Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Το χωριό, ονομάστηκε Διαλεχτό, γιατί ήταν διαλεχτό. Τώρα ντρέπομαι να βγω στο δρόμο...


Mιλάει ο Γιώργος Μπάλτος (πρόεδρος Τ.Κ.): «Με τον “Καποδίστρια” ήμασταν πολύ καλύτερα. Το χωριό μας έχει έσοδα, από τα 300 στρέμματα κοινοτικά χωράφια που νοικιάζουμε. Στον «Καποδίστρια» με αυτά τα έσοδα – περίπου στις 40.000 ευρώ ετησίως –  κάναμε πολλά έργα. Τώρα, από πού να πρωταρχίσουμε με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε;






Ο κ. Γιώργος Μπάλτος, πρόεδρος της Τ.Κ. Διαλεχτού, ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση από το 1985, εκλεγόμενος δημοτικός σύμβουλος. Στο παρελθόν, έχει διατελέσει πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Διαλεχτού για τρεις τετραετίες.

Όλα είναι παρατημένα. Ισοπεδώθηκαν τα πάντα. Το χωριό, ονομάστηκε Διαλεχτό, γιατί ήταν διαλεχτό. Τώρα ντρέπομαι να βγω στο δρόμο.

 Διαλεχτό (800 μόνιμοι κάτοικοι, αγροτική περιοχή, 13 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα)


Ένα μεγάλο πρόβλημα παρουσιάστηκε στο χωριό πριν από είκοσι μέρες, όταν μετά από μια καταρρακτώδη βροχή, πλημμύρισαν οι δρόμοι, εξαιτίας των βουλωμένων φρεατίων ομβρίων υδάτων.

Είχαμε ζητήσει εγκαίρως από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να καθαριστούν τα φρεάτια, όπως κάναμε κάθε άνοιξη τα προηγούμενα χρόνια. Ομως τα φρεάτια δεν καθαρίστηκαν, για αυτόν τον λόγο πλημμύρισε το χωριό με την πρώτη βροχή και τα νερά μπήκαν μέσα στις αυλές των σπιτιών. Θεωρώ ότι τα έργα υποδομής στις τοπικές κοινότητες, έργα που θα καλυτερέψουν την καθημερινότητα των πολιτών, θα πρέπει να είναι το βασικό μέλημα τόσο των τοπικών συμβουλίων όσο και της ίδιας της δημοτικής αρχής.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, οι πλατείες, οι δρόμοι, ο ηλεκτροφωτισμός, τα χορτάρια, είναι όλα παρατημένα.
Ζητήσαμε να καθαριστούν οι δεξαμενές των δύο υδραγωγείων. Τελικά μόνοι μας τις καθαρίσαμε, με άτομα που πλήρωσα από την τσέπη μου.

Ζητήσαμε το γκρέιντερ να καθαρίσει από τα χορτάρια το δρόμο που οδηγεί στο λόφο με τα πεύκα, εκεί δηλαδή που βρίσκεται το σχολείο, αλλά γκρέιντερ δεν ήρθε. Αφιλοκερδώς ήρθε ένας γνωστός που έχει δικό του γκρέιντερ και καθάρισε τον δρόμο από τα χορτάρια, για να είναι εύκολη η πρόσβαση πυροσβεστικού οχήματος στο λόφο με τα πεύκα που είναι μέσα στο χωριό, γιατί αλλιώς κινδύνευε τόσο το σχολείο, όσο και  τα πεύκα και ολόκληρο το χωριό από πυρκαγιά. Το παράπονό μας είναι ότι σε άλλα χωριά το γκρέιντερ έχει πάει.

Επίσης τις λακκούβες στην άσφαλτο εντός της κοινότητας, πάλι εμείς τις κλείσαμε, αφού η δημοτική αρχή δεν το έπραξε.

Το αυτοδιοικητικό σύστημα “Καλλικράτης” το χαρακτηρίζω ως μια μεγάλη αποτυχία. Λείπει η οργάνωση; Λείπουν τα χρήματα; Γεγονός πάντως είναι ότι οι τοπικές κοινότητες βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη που βρίσκονταν πριν τον «Καλλικράτη».

Από την 1 Ιανουαρίου 2011, οι πρόεδροι πληρώνουμε τα αναγκαία και απαραίτητα έξοδα των χωριών - όπως πετρέλαια για τις μισινέζες, εργάτες που κόβουν τα χορτάρια, πετρέλαιο για τους παιδικούς σταθμούς, χαρτική ύλη  κ.α. - με δικά μας λεφτά. Μας έχουν πει να κρατάμε τα τιμολόγια και ότι τα χρήματα αυτά θα τα πάρουμε πίσω. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουμε πάρει τίποτα.
Ελπίζουμε ότι κάτι θα καλυτερέψει, γιατί αλλιώς τα χωριά μας θα μαραζώσουν».

Λέλα Κατεχάκη


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου