Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Για το πρόβλημα των αστέγων στα Τρίκαλα


Στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θέσαμε στους αρμόδιους αντιδημάρχους το πρόβλημα με τους άστεγους συμπολίτες μας, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται, αφού η κυρίαρχη οικονομική πολιτική των «μνημονίων» στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης του «χρέους», αφήνει πίσω της κοινωνικά «ερείπια» .






Οι απαντήσεις που λάβαμε από τη δημοτική αρχή πραγματικά δεν μας ικανοποίησαν, το ίδιο πιστεύουμε ότι δεν ικανοποίησαν και τους πολίτες που διαπιστώνουν πλέον καθημερινά το τραγικό αυτό πρόβλημα, που έχει να κάνει με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης  πολλών συνανθρώπων μας.

Πρόβλημα που συνεχώς θα εντείνεται καθώς οι νεο-άστεγοι αποτελεί μια νέα σκληρή πραγματικότητα για τα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς η φτώχεια είναι πια φανερή στους δρόμους και της πόλης μας, όπου οι άστεγοι κοιμούνται σε παγκάκια και τρώγλες και ψάχνουν το φαγητό τους στα σκουπίδια, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιος από αυτούς να πέσει θύμα του πολικού ψύχους που επικρατεί, όπως συνέβη στα Χανιά.

Η δημοτική αρχή θα πρέπει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλία και να μην περιμένει πότε και εάν θα ευδοκιμήσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες των υπουργικών γραφείων και να ενεργήσει προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής επούλωσης αυτού του τόσου σημαντικού κοινωνικού    προβλήματος, διαθέτοντας ένα από τα τόσα αναξιοποίητα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του ο Δήμος, έτσι ώστε να λειτουργήσει στελεχωμένο από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου ως «Κοινωνικός Ξενώνας» και να έχουν τη δυνατότητα να διαμένουν σε αυτό άστεγοι συνδημότες μας.

Μέχρι όμως να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες και διαδικασίες στελέχωσης για τη λειτουργία του κοινωνικού αυτού ξενώνα, ο Δήμος πρέπει να διαθέσει άμεσα ένα δημοτικό χώρο στο κέντρο της πόλης, (π.χ. ένα ΚΑΠΗ) που μπορεί στοιχειωδώς να φιλοξενήσει προσωρινά άστεγους και να τους διαθέσει είδη πρώτης ανάγκης, όπως υπνόσακους, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να φροντίσει για τη στοιχειώδη διαβίωση αυτών των συνανθρώπων μας και να αρχίσει άμεσα την οργάνωση συσσιτίων σε καθημερινή βάση και προγράμματος παροχής πρωτοβάθμιας ιατρικής και φαρμακευτικής φροντίδας .
Αν η δημοτική αρχή δεν φροντίσει να πάρει άμεσα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή, τότε οι φόβοι μας για τα χειρότερα πολύ πιθανό να επιβεβαιωθούν.

Και τότε θα είναι αργά .
ΤΡΙΚΑΛΑ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012
                                          
ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου