Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ν. Λέγκας για ΤΕΙ: Να ανασκουμπωθούμε αντί να παριστάνουμε τους θλιμμένους συγγενείς.


Ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Λέγκας με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της κατάργησης – μεταφοράς – συγχώνευσης των Τμημάτων ΤΕΙ με έδρα τα Τρίκαλα,  έκανε την ακόλουθη δήλωση.






   


«Η εντεινόμενη φημολογία για τη μεταφορά των Τμημάτων των ΤΕΙ που λειτουργούν στην πόλη των Τρικάλων, μπορεί να μη στηρίζεται σε κάποια εξέλιξη των τελευταίων ημερών, έχει ωστόσο ισχυρή βάση, αφού σχετίζεται με γεγονότα που, δυστυχώς, πολύ σύντομα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

    Επειδή αυτή η φημολογία παρουσιάζεται «ως κεραυνός εν αιθρία», είμαι υποχρεωμένος να θυμίσω ότι το Μάιο του 2011, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή θεσμικών παραγόντων,-ύστερα από επιστολή που απέστειλα στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας- είχα ζητήσει την άμεση συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας κα. Διαμαντοπούλου σχετικά με την τύχη των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που λειτουργούν στο Νομό Τρικάλων. Την πρότασή μου αυτή ενίσχυσε η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου  σε σχετική ερώτησή μου το Νοέμβριο του 2010,  που όχι μόνο δεν καθησύχαζε αλλά, αντιθέτως, άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

     Με ανάλογη παρέμβασή μου στις 14/12/2011, παραμονή της Γενικής Συνέλευσης του ΤΕΙ Λάρισας, με επιστολή μου προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ζήτησα και πάλι την άμεση σύγκλιση σύσκεψης των θεσμικών παραγόντων του Νομού με στόχο την αναβολή της λήψης κάθε σχετικής απόφασης που θα αφορούσε ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των Τμημάτων των ΤΕΙ που λειτουργούν στα Τρίκαλα

    Επίσης, υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου και αναγνωρίζοντας ότι παραβίαζα το εορταστικό κλίμα των ημερών, στις 24/12/2011, παραμονή των Χριστουγέννων, με δημόσια ανακοίνωσή μου, επανέλαβα την πρότασή μου για άμεση σύγκλιση των θεσμικών φορέων του Νομού, τόσο για το θέμα των ΤΕΙ όσο και για το θέμα των ΤΕΦΑΑ. Στην επιστολή μου αυτή συγκεκριμένα τόνιζα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ότι ήδη τα τμήματα του ΤΕΙ στα Τρίκαλα έχουν φορέσει «ροδάκια» για τη μεταφορά τους, αφού σε πρώτη φάση ήδη μεταφέρθηκε το διοικητικό τους έργο στη Λάρισα. Ότι, στη γειτονική Καρδίτσα μετά από μια οργανωμένη δουλειά, τα ΤΕΙ μέσα από την πρόταση για τη δημιουργία σχολής ομοειδών τμημάτων (προγραμμάτων σπουδών) «αγκύρωσαν» πιο στέρεα την ύπαρξή τους. Την ώρα μάλιστα που στο νομό μας διατυπώνονται οι εκτιμήσεις, και μάλιστα εκ των έσω, ότι τα ΤΕΙ στα Τρίκαλα δημιουργήθηκαν στο πουθενά, ότι είναι αδύναμα, ότι  από άλλες σχολές έχουμε ανάγκη. Ότι αυτή την ώρα δεν αρκούν οι συνήθεις κόκκινες γραμμές και οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις, οι οποίες εκδίδονται συνήθως για την τιμή των όπλων.

Ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε την επιστημονική τοπική κοινότητα στο μοναχικό της δρόμο να στηρίξει την λειτουργία των τμημάτων στα Τρίκαλα. Ότι η διάσωση των τμημάτων του ΤΕΙ που λειτουργούν στα Τρίκαλα και αύριο του ΤΕΦΑΑ περνά από ένα και μοναδικό δρόμο. Από την μετατροπή των τμημάτων αυτών σε σχολές, στις οποίες  θα περιλαμβάνονται ομοειδή και συναφή προγράμματα σπουδών (τμήματα). Μια τέτοια σχολή θα μπορούσε να λειτουργήσει στα Τρίκαλα περιλαμβάνοντας τα συναφή προγράμματα σπουδών των πολιτικών έργων υποδομής, των πολιτικών δομικών έργων και της ανακαίνισης κτιρίων. Μέσα από ένα πρόγραμμα που θα διασφάλιζε με τις οικονομίες κλίμακας την βιωσιμότητα της σχολής και θα δημιουργούσε ένα ισχυρό βιώσιμο εκπαιδευτικό πόλο στη Θεσσαλία.

Δυστυχώς, όλα αυτά εις «ώτα μη ακουόντων». Τη στιγμή που απομένουν μόλις λίγες ημέρες μέχρι τη σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης του ΤΕΙ Λάρισας.

Επειδή από ότι αντιλαμβάνομαι δεν υπάρχει πρόθεση για τη δημιουργία της απαραίτητης συλλογικής προσπάθειας- άλλωστε έχουν εμφιλοχωρήσει νέες ιδέες (Επαγγελματικό Λύκειο Γεωργικής Κατεύθυνσης αντί των ΤΕΙ)- και επειδή οι Τρικαλινοί δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως «ιθαγενείς» που θαμπώθηκαν από τις «χάντρες και τα καθρεφτάκια» που τους προσέφεραν, είμαι υποχρεωμένος -κι αυτός είναι ο μόνος λόγος- να κινηθώ με τις δικές μου δυνάμεις, καταθέτοντας σε άμεσο χρόνο και νέα σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να είμαστε απλοί θεατές στην «αποκαθήλωση» όλων των αναπτυξιακών κατακτήσεων του Νομού Τρικάλων.

Είναι σαφές ότι όλοι μας έχουμε υποχρέωση να ανασκουμπωθούμε, να αγωνιστούμε και να τοποθετηθούμε με καθαρές προτάσεις και όχι με μισόλογα.
 

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου