Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος «εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας».

Χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να εξηγεί τι μέλλει γενέσθαι με τους παραγωγούς οι οποίοι δεν είχαν προλάβει να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να εξασφαλίσουν εγκαίρως τη σχετική άδεια, απαντά το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε αναφορά του Ν. Λέγκα...




...για τα προβλήματα στο πρόγραμμα «εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας».
Περιορίζεται απλά να ανακοινώσει ότι θα καταθέσει στη Βουλή σχεδίου Νόμου όπου προβλέπεται «νέα, απλούστερη και μικρότερου κόστους διαδικασία» έκδοσης άδειας εγκατάστασης των κτηνοτροφικών μονάδων.
Ειδικότερα, σε απάντηση σχετικής αναφοράς του βουλευτή Τρικάλων Ν. Λέγκα, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Κ. Σκανδαλίδης, αφού αναφέρεται στο σκοπό και στους στόχους του προγράμματος εκτατικοποίησης της κτηνοτροφίας, τονίζει ότι η ένταξη στο μέτρο είναι προαιρετική καθόσον ένας κτηνοτρόφος αιτείται ένταξης «μόνον εφόσον το επιθυμεί και αφού πρώτα εξετάσει κατά πόσο η ένταξη αυτή είναι προς το συμφέρον του και κατά πόσο είναι σε θέση να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που θα επωμιστεί από την ένταξη αυτή».

Στην ίδια απάντηση υπενθυμίζεται ότι η σχετική Υπουργική απόφαση του 2006 προέβλεπε ότι οι υποψήφιοι δικαιούχοι, των οποίων οι κτηνοτροφικές μονάδες δεν διέθεταν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα μέτρα «Εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας», «Βιολογική Κτηνοτροφία» και «Απειλούμενες με εγκατάλειψη φυλές αγροτικών ζώων» με την προϋπόθεση ότι «θα προσκόμιζαν τις σχετικές άδειες το αργότερο πριν από την πρώτη πληρωμή». Ωστόσο, οι πληρωμές δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μετά το τέλος του δεύτερου έτους εφαρμογής, εάν οι δικαιούχοι δεν προσκόμιζαν τις σχετικές άδειες.

Τονίζεται ότι μετά και τις παρατάσεις που έχουν δοθεί «στους δικαιούχους που έχουν ενταχθεί στο μέτρο 3.4 «Εκτατικοποίηση της Κτηνοτροφίας» μέχρι 31-12-2006, δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση πληρωμών, εάν δεν έχουν προσκομίσει τις σχετικές άδειες ίδρυσης και λειτουργίας μέχρι 31 -12-2010.

Σημειώνεται δε ότι «οι προϋποθέσεις ένταξης και οι δεσμεύσεις των ανωτέρω μέτρων ήταν ήδη γνωστές τόσο στους γεωπόνους-μελετητές, που έχουν αναλάβει τη σύνταξη και παρακολούθηση των φακέλων των δικαιούχων, όσο και στους παραγωγούς στο στάδιο της ένταξης. Για την τήρηση δε αυτών οι παραγωγοί δεσμεύονται με σχετικές συμβάσεις».

Πάντως, το Υπουργείο αποφεύγει να απαντήσει στο πρόβλημα που έχει προκύψει με εκείνους τους κτηνοτρόφους οι οποίοι δεν μπόρεσαν να προσκομίσουν εγκαίρως τα απαραίτητα έγγραφα εξαιτίας διαδικαστικών ζητημάτων που δεν οφείλονται στους ίδιους.



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου