Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή Φαρκαδονίων για τις ζημιές στην περιοχή


Για πολλοστή φορά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Φαρκαδόνας έχουν υποστεί  μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.




Προς
Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης


Αξιότιμοι κύριοι

Τα υπάρχοντα αρδευτικά κανάλια υπερχείλισαν εξαιτίας του μεγάλου όγκου νερού με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές σε ποιμνιοστάσια και κτηνοτροφικές μονάδες και σε ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή της Φαρκαδόνας όπως και σε σταβλικές εγκαταστάσεις στο Ζάρκο. Παράλληλα στη Δημοτική Ενότητα Πελινναίων σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε θερμοκήπια στα χωριά Νομή, Φανερωμένη και Σερβωτά τόσο από τα χιόνια όσο και από τις βροχές που τα ακολούθησαν.

 Επιπλέον χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, με σιτηρά και τριφύλλια, έχουν καλυφθεί με νερά καθώς και χωράφια έτοιμα να καλλιεργηθούν το επόμενο διάστημα, καταδεικνύοντας το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής.

   Για πολλοστή φορά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Φαρκαδόνας παρακολουθούν με απόγνωση τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται και τις οικογένειές τους να έρχονται στα όρια της εξαθλίωσης. Στην θέση αυτή τους έφερε η αντιλαϊκή αντιαναπτυξιακή πολιτική που ακολούθησαν τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που εναλλάχθηκαν στην εξουσία και η οποία μεταφέρει και εφαρμόζει την πολιτική της ΕΕ.

 Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για υλοποίηση έργων αρδευτικών και αποστραγγιστικών, παρότι είναι γνωστό πως η περιοχή μας – καθαρά αγροτική- αποτελεί λεκάνη απορροής υδάτων.

Ποτέ δεν διατέθηκαν οι απαραίτητοι πόροι για την κατασκευή έργων υποδομής που θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση και διευθέτηση των υδάτινων πόρων της περιοχής μας ώστε αφενός να προστατευτούν οι καλλιέργειες, τα χωριά και οι κάτοικοί τους από καταστροφές και αφετέρου να στηριχτεί το αγροτικό εισόδημα.

   Εμείς, ως Λαϊκή Επιτροπή Φαρκαδόνας, καταγγέλλουμε την χρόνια στάση αδιαφορίας των κυβερνήσεων όπως και της Τοπικής Διοίκησης για την αντιλαϊκή αντιαγροτική πολιτική που εφάρμοζαν και εφαρμόζουν.
Στηρίζουμε τον οργανωμένο αγώνα των αγροτών μέσω των συλλόγων τους, μαζί τους αντιπαλεύουμε τις πολιτικές που εξαθλιώνουν τα λαϊκά στρώματα και άμεσα διεκδικούμε:

-να κηρυχθεί η περιοχή της Φαρκαδόνας πλημμυρόπληκτη με ταυτόχρονη καταγραφή των καταστροφών και απόδοση αποζημιώσεων για το 100% των ζημιών στους πληγέντες.
-να παγώσουν οι οφειλές των πληγέντων στις τράπεζες και παράλληλα να καταργηθούν όλα τα χαράτσια σε ρεύμα, νερό, κ.α.

-τον σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες αλλά και τη λειψυδρία αποταμιεύοντας και εμπλουτίζοντας τα υδατικά αποθέματα.

                          Η Λαϊκή Επιτροπή Φαρκαδόνας   

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου