Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

"Tσίμπησε" με την σπόντα Ταμήλου περί "ΑΜΕΑ"


Μακροσκελές άρθρο Τσόγια σαν απάντηση σε Ταμήλο αναφορικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 3ης Ιανουαρίου 2012




Αναφορικά με την εμπλοκή μου σε “Απρεπείς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς” οφείλω να καταθέσω τα εξής.


Κατ’ αρχάς ο δημοτικός σύμβουλος έχει υποχρέωση να εκφράζει τη γνώμη του και να ψηφίζει αποβλέποντας πάντα στην εξυπηρέτηση όλων των Δημοτών.

Επίσης έχει υποχρέωση σε περίπτωση που στο Δημοτικό Συμβούλιο ακούγονται ανακρίβειες ή χαρακτηρισμοί που δε συνάδουν με τα πεπραγμένα να παρεμβαίνει με σκοπό να αποφευχθεί η στρέβλωση της πραγματικότητας.

Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση ο κ. Ταμήλος αποκάλεσε τον εαυτό του “καθηγητή” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατηγόρησε μάλιστα το Δήμαρχο ότι δεν είναι διεκδικητικός  δεν επισκέπτεται τακτικά την Αθήνα  και ότι ο ίδιος έφερε χρήματα από πολιτικά πρόσωπα που δεν θα “κατόρθωνε” να φέρει οιοσδήποτε άλλος.

Σωστά παρατήρησε μάλιστα ο κ. Ταμήλος ότι ενώ σε συγκεκριμένο κωδικό  του προϋπολογισμού προβλεπόταν έσοδα από ‘εισφορά σε γη’ συνδημοτών μας, ενώ δεν υπήρχε ανάλογος κωδικός στα προγραμματισμένα “Τεχνικά Έργα”, αν και ο ίδιος δεν το έχει πράξει ποτέ και πολλοί συμπολίτες μας αν και έχουν πληρώσει εδώ και χρόνια τους υπολείπονται  οι ανάλογες υποδομές.

Έχει μάλιστα αναφέρει ο ίδιος στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι  “άσχετα από ποιο κωδικό μπαίνουν χρήματα στο βιβλιάριο του  Δήμου αυτά ανακατεύονται  δεν ξεχωρίζονται και τα χρησιμοποιεί όπως αυτός θέλει”  το οποίο είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο και να λέγεται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποτελεί προσβολή για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αφού πήρα το λόγο από το προεδρείο και λέγοντας ότι εμείς οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι είμαστε μαθητές και ασπαζόμαστε τις γνώμες των παλαιοτέρων οι οποίοι για μας είναι ‘καθηγητές’ εξέφρασα την απορία πως  ο κ. ‘καθηγητής’, όπως αυτός προηγουμένως είχε αποκαλέσει τον εαυτό του, ο οποίος έφερε τόσα χρήματα στην πόλη εκτός από αυτά που θα ερχόταν, προϋπολόγιζε και προγραμμάτιζε σωστά διόρθωνε και προλάμβανε και θεωρείται αυθεντία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  (και πάντα με τα λεγόμενα του ίδιου του κ. Ταμήλου) κατόρθωσε ο Καποδιστριακός Δήμος Τρικάλων  του οποίου αυτός ήταν Δήμαρχος για οχτώ χρόνια να έχει τα περισσότερα χρέη σε όλη την Ελλάδα.

Επομένως  ή ο ‘καθηγητής’ δεν ήταν καλός ή είναι καλός αλλά σε μάθημα  άσχετο με τις αντικειμενικές ανάγκες (διδάσκει για παράδειγμα κοινωνιολογία ενώ μπαίνει σε αίθουσα που διδάσκονται μαθηματικά ή οικονομικά) ή ο Δήμος Τρικάλων είναι κινούμενη άμμος που τα ρουφάει όλα (στο σημείο αυτό ο κ. Ταμήλος είχε τις αντιδράσεις που αναφέρθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης και όχι μόνο).

Μάλιστα το παραπάνω συμπέρασμα που έχει να κάνει με την άθλια οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν είναι αυθαίρετο και εκτός του ότι προκύπτει αβίαστα από τους ισολογισμούς που κατατέθηκαν και τις εκκαθαρίσεις των Νομικών Προσώπων για τις οποίες ο Δήμος μας είναι υπεύθυνος το ζούμε καθημερινά.

Όταν επομένως ο Καποδιστριακός Δήμος Τρικάλων είναι στις πρώτες θέσεις από πλευράς χρεών σε σύνολο …..1.300 Δήμων, μπορεί κάλλιστα κάποιος να ισχυριστεί ότι αυτό δεν αποτελεί αποτέλεσμα ‘καλού διαχειριστή’ και ούτε αποτελεί επίτευγμα μιας Δημοτικής Αρχής αλλά πρόκειται μάλλον για το αντίθετο.

Εάν η πραγματικότητα αποτελεί προσβολή για το Δημοτικό Συμβούλιο και για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλύτερα να πάμε στα σπίτια μας και να μην αναλώνουμε άσκοπα το χρόνο μας σε ατέρμονες συζητήσεις και συνεδριάσεις.

Εάν αποτελούν απρέπεια για τον κ. Ταμήλο  τα πραγματικά στοιχεία της απογραφής, των εκκαθαρίσεων και των ισολογισμών του Δήμου τότε δεν θα έπρεπε μάλλον να έχει ασχοληθεί με την πολιτική.

Εάν αποτελεί προσωπικό ζήτημα η  αναφορά στο πρώτο ενικό πρόσωπο που ενδεχομένως να έκανα θα πρέπει να γνωρίζει σαν έμπειρος πολιτικός που είναι ότι η απειρία δικαιολογεί και ορισμένα πράγματα αν και το διδαχθήκαμε από τον ίδιο αφού το κάνει κατά κόρον στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εάν αποτελεί υβριστική εκδήλωση ο χαρακτηρισμός ‘κακός καθηγητής’ τη στιγμή που αυτό δείχνει η πραγματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος τότε μάλλον ο χαρακτηρισμός ‘καλός καθηγητής’ αποτελεί υβριστική εκδήλωση για το θεσμό της Δημοτικού Συμβουλίου, το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πόλης μας.

Εάν για κάποια από τα μέσα ενημέρωσης η άποψη του κ. Ταμήλου στο συγκεκριμένο θέμα έχει μεγαλύτερη αξία από την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος μας τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Το ίδιο συνέβη και με την κατάσταση στη χώρα μας και ‘ξαφνικά’ το καταλάβαμε όλοι μας.

Κανένας δεν είπε ότι έγινε κατάχρηση στο Δήμο Τρικάλων, κανένας δεν είπε ότι μηδενίζουμε την προσφορά του κ. Ταμήλου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα κοινά (αν και  τους πολιτικούς μας τους λοιδορούμε όλους ο καθένας με τον τρόπο του χωρίς να τους αναγνωρίζουμε προσφορά στη χώρα μας και στην Πολιτική) κανένας όμως δεν μπορεί να αποτρέψει κάποιον να έχει τη γνώμη μιας κακής διαχείρισης με βάση αυτό που βιώνουμε σήμερα στο Δήμο μας.

Υστερόγραφο: Μάλλον ‘ξεχάστηκε’ ο ευθύς χαρακτηρισμός του πρώην  Δημάρχου για ΑΜΕΑ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφερόμενος στο πρόσωπό μου ή ενδεχομένως επειδή δεν το διασαφήνισε επακριβώς και προς άλλους δημοτικούς συμβούλους.

Ανεξάρτητα του παραπάνω προσβλητικού χαρακτηρισμού τον οποίο θεωρώ τελείως απαράδεκτο για την συγκεκριμένη  κοινωνική ομάδα την οποία κάποιοι πολιτικοί όταν χρειάζονται  την  ψήφο της βρίσκονται ‘κοντά της’  και όταν δεν τη χρειάζονται τη λοιδορούν με τον τρόπο τους ακόμη και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το ποιος ξέφυγε και ποιος χρησιμοποίησε απρεπείς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς το αφήνω στην κρίση όλων.

Σε κάθε περίπτωση οιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει στα πρακτικά της Συνεδρίασης και να βγάλει άκοπα τα συμπεράσματά του.

Με Τιμή
Δημήτρης Τσόγιας
Δημοτικός Σύμβουλος



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου