφεριάρχης Θεσσαλίας στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Συνεχίζεται ο  κύκλος συναντήσεων που πρέπει να ολοκληρωθεί με όλους τους αρμόδιους φορείς της Θεσσαλίας το αργότερο έως τις αρχές του Σεπτέμβρη, προκειμένου :
- να διαπιστώσουμε μαζί την πρόοδο των έργων του ΕΣΠΑ, την υστέρηση απορρόφησής τους σε σχέση με τις προβλέψεις που υπήρχαν, τις προβλέψεις απορρόφησης έως τέλος του 2011, ενόψει ανάγκης επίτευξης στόχου που έχει τεθεί από το ΜΝΗΜΟΝΙΟ για το Πρόγραμμα της Θεσσαλίας : 40 εκ. ευρώ.


Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν ένα προς ένα τα ενταγμένα έργα κάθε Δήμου ως προς την υλοποίηση και πρόβλεψη απορρόφησής τους για το β΄εξάμηνο 2011. Επίσης, τα ενταγμένα και προς ένταξη έργα των Δήμων στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς και έργα άλλων φορέων που υλοποιούνται και σχεδιάζονται στην περιοχή της ενότητας των Τρικάλων.






Ως προς τα έργα της Π.Ε. Τρικάλων,  αναφέρθηκαν τα ακόλουθα :


1.    ΛΑΡΙΣΑ – ΤΡΙΚΑΛΑ : υπογράφηκαν ήδη εντός Ιουλίου οι 2 πρώτες συμβάσεις ολοκλήρωσης των έργων στον οδικό άξονα Λαρίσης – Τρικάλων και προχωρά σε σύντομο διάστημα η υπογραφή και της τρίτης σύμβασης που θα αφορά στους ανισόπεδους κόμβους Ζάρκου, Αμυγδαλέας κλπ. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν τα έργα στον σημαντικό αυτό οδικό άξονα.
2.    ΟΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΡΑΒΟΠΟΡΟΣ – ΛΥΓΑΡΙΑ : ολοκληρώνεται  ο διαγωνισμός και μετά την έγκρισή του από το ελεγκτικό συνέδριο θα προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης.
3.    ΓΕΦΥΡΑ ΑΛΕΞΙΟΥ ΕΩΣ ΑΡΜΑΤΟΛΙΚΟ : ως τμήμα της εθνικής οδού Τρικάλων – Άρτας, η μελέτη προωθείται από το Υπουργείο Υποδομών και υπάρχει δέσμευση και για την εκτέλεση του αντίστοιχου έργου.
4.    ΦΡΑΓΜΑ ΛΗΘΑΙΟΥ : το έργο , μετά την απάνταξή του για διαχειριστικούς λόγους από το Γ΄ΠΕΠΘεσσαλίας, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ και εκτελείται. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή των Τρικάλων.
5.    ΟΔΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ : η μελέτη εκπονείται από την περιφερειακή ενότητα Τρικάλων και σε συνδυασμό και με το τμήμα που αφορά στην ενότητα της Καρδίτσας, θα εξεταστεί για χρηματοδότηση εκτέλεσης έργου.
6.    ΤΡΙΚΑΛΑ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ και ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ : τα έργα είναι ενταγμένα στο Γ΄ΠΕΠ Θεσσαλίας και παρέμειναν ημιτελή. Σήμερα , ξεκινάμε ξεκαθάρισμα των εργολαβιών και νέους διαγωνισμούς για την ολοκλήρωση των εργασιών τους σε συνδυασμό και με τα έργα των Ισοπέδων Διαβάσεων των σιδηροδρομικών γραμμών του Ο.Σ.Ε. που απαιτούνται γι’αυτά.
7.    ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ : προωθείται στο χρηματοδοτικό μηχανισμό JESSICA , το έργο του Θεσσαλικού Σιδηρόδρομου, που για την περιοχή των Τρικάλων αφορά στο τμήμα Καλαμπάκα-Καρδίτσα-Παλαιοφάρσαλος. Το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας συμμετέχει ήδη με 20 εκ.ευρώ.
8.    Στο ΕΠΠΕΡΑΑ έχουν ενταχθεί τα έργα δικτύου αποχέτευσης Οιχαλίας και Καλαμπάκας καθώς και το Σύστημα Τηλεελέγχου διαρροών δικτύου ύδρευσης Τρικάλων. Επίσης υποβλήθηκαν και τελούν υπό αξιολόγηση τα έργα αποχέτευσης οικισμών Φαρκαδώνας και Μεγάλων Καλυβίων.
9.    Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας , τομέας τουρισμού, υποβλήθηκε και αξιολογείται για ένταξη το έργο του Κέντρου αναρρίχησης και αξιοποίησης βράχων Αγίου Δημητρίου και Γάβρου περιοχής Μετεώρων
10.    Υποβλήθηκαν και τελούν υπό αξιολόγηση στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Θεσσαλίας για την περιοχή της ενότητας Τρικάλων, τα έργα : 1) αντιπλημμυρική προστασία οικισμών περιφερειακής ενότητας Τρικάλων προϋπολογισμού 1,5 εκ.ευρώ (και αναμένεται άμεσα η υποβολή δύο ακόμα αντίστοιχων έργων), 2) οδός πρόσβασης προς Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Πύλης προϋπολογισμού 2,8 εκ.ευρώ και 3) Διαμόρφωση παλιών φυλακών Τρικάλων σε Μουσείο «Βασίλη Τσιτσάνη», προϋπολογισμού 1,5 εκ.ευρώ. Επίσης, άμεσα θα κατατεθεί από την περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, μετά τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, το έργο της αναβάθμισης εγκαταστάσεων Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων.

Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε : «Συνεχίζουμε σήμερα τη συνεργασία μας με τους Δήμους της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων, στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου