Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Η Σήραγγα Τυμπάνου στα δίχτυα της κρατικής αδιαφορίας



Ανοιχτή επιστολή προς όλους!
Τύμπανος, Αργιθέα και Αργιθεάτες
Απ’ όπου και αν κοιτάξεις την κατάρα, έχει το ίδιο πρόσωπο
Αφιέρωμα από το Βάιο Φασούλα






ΤΥΜΠΑΝΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ & ΑΡΓΙΘΕΑΤΕΣ

«Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΥΜΠΑΝΟΥ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ 44 ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ
Μνήμες 45 χρόνια μετά την τραγωδία στις Ορσίδες. Στις 21-22.1.1967  η χιονοστιβάδα έθαψε στο Κακόρεμα 4 Αργιθεάτες. Τύμπανος και Αργιθέα είναι λέξεις και έννοιες στενά συνδεδεμένες με τη ζωή των Αργιθεατών, ακόμα και με το Θάνατο εκεί στη φυσική σύνδεσή τους!!! Κι αυτό γιατί το πέρασμά του εκείνα τα χρόνια με τους φοβερούς χειμώνες, ακόμα και άλλους μήνες, ήταν πέρασμα κυριολεκτικά θανάτου κι όποιος γλίτωνε. Δεν σήκωνε αντρειά, δε σε ήθελε όμως και κιοτή. Δεν έπρεπε να αψηφάς τους κινδύνους του. Ήθελε να τον λογαριάζεις…» Τάδε έφη Μενέλαος Παπαδημητρίου Δικηγόρος Συγγραφέας).

            Με τη δέουσα ευλάβεια και σεβασμό αγγίζουμε αυτό το πολύπαθο και πολυβασανισμένο θέμα-μαρτύριο για την εν ζωή ανθρώπων της περιοχής της Αργιθέας κι ένας ακράτητος συνεχής και υπόκωφος απόηχος ανακατεμένος με άγρια βουητά και ουρλιάσματα ανέμων, τρομακτικών φωνών ανθρώπων και τρίξιμο κοκάλων, φτάνει στα αφτιά μας. Είναι η δικαίωση που ζητούν οι δεκάδες νεκροί, των οποίων τιμώντας στο ελάχιστο τη μνήμη τους, στο τέλος του αφιερώματος, θα τους αναφέρουμε ονομαστικά.

            Μεταφορικά θα ξεκινήσουμε σήμερα μ’ αυτό το αφιέρωμα στη μνήμη των 44 αδικοχαμένων Αργιθεατών συνανθρώπων μας, θύματα των χιονοστιβάδων στον Τύμπανο Αργιθέας, προκειμένου να θυμηθούμε την καταγωγή μας, τις υποχρεώσεις μας, τις δεσμεύσεις μας, ιδιαίτερα εκείνων των υποκριτών, γνωστοί ως «ταγοί» και να εισέλθουμε στον ορεινό όγκο της Πίνδου με θέμα «Τύμπανος (Καρδίτσα) Αργιθέα και Αργιθεάτες».

            Δεκαετίες τώρα απασχολεί έναν ολόκληρο κόσμο της εν λόγω περιοχής των Αγράφων, ξεχασμένο και εγκαταλειμμένο στη μοίρα του που η ανθρώπινη αδυναμία επενδύει, να αντιστέκεται στον αειθαλή και απέραντο πόνο που κληρονόμησε απ’ τον άδικο θάνατο δεκάδων συγχωριανών-συνανθρώπων μας απ’ τους «δολοφόνους» - φυσικά θεριά. Άσβηστος ο πόνος που κρύβουν μέσα τους οι Αργιθεάτες απ’ τον άδικο χαμό των συνανθρώπων τους όσο και από την βάρβαρη κοροϊδία και αδιαφορία των παροικούντων εν τη Ιερουσαλήμ που δεν θέλησαν να «αντιπαρατεθούν» ενάντια στη φοβερή επέλαση των φυσικών στοιχειών…

            Απ’ όπου και αν κοιτάξεις την κατάρα, έχει το ίδιο πρόσωπο. Θα τη δούμε πότε σκληρή και πικρή, πότε ψυχρή και παγωμένη και άλλοτε θα τη δούμε επιθετική, άγρια και μαυροφορεμένη να θερίζει ανθρώπινες ζωές με το σπαθί του χάρου, παντού και πάντα στις παραστάσεις της ζωής μας. Κι αυτή την… κατάρα, οι άνθρωποι, εσκεμμένα ή μη, επέτρεψαν την θεριεμένη και θανατηφόρα παρουσία της να πλαισιώνει τη Φύση με ό, τι συνεπάγεται. Τα «αποτυπώματά» της θα τα δούμε και στα υγρά στοιχεία, σε θάλασσες και ποτάμια και στα εναέρια και στα στερεά όπως και στα σύγχρονα συγκοινωνιακά δίκτυα των πόλεων, (γέφυρες, σήραγγες, δρόμους) ιδιαίτερα στα χωριά του βουνού και του κάμπου, στα φαράγγια και στις ρεματιές, να αγκαλιάζεται με το λευκό σαβανοσέντονο και παίζοντας με τον αδυσώπητο άνεμο να πραγματοποιεί θανατηφόρα άλματα παρασύροντας ό, τι βρει στο πέρασμά της. Έτσι όταν μας συμβεί κάτι κακό και άσχημο, καταφερόμαστε (καταριόμαστε) ενάντια στα φυσικά στοιχειά, βλαστημώντας τα «καταραμένα» βουνά, τις χαράδρες, τα χιόνια, τους αγέρηδες, τους σεισμούς και τις πλημμύρες, αφήνοντας τον ανθρώπινο παράγοντα αλώβητο…

            Το ότι έχουμε την τιμή να λεγόμαστε ή να μας λένε «οι Έλληνες στην Ελλάδα» ή «οι Έλληνες της Ελλάδας» το οφείλουμε στον  α ρ χ α ί ο  ανθρώπινο παράγοντα ο οποίος μας έδωσε Φ Ω Σ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, Δημοκρατία, μια Γλώσσα που τη ζηλεύουν όλοι οι όναγροι και την ξεπουπουλιάζουν ντόπιες ύαινες. Φιλοσοφία που πρυτανεύει Παγκοσμίως, τις Τέχνες μεταξύ και την αδάμαστη απ’ το χρόνο Αρχιτεκτονική που το μεγαλείο της το συναντάμε, σήμερα, στον Παρθενώνα και στα κλεμμένα γλυπτά μας (λέμε γλυπτά «μας»  αλλά το «μας» δεν μας ανήκει) αυτό, το μεγαλείο, συγκρούεται, σήμερα, με τη «σύγχρονη αρχιτεκτονική» των εργολάβων του σιδήρου και του τσιμέντου, όσο αφορά έργα μεγάλης πνοής και ανθρώπινης ασφάλειας και αντίστοιχα με των ανίκανων και άχρηστων «πολιτικών» όσο αφορά τη διαφθορά και τη δημοκρατία στη Χώρα μας.

            Η σήραγγα από τη μια και η δικαίωση από την άλλη επί σαράντα πέντε συναπτά και εφιαλτικά χρόνια τώρα με τον ανελέητο χορό των χιονοστιβάδων και οι δεκάδες θυμάτων…, ο Βλάσης Πατσιαούρας του Ηλία ετών 22- στρατιώτης υπηρετών στην Κύπρο και τελευταία (το ευχόμαστε) χάθηκε και ένας υπάλληλος-χειριστής της Νομαρχίας Καρδίτσας την ώρα του καθήκοντος ονόματι Πέτρος Λούκας από το Λαμπερό…, κρύβουν μεγάλη συγκίνηση και άσβηστο απέραντο πόνο, όπως κρύβουν μεγάλη αγανάκτηση και οργή για τον μισό αιώνα αδιαφορία, κομπασμό και κοροϊδία απ’ τους παροικούντες εν Ελληνικό Κοινοβούλιο.

            Στο δια ταύτα: Για το τραγικό αυτό πάζλ της σήραγγας του Τυμπάνου και την τύχη της περιοχής γενικότερα, πολλά ειπώθηκαν και ακόμα περισσότερα γράφτηκαν. Από τη μια ένας συμπαγής ανθρώπινος όγκος από Κοινότητες,  διάφορους Συλλόγους, Πολίτες και πέραν της περιοχής. Τοπικές εφημερίδες, περιοδικά, διαδίκτυο κ. ά. σθεναρά και επίμονα, με πάθος και δέος με τεκμηριωμένα από κάθε άποψη υπομνήματα, ψηφίσματα αλλά και διαμαρτυρίες, ανέδειξαν τα συμπαρομαρτούντα τα οποία, δυστυχώς, εστιάζονται στην αδιαφορία της Πολιτείας και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επίλυση ή επίσπευση αυτής της ανθρώπινης …κατάρας.

            Είναι η άλλη πλευρά που «πρωταγωνιστεί» δραματικά στη σκιά των… πολιτικών αντιφάσεων έτσι που η ανάδειξη αυτού του γιγαντιαίου προβλήματος να αποκτά οξύμωρο χαρακτήρα όσο τα σχέδια και οι μελέτες βρίσκονται στις μασχάλες αρμοδίων προσώπων και τεχνικών εταιριών, τα οποία, σχέδια και πολύχρονες μελέτες φέρνουν στα χείλη τους όταν βρίσκονται σε εκλογικές περιόδους εξού και η μη ολοκλήρωση των μελετών και έργων. Δεκαετίες σκληρού αγώνα χρειάστηκαν οι  Αργιθεάτες προκειμένου να πείσουν τους παροικούντες στις… μελέτες υφυπουργούς, περιφερειάρχες, νομάρχες και δημάρχους, άντε να βάλουμε και βουλευτική μαγιά μιας και αναφερθήκαμε σε προεκλογικές περιόδους, όπως κι αυτή που ξεκίνησε τώρα ή που θα ξεκινήσει.

            Εν κατακλείδι σίγουρα θα επανέλθουμε στο θέμα «Τύμπανος». Προς το παρόν θα αφήσουμε την ελπίδα μας να ξεφύγει απ’ την πολυπρόσωπη κατάρα και, όπως πληροφορούμαστε, θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη-αποτέλεσμα που θα έχει!! μετά την πρόσφατη σύσκεψη των Δημάρχων Μουζακίου και Αργιθέας στο Μουζάκι (17-12-2011) για τα μετεωρισμένα θέματα της περιοχής μεταξύ και της Σήραγγας του Τυμπάνου. Ας φωτίσει ο καλός Θεός τον νέο υπουργό να συνετιστεί με την πραγματικότητα. Είναι η ευχή μας.

            Τέλος, όπως αναφέραμε, αντί μνημόσυνο ακολουθεί η λίστα των Αργιθεατών που χάθηκαν στον Τύμπανο.



ΑΝΘΗΡΙΩΤΕΣ

Γάλλος Κων/νος (Κώτσιας) του Δημητρίου. Γάλλου Γλυκερία του Κων/νου,                    
Θεοδωράκης Θεοφάνης του Αθανασίου. Κωφός Δήμος του Βαϊου

Μπαλάνου Μαρία συζ. Λάμπρου, το γένος Νικολάου Θεοδωράκη

Μπαλάνος Γεώργιος του Δημητρίου. Πατσιαούρας Βλάσιος του Ηλία

Παπαδημητρίου Δημήτριος του Λάμπρου

Ρίζου  Γιαννούλα συζ. Γεωργίου, το γένος Λάμπρου Κορλού.

Σύνολο  « χαμένων »   = εννιά  ( 9 )

                 

ΑΡΓΙΘΕΑ(Κνίσσοβο)

Καλλιώρας Φώτιος του Γεωργίου. Κουτσός Δημητρούλης του Χρήστου

Κουτσός Ηλίας του Βασιλείου. Κουτσού ΄Ολγα σύζ. Νικολάου

Πατσιαούρα Αρετή του Θεοδοσίου. Πατσιαούρας  Ηλίας του Θεοδοσίου

Παππά Σπυριδούλα του Ηλία.

Σύνολο « χαμένων »  =  επτά ( 7 )



ΒΡΑΓΚΙΑΝΑ

Οικονόμου Δημήτριος του Αθανασίου. Οικονόμου Φώτιος του Αθανασίου

Παπαχρήστου Νικόλαος του Ιωάννου. Παπαχρήστου Παύλος του Ιωάννου

Πελέχη  Ευαγγελία συζ. Δημητρίου. Στάθης Λάμπρος του Κων/νου

Σύνολο « χαμένων » = έξι ( 6 )


ΚΑΡΥΑ

Καλλιώρας Κων/νος του Δημητρίου.  Κουτσοχρήστου Αμαλία του Θεμιστοκλή

Κουτσοχρήστος Κων/νος. Μπέκας Απόστολος. Μπέκα  Ευθυμία του  Ιωάννη

Μπουκοβάλας Ηλίας του Βασιλείου. Πατσιαούρα Ευφροσύνη σύζ. Κων/νου.

Δήμου Χρήστος του Κων/νου.

Σύνολο « χαμένων »  =  οκτώ ( 8 )


ΚΟΥΜΠΟΥΡΙΑΝΑ:

Μανίκας Σωτήριος του Κων/νου.( σημείωση μεταγενέστερη. Χάθηκε στο πέρασμα με την κόρη του και το κοπάδι του κάτω από την Καράβα και όχι στον Τύμπανο γι’ αυτό και δεν περιλήφθηκε στο μνημείο).

ΜΑΡΑΘΟΣ

Ζαχαράκη Ευδοκία συζ. Κων/νου.  Ζαχαράκης Ηλίας του Νικολάου

Κριπούρης Γεώργιος του Ιωάννη. Κωνσταντέλος Ελευθέριος. Κωνσταντέλος Σταύρος

Γεώργιος Πλίτσης. Μαρία Σταυραντώνη. Στυλιανή Σταυραντώνη

Όλγα Τασσιού συζ. Μιλτιάδη. Στέργιος  Τσατσαρώνης

Σύνολο « χαμένων » =  δέκα (10)

ΠΕΤΡΩΤΟ

Γκρέκος Δημήτριος του Θεοφάνη. Λιάπης  Νικόλαος του Αναστασίου  

Σύνολο « χαμένων » =  δύο ( 2)

ΚΑΤΑΦΥΛΛΙ ! Ο  Ιερέας – δάσκαλος Ηλίας  Τσιάκαλος ή Γάτσιας


Γενικό σύνολο Αργιθεατών που χάθηκαν στο Τύμπανο. Σαράντα τέσσερες ( 44)

Αιώνια η μνήμη τους

            «Τρομακτική η εμπειρία για όσους από εμάς τους Αργιθεάτες και Αργιθεάτισες γείραμε τον Τύμπανο χειμώνα ή στη φύβγα για κείθε, για την πόλη ή στην επιστροφή για τα Χωριά μας. Είμαστε ευτυχείς που βγήκαμε ζωντανοί. Είχαμε μοίρα καλή. Η αγωνία όλων για τους δικούς μας που κάθε φορά ταξίδευαν, για τους χωριανούς μας, ήταν κατάκορφη ως τον Τύμπανο μέχρι να μάθουμε ότι τον πέρασαν. ΜΠ»



Ε.Ε. Ελλάδα, Τρίκαλα, Ιανουάριος 23  2012  pelasgos@fasoulas.de   www.fasoulas.de

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου