Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Μετατροπή της ποινής φυλάκισης σε κοινωφελή εργασία προτείνει η Σούλα


...αναφερόμενη στο θέμα της μετατροπής της ποινής φυλάκισης σε κοινωφελή εργασία για τους πολίτες που αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.








Η κ. Μερεντίτη κατά την ομιλία της την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 στην ολομέλεια της Βουλής, με θέμα «Εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων»,

Συγκεκριμένα η κ. Μερεντίτη ανέφερε: «Υπό τις παρούσες εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στην αγορά, η πρόσφατη ποινικοποίηση της μη καταβολής οφειλών προς το δημόσιο (ακόμα και όταν οφείλεται σε πραγματική αδυναμία) έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των πολιτών που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης για τέτοιου είδους αδικήματα.

Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται ο αριθμός των συμπολιτών που είναι έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα για οικονομικούς λόγους.

Εξ αυτών, ο “πονηρός” υπόδικος, αυτός που δόλια έχει αποκρύψει εισοδήματα και επικαλείται δήθεν αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του,  μπορεί να αποφεύγει την ποινή φυλάκισης, αν και υπόδικος, μέσω της μετατροπής της σε χρήμα ή μέσω του ευεργετήματος της αναστολής.

Από την άλλη, ο πραγματικά ανήμπορος πολίτης που για διάφορους λόγους χρωστά στο δημόσιο και δικάζεται για χρέη, είναι πιθανό να οδηγηθεί στη φυλακή, στην περίπτωση που δεν μπορεί να πληρώσει έστω τη μετατροπή της ποινής φυλάκισης σε χρήμα.

Υπό το πλαίσιο αυτό, αν το Δημόσιο έδινε τη δυνατότητα της έκτισης της ποινής μέσω κοινωνικής εργασίας, είτε στους ΟΤΑ είτε σε άλλους δημόσιους φορείς, ο μεν πρώτος ενδεχομένως να το επέλεγε, ώστε να αποφύγει  τον κοινωνικό “διασυρμό” του, ο δεύτερος δε θα αποζημίωνε το Κράτος, με προσφορά καλών υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο, αποφεύγοντας την ποινή φυλάκισης.

Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε αφενός πιο δίκαιη αντιμετώπιση, ειδικά για όσους βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής, και αφετέρου ένα κυρίαρχο και άμεσο αποτέλεσμα, την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Γι’ αυτό προτείνω: να προβείτε άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε σε περιπτώσεις χρηματικής ποινής και φυλάκισης για οικονομικά αδικήματα,  να μετατρέπονται οι ποινές σε χρηματική ποινή και κοινωφελή εργασία. Κάτι τέτοιο θα είχε θετικές και μόνο επιπτώσεις, χωρίς καμία δημοσιονομική επιβάρυνση».


(από πολιτικό γραφείο Σούλας Μερεντίτη)


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου