Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

«Χειμώνας στις πλαγιές του Ιτάμου»


- Σ.Π. ΟΡ. Τρικάλων
- Το ξεροβόρι έστελνε τα προμηνύματα και ο μολυβένιος ουρανός το βράδυ έπαιρνε απόχρωση κοκκινωπή.





Το πρωί ξυπνούσαμε με ένα γόνα χιόνι. Φτυαρίζοντας ανοίγαμε πέρασμα μέχρι το δρόμο που αργότερα καθάριζε το γκρέιντερ. Και όταν έβγαινε ο ήλιος, είχε δόντια και δάγκωνε τα κορμιά μας. Μέτρα ολόκληρα τα παγοκρύσταλλα κρέμονταν από τις στέγες, γίνονταν διάφανα σπαθιά στα χέρια μας. Για τους μεγάλους ήταν μπελάς αφού άλλαζε της ζωής τους τον ρυθμό, τους φόρτωνε με επιπλέον υποχρεώσεις.



Τώρα που εξορίσαμε τον χειμώνα στα βουνά, τρέχουμε τις Κυριακές να γευτούμε τις χαρές του στα χιονοδρομικά κέντρα, ασφαλείς στα αυτοκίνητά μας φορώντας ρούχα μοντέρνα και ζεστά. Εικόνες σε χαρτί ιλουστρασιόν ενός χειμώνα ψευδεπίγραφου.

Ο χειμώνας ο αληθινός καραδοκεί σε ξεχασμένες στράτες, σε έρημα χωριά και αυλές χορταριασμένες. Μοιάζει με αυτόν που εικονίζεται στα αναγνωστικά της δεκαετίας του 60, ένα φάντασμα που ξέφυγε από τις πόλεις και πλανιέται στις ερημιές των βουνών. Είναι αυτός που συναντήσαμε ανεβαίνοντας στον Ίταμο, πάνω από την Πορτή. Μια Κυριακή που κάθε φρόνιμος θα έμενε στη ζέστη του σπιτιού του και στην ασφάλεια που η πόλη του παρέχει.



Εδώ στις πλαγιές του βουνού το παγερό ψιλόβροχο γίνεται χιονονιφάδες. Αραιές στην αρχή, πέφτουν βαριά από τον σκοτεινιασμένο ουρανό, σωρεύονται στον χωματόδρομο σκεπάζοντας τις λάσπες. Αντίθετα από τη βροχή, το χιόνι πέφτει αθόρυβα σκεπάζοντας τα πάντα σε πέπλα σιωπής.

Ακολουθούμε τις στροφές του δασικού δρόμου ανηφορίζοντας συνεχώς. Φτάνοντας στις βελανιδιές, είναι η ομίχλη που κυριαρχεί καταργώντας τα χρώματα. Παράξενος κόσμος, ονειρικός. Το λευκό δίνει τη θέση του στο γκρίζο, η ορατότητα περιορίζεται στα λίγα μέτρα. Οι άνθρωποι γίνονται σκιές και χάνονται. Ο ήχος των βημάτων και τα πατήματά τους στο χιόνι που σύντομα θα σκεπαστούν για να σβήσει κάθε ίχνος της παρουσίας τους..

Πρωί, μεσημέρι και σούρουπο έγιναν ένα. Ο χειμώνας καταργεί τις ώρες επιβάλλοντας τη δική του άχρονη εκδοχή. Οι στιγμές γίνονται ώρες και οι ώρες στιγμές στον χρόνο τον ακίνητο. Αλλά ο πολιτισμός μας έχει βρει αντίδοτα στις μαγείες του χειμώνα.

Είναι το ρολόι που επιτάσσει την επιστροφή….

Την Κυριακή 5/2 θα πεζοπορήσουμε στα Ορφανά Καρδίτσας. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου μας Ομήρου 6 (κάτω από το ΚΑΠΗ), τηλ. 2431072077 κάθε Παρασκευή από 9.00 έως 11 μμ.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και υλικό θα βρείτε στο site του συλλόγου στη διεύθυνση www.trikalasport.gr. και στο Facebook




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου