Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Δενδροχώρι Τρικάλων: Έργα υποδομής σε πρώτο πλάνο


Λέει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χαράλαμπος Παπαχρήστος που ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση από το 2002. Υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Καλλιδέντρου το 2006.






Δενδροχώρι {αγροτοκτηνοτροφική περιοχή, 15 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, αποτελείται από την τοπική κοινότητα Δενδροχωρίου (468 μόνιμοι κάτοικοι) και τους συνοικισμούς Ματσουκαίικα (238 μόνιμοι κάτοικοι) και Εξάλοφος (204 μόνιμοι κάτοικοι), σύνολο 910 μόνιμοι κάτοικοι}


«Η τοπική κοινότητα Δενδροχωρίου, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αποτελείται από το Δενδροχώρι και τους συνοικισμούς Ματσουκαίικα και Εξάλοφος, που στην ουσία είναι ενεργές τοπικές κοινότητες από μόνες τους και όχι παραθεριστικοί συνοικισμοί.
Βασικότερο θέμα στο σύνολο της κοινότητας, είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με το απαρχαιωμένο σύστημα ύδρευσης.


 Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, οι σωληνώσεις δεν αντέχουν την μεγάλη πίεση του νερού και σπάνε, έτσι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επάρκειας νερού κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο άμεσο μέλλον ελπίζουμε ότι η δημοτική αρχή να δει το θέμα.
Ένα άλλο θέμα είναι η πεζοδρόμηση και ο ηλεκτροφωτισμός των κεντρικών αξόνων τόσο του Δενδροχωρίου όσο και των δυο συνοικισμών του, γιατί οι υπάρχοντες δεν επαρκούν. Το Δενδροχώρι είναι μια τοπική κοινότητα η οποία βρίσκεται σε κομβικό σημείο, αφού συνδέει οδικά τα επτά χωριά που βρίσκονται πάνω από το χωριό μας. Η ανεπάρκεια φωτισμού και πεζόδρομων των οδικών αξόνων που περνούν μέσα από το χωριό, έχει στο παρελθόν προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα σε δυο παιδιά και ένα ηλικιωμένο άτομο. Το θέμα χρήζει άμεση λύση.


Ένα επίσης θέμα βασικού έργου υποδομής, είναι η κατασκευή αποχετευτικού συστήματος στα Ματσουκαίικα και τον Εξάλοφο, διότι και οι δυο συνοικισμοί βρίσκονται στους πρόποδες του Κόζιακα και η ροή των ομβρίων υδάτων τους χειμερινούς μήνες δημιουργεί τεράστια προβλήματα με πλημμύρες. Στο παρελθόν, εξαιτίας των πλημμύρων, έχουν καταστραφεί οικιακοί εξοπλισμοί, ζωοτροφές  και κινδύνεψε η ζωή ενός ηλικιωμένου ατόμου.

Επίσης η τελειοποίηση της ασφαλτόστρωσης στην περιοχή – όπως και η τελειοποίηση της ασφαλτόστρωσης στις 4 γέφυρες στον Εξάλοφο – θα λύσει σοβαρά θέματα ασφάλειας του κομβικού οδικού άξονα, που όπως προείπα, περνά από το Δενδροχώρι και ενώνει επτά χωριά στην περιοχή του Κόζιακα.

Τέλος, ακριβώς επειδή η τοπική κοινότητα Δενδροχωρίου βρίσκεται στους πρόποδες του Κόζιακα, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα τους χειμερινούς μήνες με την ομίχλη. Θεωρώ ότι κρίνεται απαραίτητη η διαγράμμιση του δρόμου από το Γοργογύρι μέχρι και τη Φωτάδα, με την ειδική για τις περιπτώσεις κίτρινη λωρίδα. Γνωρίζουμε ότι το κόστος είναι μεγάλο. Αν σκεφτούμε όμως ότι στον δρόμο αυτό κινούνται καθημερινά χιλιάδες πολίτες, συν πολλά σχολικά που μεταφέρουν μαθητές, το κόστος περνά δεύτερο σε σχέση με την ασφάλεια των ανθρώπινων ζωών.

Έχω εμπιστοσύνη στην δημοτική αρχή για την λύση των προβλημάτων. Το σύστημα “Καλλικράτης” σίγουρα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, πιστεύω όμως ότι θα πετύχει».


 Λέλα Κατεχάκη


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου