Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Χρ. Μαγκούφης: Λέω αλήθειες γι’ αυτό μου επιτίθενται…


Την δική του άποψη για τις επιθέσεις στο πρόσωπό του, αλλά και για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, δίνει ο Χρήστος Μαγκούφης με συνέντευξή του χθες στον «Ενεργό Πολίτη».






Ο Τρικαλινός βουλευτής επιτίθεται στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τις δηλώσεις του, ενώ δηλώνει πως μέχρι σήμερα δεν έχει απουσιάσει από καμιά μάχη, όπως δεν θα το πράξει και σε αυτή των επόμενων εκλογών. Επίσης ο Χρήστος Μαγκούφης κάνει σαφές πως δεν θα ψηφίσει νέα μέτρα κατά του λαού αν αυτά έρθουν στη Βουλή.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ
Κ. Μαγκούφη είχαμε ένα τριήμερο έντονων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, όπου όλος ο κόσμος περίμενε τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής και αν τελικά αυτά καταφέρουν να πείσουν τις αγορές. Η επιβολή όμως των Γερμανικών απόψεων για δημοσιονομική πειθαρχία και  ο έλεγχος των προϋπολογισμών των χωρών σημαίνει και συρρίκνωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αισθάνεστε πλέον βουλευτής της Ελλάδας ή της κ. Μέρκελ;

Κ. Κοντέ κατηγορηματικά ο Χρήστος ο Μαγκούφης είναι βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκλεγείς στο νομό Τρικάλων, παλεύει για τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού, και ιδιαιτέρως της περιοχής μας. Τώρα η συνάντηση στη σύνοδο κορυφής ήταν ίσως η πιο κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης. Ως προς το ζήτημα που αφορά την εθνική μας κυριαρχία, θέλω να τονίσω πως δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, από τη στιγμή που η Ελλάδα συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, έχει κατατεθεί μέρος της εκεί και αυτό αφορά όλες τις χώρες. Στόχος είναι το όραμα για την ενιαία ενωμένη Ευρώπη να γίνει πραγματικότητα. Να φτάσουμε στις ηνωμένες πολιτείες της Ευρώπης. Αυτό όμως προϋποθέτει την οικονομική, την κοινωνική και πολιτική ένωση. Μέχρι σήμερα είχαμε όμως μόνο τη νομισματική. Αυτό που λέγαμε στην Ελλάδα ότι έχουμε και οικονομική ένωση (ΟΝΕ) ήταν ψευδέστατο. Τώρα πρέπει να γίνει.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων σημαντικό ρόλο καλούνται να παίξουν τα κοινοβούλια των κρατών, πράγμα που αποτελεί θέση μου και η οποία έχει διατυπωθεί και από Ευρωπαίους πολιτικούς μεταξύ των οποίων είναι και ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής με τον οποίο και όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα αλλά και στο πρόσφατό μου ταξίδι στο Βερολίνο. Δηλαδή όλα αυτά είναι αναγκαία και απαιτούν διάφορα στάδια. Σε αυτό έχουν ρόλο οι πολίτες που έχουν και δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Προς το παρόν οι πολίτες κ. Μαγκούφη βλέπουν στέρηση ανάπτυξης και όχι ανάπτυξη, βλέπουν τους μισθούς ανά την Ευρώπη να συρρικνώνονται πολύ περισσότερο στην Ελλάδα που είναι σε οικτρή οικονομική θέση, με αποτέλεσμα να βλέπουν μια Ευρώπη όχι των πολιτών, αλλά των τραπεζιτών.

Έχετε απόλυτο δίκιο, συμμερίζομαι την άποψή σας, αλλά αυτό είναι σε συνάρτηση με μια άλλη ζοφερή πραγματικότητα στον πλανήτη, όπου ο ανταγωνισμός έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όριο, ξέρουμε πολύ καλά ότι η Κίνα με 1,3 δισεκατομμύρια πληθυσμό παράγει με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 10% αλλά με τους κινέζους εργαζόμενους να αμείβονται με ένα ή δυο πιάτα ρύζι, ακολουθεί η Ινδία και όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες, με αποτέλεσμα τα δεδομένα να αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς. Τρομακτική όμως είναι και η επίπτωση της τεχνολογίας στην εργασία, για την οποία όμως δεν λήφθηκε κανένα μέτρο.

 Για αυτό εγώ προτείνω και μάλιστα πρώτος απ όλους, τον αντίστοιχο φόρο που πρέπει να υπάρξει για την ρομποτική παραγωγική διαδικασία, δηλαδή φορολόγηση των ρομπότ, γιατί όταν βάζεις μια υπεραυτοματοποιημένη μηχανή σε ένα εργοστάσιο, μένουν 500 άνεργοι, αφού χρειάζεται μόνο ένας να παρακολουθεί τη διαδικασία. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους τους πολιτικούς του πλανήτη, γιατί για την εξέλιξη αυτής της μηχανής πλήρωσαν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη.
Παράλληλα θα πρέπει να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές αλλά και οι παραγόμενοι ρύποι, γιατί και εκεί παίζεται ένα παιχνίδι.

Αναφερθήκατε στη συνάντησή σας με τον πρόεδρο του Γερμανικού Κοινοβουλίου και μου δίνετε την αφορμή να ρωτήσω για τις επαφές στο Βερολίνο και τι πετύχατε στο ταξίδι σας.

Μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω πως εκτός από τον πρόεδρο της Βουλής, συναντηθήκαμε και με άλλους τρεις υφυπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Τεχνολογίας και τον υφυπουργό Εργασίας τον περιβόητο Φούχτεν που όρισε η Μέρκελ για την Ελλάδα. Επίσης συναντηθήκαμε με εκπροσώπους κομμάτων καθώς και με τον επικεφαλής του ισχυρότατου συνδικάτου Βέρντι στη Γερμανία, που αριθμοί 2 εκατ. μέλη.

Σε όλες τις επαφές υπήρξαν έντονες συζητήσεις, ανοίξαμε όλα τα θέματα στο τραπέζι με απόλυτη ειλικρίνεια και κάναμε έναν ουσιαστικό διάλογο με στόχο την υπέρβαση όλων εκείνων των προβλημάτων και τα οποία είναι αυτά που συνθέτουν σήμερα την Ευρωπαϊκή Πραγματικότητα. Μεταξύ αυτών τη λειτουργία των τραπεζών, την έκδοση ευρωομολόγου και πότε αυτό μπορεί να καταστεί πραγματικότητα, την αλλαγή της οικονομικής συνεισφοράς των κρατών για την πραγματική ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Δεν ξέρω αν πείσατε με όλα αυτά τους Γερμανούς, πάντως τους Έλληνες εκεί δεν τους πείσατε, είχαμε αντιδράσεις.

Θα έρθουμε και στις αντιδράσεις των Ελλήνων, αλλά επιτρέψτε μου να σας πως ότι πείσαμε τους Γερμανούς για τις θυσίες του Ελληνικού λαού από τα σκληρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, τους καταστήσαμε σαφές πως ο λαός έφτασε στα όριά του και υπάρχουν κόκκινες γραμμές τις οποίες δεν θα υπερβούμε ούτε νομοθετικά στη Βουλή των Ελλήνων. Τους επισημάναμε επίσης πως τα μέτρα που λήφθηκαν στην Ελλάδα στη Γερμανία αντιστοιχούν σε 160 δις., οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν πως σέβονται τις θυσίες του Ελληνικού λαού.

Ναι αλλά οι Έλληνες όμως φαίνεται πως αντέδρασαν σε αυτές τις… θυσίες, με αποτέλεσμα να δούμε αντιδράσεις για άλλη μια φορά στο πρόσωπό σας και στο πρόσωπο των άλλων βουλευτών.

Θα σας απαντήσω. Με δική μου αξίωση προς το Έλληνα πρέσβη, απαίτησα να γίνει ανοιχτή η συγκέντρωση στην Ελληνική Κοινότητα, διότι είναι διαχρονική η θέση μου πως οι Έλληνες βουλευτές όταν επισκέπτονται το εξωτερικό πρέπει να βλέπουν όλους τους ομογενείς χωρίς κανένα αποκλεισμό. Μια μικρή ομάδα που ήταν εκεί, όπως πληροφορηθήκαμε ήταν η ίδια ομάδα που επιτέθηκε στον Γ. Παπανδρέου. Με προσωπική μου παρέμβαση ζήτησα να πάρουν το λόγο οι νεολαίοι.

Μην μου πείτε πάλι πως ήταν ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε την 28η Οκτωβρίου…

Θα σας απαντήσω, ένα λεπτό. Με την απαίτησή μου να μιλήσει η νεολαία πήραν το λόγο, είπαν τι είπαν μας τράβηξαν και ένα βρίσιμο, τα είδατε στα βίντεο και σηκωθήκαν και φύγανε. Δεν έμειναν να ακούσουν τον αντίλογο κα αυτό το αφήνω στην κρίση του λαού. Όμως δεν είδα πουθενά στην τηλεόραση να προβάλλεται ο διάλογος που ακολούθησε με τους υπόλοιπους ομογενείς.

Κ. Μαγκούφη δεν ήταν όμως η μόνη επίθεση στο πρόσωπό σας, είχαμε την αντίδραση της 28ης Οκτωβρίου, τον οποίο χαρακτηρίσατε ως ΣΥΡΙΖΑ…
Όχι, όχι κ. Κοντέ, κάνετε λάθος, αυτό το είπε ο κ. Παπαδημούλης και οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ. Είπα ότι είναι θύμα το τονίζω κατηγορηματικά, διότι ο κ. Δαλαμάγκας ήταν στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Πρώτος εγώ ήμουν εκείνος που αποκάλυψα την πολιτική του ταυτότητα. Άρα λοιπόν δεν θα προσδιοριστεί ο δικός μου λόγος από ρήσεις τρίτων. Επίσης είπα ότι θλίβομαι πάρα πολύ για το συγκεκριμένο περιστατικό, όχι τόσο γιατί δέχθηκα προσωπικά το χτύπημα, όσο γιατί το χτύπημα ήταν ενάντια στα σύμβολα του έθνους μας, ήταν ενάντια στη μνήμη των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους. Αυτό στηλίτευσα πρωτίστως και δεν προέβη σε μήνυση κατά του κ. Δαλαμάγκα παρότι δέχθηκα σκληρή κρητική που δεν το έπραξα.

Πως δικαιολογείτε όμως το γεγονός ότι  είστε από τους βουλευτές που έχετε δεχθεί τις περισσότερες επιθέσεις;

Γιατί όταν λες αλήθειες και οι αλήθειες τσούζουν, τότε γίνεσαι στόχος. Όπως έγινα στόχος και στα διόδια με το κίνημα «Δεν πληρώνω», στο αναφαίρετο δικαίωμά μου να πληρώσω το τέλος διέλευσης των διοδίων. Ποιος πολίτης μπορεί να μου αφαιρέσει αυτό το δημοκρατικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μου να πληρώσω το τίμημα. Εγώ δεν είμαι ενάντια στην διατύπωση της ελευθερίας του λόγου. Ο Βολτέρος είχε πει «Δε συμφωνώ ούτε με μια λέξη από όλα όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω – ακόμα και με το τίμημα της ζωής μου – το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες αυτά που πρεσβεύεις». Αυτό κάνω κι εγώ στην πράξη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δέχομαι να μου αφαιρούν κι έμενα την ελευθερία. Από πού και ως πού ήρθε η ομάδα του «Δεν πληρώνω» και μου επιτέθηκε;

Πολλοί ισχυριστήκαν πως η στάση σας αυτή πήγαζε από το γεγονός πως ήσασταν εισηγητής του νομοσχεδίου για την βεβαίωση των κλήσεων από την Τροχαία.
Εγώ ήμουν εισηγητής στο νομοσχέδιο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε αυτό το νομοσχέδιο ήρθε η τροπολογία για τα ζητήματα αυτά…
Ναι αλλά την στηρίξατε όμως…

Προφανώς και που είναι το παράλογο δηλαδή σε αυτή τη συγκεκριμένη τροπολογία;

Ξεχνάτε πως τα διόδια τα έχουν ιδιώτες, δεν ανήκουν στο κράτος.

Κάνετε λάθος, τα διόδια λειτουργούν να γίνουν οι πέντε μεγάλοι άξονες και προφανώς επειδή γινόταν κόλπα, κομπίνες κατά της λειτουργίας του κράτους όπου ξέρετε πως κάποιοι μαζεύοντας τις κομμένες αποδείξεις που εμείς πετούσαμε κάτω, τις ξαναχρησιμοποιούσαν, έτσι γινόταν απάτη σε βάρος των εισόδων του κράτους.
Θα ξέρετε επίσης τη δράση πολλών από τους «Δεν πληρώνω» όπου αποδείχθηκε πως το Επιμελητήριο στην Κατερίνη χρηματοδοτούσε αυτές τις ενέργειες του «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω». Εδώ οφείλω να σας πω, πως τα έσοδα για το Ελληνικό κράτος είναι αναγκαία γιατί αλλιώς αναγκαζόμαστε να παίρνουμε σκληρά μέτρα που δεν πρέπει. Πρέπει να στιλετευτούν τέτοιου είδους ενέργειες γιατί υπάρχουν μεταφορικές εταιρείες που δεν πληρώνουν διόδια, ενώ στο κόμιστρο έχουν και τα διόδια.
Πάμε σε ένα άλλο θέμα κ. Μαγκούφη. ΠαΣοΚ, το παραλάβατε 40% και το φτάσατε στο 15%.

Μάλιστα… είναι ένα θέμα τεράστιο το οποίο είναι σε συνάρτηση με το έλλειμμα σωστής λειτουργίας του κόμματός μας και των άλλων κομμάτων, δυστυχώς τα κόμματα στην Ελλάδα δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε και αυτό ισχύει για όλους.
Κ. Κοντέ αυτή τη στιγμή το μοναδικό όργανο το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει πολιτική λειτουργία στο κίνημά μας, είναι μόνο η κοινοβουλευτική ομάδα. Όλα τα υπόλοιπα όργανα του κόμματος ή υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Είμαι εραστής της αλήθειας και επειδή το εθνικόν είναι το αληθές, οφείλω να το τονίσω.

Θα αντιτείνει κανείς πως σε αυτά τα δυο χρόνια, ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη της βάσης και των οργάνων.
Κοιτάξτε να δείτε, αυτό είναι μια λαθεμένη θεώρηση. Τα όργανα δεν υπάρχουν να διατυπώνουν τις απόψεις τους όταν αυτές ζητούνται από τρίτους. Τα όργανα όπως και το κάθε μέλος έχουνε την υποχρέωση αυτοβούλως να λειτουργούν και να πράττουν μέσα στα πλαίσια που ορίζει το κίνημά μας. Άρα είναι ευθύνη του κάθε μέλους και του κάθε οργάνου να λειτουργήσει. Είναι υποχρέωση όλων μας.
Θέλετε να πείτε πως μέσα από τα όργανα θα μπορούσαν να υπάρξουν ανατροπές στην εφαρμοζόμενη πολιτική αυτής της διετίας;
Να σας πω, Πρώτα απ’ όλα στηλίτευσα την πρακτική του ίδιου του προέδρου του κινήματος σε προηγούμενη συνεδρίαση της Κ.Ο., όπου το έθεσα το ζήτημα της αναγκαιότητας της Κ.Ο. αλλά και του ιδίου να συμβουλεύεται το ανώτερο όργανο αλλά δυστυχώς οι υποχρεώσεις του, αλλά και ο εγκλωβισμός σε αρκετούς αχάριστους, δεν του επιτρέψανε να έχει το χρόνο με αυτά τα ζητήματα.

Τα εισηγηθήκατε όλα αυτά αλλά δεν εισακουσθήκατε. Παρόλα αυτά τον χαρακτηρίσατε στην ομιλίας σας προχθές «Ιφιγένεια».
Δεν ήταν η πρώτη φορά, το είχα πει και παλιότερα, διότι ο Παπανδρέου, δυστυχώς και για την παράταξη αλλά πρωτίστως για την Ελλάδα υπονομεύτηκε. Αυτό είναι της πάσης γνωστό.

Δεν φέρει μερίδιο ευθύνης ο ίδιος για τις επιλογές των συνεργατών του;
Προφανώς και του ασκήθηκε κριτική από μέρους μου. Αλλά η ευθύνη αφορά μόνο τον Παπανδρέου, στους υπόλοιπους δεν υπάρχει ευθύνη; Οι υπόλοιποι τι είναι; Δεν έχουν την υποχρέωση να παλέψουν για τα συμφέροντα της πατρίδας; Δεν έχουν την ευθύνη του κώδικα ότι προηγείται η Ελλάδα, έπεται η παράταξη και τελευταία τα πρόσωπα;
Συμφωνείτε με τον κ. Χρυσοχοΐδη;

Θα σας πω για τον Χρυσοχοΐδη που θλίβομαι. Θλίβομαι γιατί ήταν υπουργός τόσα χρόνια, διετέλεσε και γραμματέας του κινήματος. Θλίβομαι για τη στάση του που είπε πως για να βάλει υποψήφιος ο Παπανδρέου θα πρέπει να πάει σε αποικία. Είναι κατηγορηματικός πως τέτοιες ρήσεις θα στηλιτεύονται πλέον, διότι έχω ευθύνη απέναντι στον λαό και την πατρίδα. Ας μας πει πρώτα ο κ. Χρυσοχοΐδης για το δικό του έργο πρώτα για να έχει δικαίωμα να μιλήσει για το έργο του Παπανδρέου. Ας μας πει για την υπόθεση της ανάπτυξης που είναι η κατ’ εξοχήν αναγκαία υπόθεση για την χώρας μας. Διότι αν ήμουν εγώ στο υπ. Ανάπτυξης τώρα θα είχε απορροφηθεί το 50% του ΕΣΠΑ.
Κ. Μαγκούφη θα ψηφίσετε νέα μέτρα;
Μέτρα που θα βαρύνουν τη φτωχολογιά και τη μεσαία τάξη, χωρίς προηγουμένως να έχει υιοθετηθεί στην πράξη η αναγκαιότητα να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, δεν πρόκειται και δεν προτίθεμαι να ψηφίσω.

Δεν το κάνατε όμως ούτε στο παρελθόν, ούτε στο παρόν και πολύ φοβάμαι πως δεν θα το πράξετε και στο μέλλον…
Ήμουν ο πρώτος που μίλησα επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου, όταν τέθηκε το θέμα της περαίωσης, πως έχουμε καταντήσει την κοινοβουλευτική μας ομάδα σχιζοφρενική, άλλα να πιστεύουμε και άλλα να ψηφίζουμε. Ήμουν ο πρώτος βουλευτής που διαφώνησε με το ζήτημα της περαίωσης ως άδικο μέτρο.
Μπορεί να διαφωνήσατε, αλλά τα ψηφίσατε και δυστυχώς μόνο οριζόντια μέτρα είδαμε μέχρι τώρα.
Κακώς πάρθηκαν αυτά τα μέτρα.

Όπως βλέπετε το ΠΑΣΟΚ έχει μόλις 15% δημοσκοπικά. Μήπως έχει κλείσει τον κύκλο του κ. Μαγκούφη;
Θα αλλάξουν τα ποσοστά. Κατηγορηματικά όχι, δεν έχει κλείσει τον κύκλο του.
Ποιος μπορεί να ηγηθεί και να έχει αξιοπιστία;

Αυτό είναι υποδεέστερο ζήτημα. Τα ζητήματα ουσίας τα οποία θα προσδιορίσουν και το ποιος θα είναι και ο αποδεκτός ηγέτης, θα πρέπει να είναι στη βάση των πολιτικών, των αρχών των θέσεων και της πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη. Άρα αυτή τη στιγμή αυτό που είναι αναγκαίο για το ΠΑΣΟΚ τι είναι; Να προσδιορίσουμε πρώτα απ’ όλα το συγκεκριμένο πρόσωπο πολιτικής και όχι τα πρόσωπα.
Μπορεί όμως να καταρτίσετε μια αξιόπιστη πολιτική πρόταση για να έρθει κοντά σας αυτός ο κόσμος που σας στήριξε;
Άρα λοιπόν η συζήτηση που πρέπει να γίνει και να καταλήξει σε αποφάσεις και που βρίσκεται σε συνάρτηση με τα προβλήματα της πατρίδας είναι αυτή και στη συνέχεια να πάμε στα πρόσωπα. Εγώ δεν ξαναδίνω την ψήφο μου αν κάποιος δεν τα έχει αυτά.

Αν αυτή η πολιτική δεν είναι αυτή που πάει να προταχθεί στο ΠαΣοΚ που σήμερα μετεξελίσσεται, θα μείνετε ή θα φύγετε;
Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Οι δυνάμεις είναι υπαρκτές κι επειδή εγώ είμαι και εραστής της διαλεκτικής «τα πάντα ρει» θα προσδιορίσω τη στάση μου στη βάση αυτής της διαλεκτικής σχέσης και σε σχέση με τις πολιτικές και σε σχέση με τα πρόσωπα.
Άρα αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ…

Κοιτάξτε να δείτε, εγώ τόνισα την αναγκαιότητα της ενότητας της παράταξής μου και το τονίζω, της ενότητας ως κυρίαρχη συνιστώσα υλοποίησης της πολιτικής την οποία επιθυμώ να καταστεί πράξη. Διότι και τα μεγέθη παίζουν σημαντικό ρόλο. Άλλο να είσαι ένα γκρουπούσκουλο και άλλο να είσαι ένα κόμμα μεγάλο. Ένα κόμμα μεγάλο παίρνει την εξουσία και εφαρμόζει την πολιτική στην πράξη. Άρα λοιπόν δεν είμαι διατεθειμένος να μπω σε μια λογική γκρουπούσκουλων. Σε μια λογική ντε και καλά ιδεολογικής καθαρότητας. Εμένα με ενδιαφέρει η πολιτική διάσταση ως συγκεκριμένη πρακτική που θα κατοχυρώνει τα συμφέροντα του λαού. Κι εδώ θα υπάρξουν συγκρούσεις.
Πιστεύετε πως θα πρέπει να ξανά είναι αρχηγός ο Γ. Παπανδρέου;

Εγώ θα μπω στη λογική που είπε και ο κ. Βενιζέλος και την τιμώ αυτή την ρήση του και την επικροτώ και λέω μπράβο, αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα υπάρχουν άλλα κυρίαρχα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της χώρας και δεν θα μπω στη λογική της συζήτησης ποιος θα πρέπει να είναι ο επόμενος αρχηγός.
Μα μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε εκλογές…
Δεν το ξέρουμε αν θα πάμε το Μάρτιο σε εκλογές, διότι στο ταξίδι μου στη Γερμανία επισημάνθηκε απ’ όλους τους συνομιλητές, πως αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο των εκλογών και την εμμονή του Σαμαρά να εμμένει στη 19η Φεβρουαρίου, ως πολύ αστεία υπόθεση. Γι αυτό αναγκάστηκε και ο Σαμαράς παίρνοντας τα μηνύματα, να κάνει τη δήλωση πως δεν είμαστε αγκαλιά με το ημερολόγιο.

Πότε τις προσδιορίζετε;

Σίγουρα μετά τον Απρίλη, πολύ μετά τον Απρίλη.
Θα είστε και πάλι υποψήφιος, έστω και με το σημερινό κλίμα;
Ξέρετε πολύ καλά πως είμαι διαχρονικός μαχητής. Από τότε που εντάχθηκα στον αντιδικτατορικό αγώνα, από την Πρωτομαγιά του 1970 μέχρι τα σήμερα, είμαι διαχρονικά παρόν σε μάχες. Θα συνεχίσω τις μάχες για το συμφέρον της πατρίδας και το συμφέρον των πολιτών, των τρικαλινών που με έστειλαν στη Βουλή. Έχουν να δοθούν πολλές μάχες ακόμη.

Κ. Μαγκούφη να κλείσουμε λίγο χαριτολογώντας. Πως σας ήρθε και είπατε στη Βουλή το περιβόητο: «Πάρε το σβώλο Μήτρο και διώξε εκείνα τα σκυλιά που σου χαλούν το φύτρο»;
Αυτό είναι ένα ποίημα, ενός μεγάλο ποιητή του Βαλαωρίτη, τον οποίο πρέπει να διαβάσουμε, όπως και τον Παλαμά αλλά και τον σύγχρονο ποιητή τον Κατσαρό, που λέει στους πολίτες «αντισταθείτε».



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου