Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Πιθανή επανέναρξη του Ε65, με άγνωστες αλλαγές


Ελπίδες με αντίτιμο;
Μια απλή δήλωση μπορεί να είναι η αρχή του τέλους ενός από τα μεγαλύτερα και πολυποίκιλα προβλήματα: των μεγάλων συγχρηματοδοτούμενων έργων και δη των αυτοκινητόδρομων. Βεβαίως, της δήλωσης πάντα προηγείται συμφωνία.





Όπερ φαίνεται συνέβη μεταξύ των τραπεζών, της κυβέρνησης και των παραχωρησιούχων εταιριών. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε προχθές, σε εκδήλωση της Γιούρομπανκ, ότι το υπουργείο ετοιμάζει αυτές τις ημέρες την τροποποιητική συμφωνία για τα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα της χώρας και ακολούθως αυτή θα κατατεθεί στη Βουλή.
Τα δημοσιεύματα των αθηναϊκών ΜΜΕ έλεγαν ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα προσπάθειας που έχει αναλάβει προσωπικά ο υφυπουργός Οικονομικών, κος Σαχινίδης, για να επέλθει συμφωνία ανάμεσα στα υπουργεία που εμπλέκονται στα έργα από τη μία και στις κοινοπραξίες κατασκευαστών και τραπεζών από την άλλη.

Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέσα στις επόμενες ημέρες ώστε να προωθηθεί η τροποποιητική συμφωνία στη Βουλή προς κύρωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη διευθετηθεί το θέμα της χρηματοδότησης, με συναινετική λύση στα ακανθώδη ζητήματα του οικονομικού και φυσικού αντικειμένου των συμβάσεων καθώς και της συμμετοχής του κράτους στα έργα.
Οι 5 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που αναμένεται να ξεμπλοκάρουν είναι:
- Ιόνια Οδός
- Ολυμπία Οδός
- Αυτοκινητόδρομος Μορέας
- Κεντρική Οδός Ε-65
- ΠΑΘΕ, Τμήμα Μαλλιακός - Κλειδί

Όμως, θα πρέπει να δούμε αν έχει επέλθει αλλαγή στα ίδια τα έργα, αλλά και αν έχει αλλάξει η συμμετοχή του δημοσίου – δηλαδή… ημών – στη συγχρηματοδότηση ή αν αυτή συμπεριλαμβάνει την ευρωπαϊκή συνδρομή, βάσει της συμφωνίας για τη μείωση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ. Αν, τυχόν, διαπιστωθούν αλλαγές στο φυσικό αντικείμενο των έργων, είναι άγνωστο ποιες θα είναι οι συνέπειες, τόσο στα έργα, όσο και στους εργαζόμενους. Οι οποίοι, βεβαίως, ευχαρίστως θα ξανάπιαναν δουλειά, μετά από τόσο μεγάλο διάστημα ανεργίας. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε και τι θα συμβεί με τα διόδια, τα οποία, όπως από καιρό έχουμε γράψει, όχι μόνο θα τοποθετηθούν στον νομό μας, αλλά θα είναι και πολύ ακριβά.

Θανάσης Μιχαλάκης


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου