Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Κόκκινη κλωστή δεμένη ,στην ανέμη τυλιγμένη, δωσ’ ς κλότσο να γυρίσει, παραμύθι ν΄ αρχινήσει … από την κ. Μ. Κατσανούλη.


Συμετείχαν τα παιδιά του Ε΄ και  ΣΤ΄  Βρεφ/κών Τμημάτων   και  τα παιδιά  των Παιδικών  Σταθμών  Παλαιοπύργου  και Ριζώματος .
Διοργανώθηκε από την Δ/νση Κοινωνικής Φροντίδας & Αλληλεγγύης του Ο.Α.Π.Κ.Φ.Α. <<Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ>> .






    Το μπαούλο με τα παραμύθια  άνοιξε η κ. Μαρία  Κατσανούλη και διάλεξε να αφηγηθεί το πιο αγαπημένο της,  στα παιδιά του Ε΄ και  ΣΤ΄ Βρεφ/κών Τμημάτων ,καθώς και  στα παιδιά  των Παιδικών  Σταθμών  Παλαιοπύργου  και Ριζώματος που επισκέφθηκαν την Δημοτική Βιβλιοθήκη, την Τετάρτη 7 και την Τετάρτη 14/12/2011,στα πλαίσια της εκδήλωσης <<Παραμυθένια Απογεύματα>>, που διοργανώνει η Δ/νση Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης << ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ>>, σε συνεργασία  με την Δημοτική Βιβλιοθήκη.
  Διάλεξε αυτό που της άρεσε να ακούει από την δική της γιαγιά -όταν ήταν η ίδια μικρή-και το ζητούσε ξανά και ξανά ,χωρίς να το βαριέται ποτέ.




Γιατί άραγε ……Μα γιατί αυτό το παραμύθι  είχε όλα όσα μπορούν να τραβήξουν και να διατηρήσουν  το ενδιαφέρον ενός μικρού παιδιού ζωντανό: Γεμάτο εικόνες, περιπέτεια, δράση, φαντασία ,ταξίδι στη χώρα του ονείρου. .Εκεί όπου μπορεί να φτάσει ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ένας αδίστακτος πετεινός , στο παραμύθι μας, μέχρι το παλάτι του βασιλιά , για να βρει το δίκιο του.

 Αξίες  όπως η τόλμη, η εξυπνάδα, η ευελιξία, η επιμονή στο στόχο, η δικαιοσύνη, αναδύθηκαν μέσα από την αφήγηση της κ. Κατσανούλη και άγγιξαν τις ψυχές των παιδιών , τα οποία ακολούθησαν αβίαστα τον πετεινό, σε όλο το περιπετειώδες ταξίδι του. Πέρασαν λαχτάρες, φόβους, αγωνίες, κινδύνεψαν, αλλά στο τέλος δικαιώθηκαν.
Και βγήκαν νικητές αν και είχαν να αντιμετωπίσουν την πονηρή αλεπού, τον άγριο λύκο, τα μεγαλοπρεπή άλογα, το ορμητικό ποτάμι, τον καυτό φούρνο στο παλάτι του βασιλιά
  Η κ. Κατσανούλη, με την αφηγηματική της ικανότητα, κατάφερε να μαγέψει τα παιδιά που την κοίταζαν στα μάτια σε όλη την διάρκεια που εξελίσσονταν το παραμύθι της. Το αίσιο τέλος ,όπου το καλό θριάμβευσε και νίκησε το κακό είναι κάτι που ευχαρίστησε πολύ τους μικρούς ακροατές και τους δημιούργησε μια ευχάριστη διάθεση.
Αφού τα παιδιά απόλαυσαν το παραμύθι, είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν και να φτιάξουν όμορφες χειροτεχνίες με την κ. Κατσανούλη  που τις πήραν μαζί τους σαν αναμνηστικά ενός ευχάριστου απογεύματος που πέρασαν μαζί της ,στη Δημοτική  Βιβλιοθήκη.

  Τα παιδιά και το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των Σταθμών, θέλοντας να  ευχαριστήσουν την αφηγήτρια,  της χάρισαν χριστουγεννιάτικες κάρτες και κατασκευές που είχαν φτιάξει στους Παιδικούς Σταθμούς.

   Η Μαρία Κατσανούλη ,Ενεργειακός Φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές και ειδίκευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ,εργάστηκε αρκετά χρόνια σ΄ αυτόν τον τομέα, στα Τρίκαλα και στην Αθήνα.

Παράλληλα ,η μεγάλη της αγάπη για την παιδική λογοτεχνία και ιδιαίτερα για το παραμύθι, ήταν η αιτία να παρακολουθήσει στην Αθήνα, σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής, κινησιολογίας, κακώς και μαθήματα στη σχολή Αφήγησης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Εδώ και αρκετά χρόνια, παρακολουθεί συστηματικά τα σεμινάρια αφήγησης και συμβολικής προσέγγισης παραμυθιών που πραγματοποιεί η κ.Λίλη Λαμπρέλη,

   Σήμερα, πραγματοποιεί ,στα πλαίσια των Θεατρικών Εργαστηρίων του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων ,το Εργαστήριο Παραμυθιού ,μια φορά το μήνα, με Αφήγηση και συμβολική προσέγγιση Παραμυθιών σε ενήλικες, νέους και παιδιά, <<παραδίδοντας λαϊκά παραμύθια σε όσους επιθυμούν να τα <<παραλάβουν>> από τον δικό της <<σάκο>>

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου