Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Η εκδήλωση στο 6ο Δημοτικό Τρικάλων


Στο χώρο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα ''Εμβόλιο κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας . Ενημέρωση-πρόληψη-εμβολιασμός'' Ομιλήτρια ήταν η ιατρός Δωροθέα Βουτσέλα







Τα εμβόλια αποτελούν πολύτιμο όπλο για την προστασία των παιδιών μας από διάφορες ασθένειες. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα επιπλέον λόγο να αισθανόμαστε τυχεροί καθώς είναι πλέον διαθέσιμο το εμβόλιο κατά του υπευθύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Αυτή ήταν και η αφορμή και γι'αυτή μας την εκδήλωση. Τον τελευταία καιρό γίνεται πολύ συζήτηση για μία αρρώστια που ταλαιπωρεί χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο  Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ευθύνεται για το θάνατο 274.000 γυναικών κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο και είναι η δεύτερη περισσότερο διαδεδομένη μορφή καρκίνου των γυναικών.

Στην Ευρώπη 33.500 γυναίκες προσβάλλονται κάθε χρόνο, ενώ από αυτές οι 15.000 πεθαίνουν

Ευτυχώς το 2007, ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά καθώς δόθηκε στη διάθεση της επιστήμης το εμβόλιο που πλέον θα προλαμβάνει τον καρκίνο του τραχήλου και μπορεί να χορηγηθεί σε κοπέλες ηλικίας από 9 έως 26 ετών.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 2ος σε συχνότητα γυναικολογικός καρκίνος και ο 6ος σε συχνότητα καρκίνος του γυναικείου σώματος .  Σήμερα υπάρχει η πίστη ότι η κύρια αιτία είναι η λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, HPV. Το DNA του ιού ανιχνεύεται στο 95 % των καρκίνων του τραχήλου. Ο ιός μεταδίδεται σεξουαλικά και έχουν βρεθεί περίπου 70 υπότυποι αυτού. 

Το 70% των ενεργά σεξουαλικών γυναικών θα έρθουν σε επαφή με τον ιό. Ευτυχώς, το 90% των ανοσσοεπαρκών γυναικών θα εμφανίσουν αυτόματη ίαση από τη λοίμωξη HPV σε 2 χρόνια. Το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε από το 2008 στις νεαρές Ελληνίδες με απόλυτη επιτυχία και χωρίς καμία παρενέργεια. Παρατηρήθηκαν πολλές αντιδράσεις για το γεγονός ότι, η σύσταση για χρήση του φαρμάκου, αφορά στη χορήγηση εμβολίου σε κορίτσια 12 ετών, δηλαδή πολύ πριν την ηλικία της σεξουαλικής δραστηριοποίησης.



 Όμως έρευνες έχουν δείξει ότι προγράμματα εμβολιασμού όλων των κοριτσιών ηλικίας 12 ετών, θα μπορούσαν να μειώνουν τους θανάτους από τη νόσο μέχρι και 75%.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας οι παρευρισκόμενες είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα που αφορούν όχι μόνο στον προ-συμπτωματικό έλεγχο αλλά και σε γενικότερου ενδιαφέροντος ,σχετικά με το Anti-HPV εμβολιασμό και την προστασία που παρέχει.

Ποιοι είναι όμως οι κύριοι παράγοντες κίνδυνου για να αναπτύξει μια γυναίκα καρκίνο τραχήλου;
Ποια είναι η θέση του εμβολίου στη πρόληψη του γυναικολογικού αυτού καρκίνου;
Ποιοι μπορούν να εμβολιασθούν;

Είναι αρκετά ασφαλές;
Τι ισχύει για τον εμβολιασμό αγοριών;
Για πόσο χρονικό διάστημα προστατεύει ο εμβολιασμός;
Τι προλαμβάνει;

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι να μην αμελούμε τα προληπτικά και διαγνωστικά μέτρα που προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις των μολύνσεων από τους ιούς HPV.ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.

    ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 6ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου