Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Έκθεση Ζωγραφικής της Μαρίας Ζιάκα σήμερα στο Μύλο Ματσόπουλου


Στον Μύλο του Ματσόπουλου σήμερα Σάββατο 24 Μαρτίου 2012 στις 6μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια της Αναδρομικής Έκθεσης Ζωγραφικής (1972-2012) της Μαρίας Ζιάκα. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων και θα διαρκέσει μέχρι 8 Απριλίου






Η Μαρία Ζιάκα, μέλος του Συλλόγου Τρικαλινών Ζωγράφων, γεννήθηκε στα Κούρεντα Ιωαννίνων το 1951. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων και υπηρέτησε τη δημόσια Εκπαίδευση ως Φιλόλογος από το 1979 μέχρι 2011. 

Ζει στα Τρίκαλα από το 1988 και είναι γνωστή στην εκπαιδευτική κοινότητα των Τρικάλων για τις μαθητικές θεατρικές παραστάσεις που παρουσίαζε με τους μαθητές του 5ου Λυκείου της πόλης, όπου υπηρετούσε.




Στη ζωγραφική είναι αυτοδίδακτη και ασχολείται πάρα πολλά χρόνια ερασιτεχνικά. Έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς όλες τις τεχνικές, λάδι, παστέλ, μολύβια και τα τελευταία χρόνια κατ’ εξοχήν ακρυλικά χρώματα σε καμβά ή χαρτόνι.
Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, φοιτητών, καλλιτεχνών της πόλεως Ιωαννίνων (1972 και 1975 στα χρόνια των σπουδών της), καθηγητών της ΕΛΜΕ Τρικάλων (1989) και του Συλλόγου Τρικαλινών Ζωγράφων  στον Βόλο (2010) και στα Τρίκαλα (2011). Αυτή είναι η πρώτη της ατομική έκθεση.

Σ’ αυτήν γίνεται μια αναδρομή σε όλη την πορεία της στην καλλιτεχνική αναζήτηση. Ο επισκέπτης μπορεί να δει έργα νεανικά ( της δεκαετίας του ’70-‘80) που εκφράζουν το πάθος και τον δυναμισμό μιας νέας ψυχής που ζητάει επειγόντως να εκφραστεί αδιαφορώντας για την τεχνική.

Στα μεταγενέστερα έργα θα δει την προσπάθεια για την κατάκτηση των τεχνικών μέσων, την ανάγκη της να εκφραστεί μέσα από τις παραδεδεγμένες φόρμες, για να καταλήξει στην αναζήτηση μιας προσωπικής έκφρασης που θα περιέχει την ευαισθησία της νιότης, αλλά και το βάθος και την εσωτερικότητα της ωριμότητας.

Τα θέματα είναι ποικίλα, ωστόσο κέντρο του ενδιαφέροντος είναι ο άνθρωπος (μορφή, κίνηση, έκφραση, σχέσεις). Ακόμα και στην απεικόνιση των τοπίων  ο χώρος σημαδεύεται από την ανθρώπινη παρουσία.


Στην έκθεση παρουσιάζονται μια σειρά από πορτραίτα με διάφορες τεχνικές που αποδίδουν χαρακτηριστικά τα «μοντέλα», στιγμές από χορούς, όπου το ανθρώπινο σώμα εκφράζεται με την κίνηση, τοπία  των Τρικάλων και άλλα από τόπους αγαπημένους.

Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν μια σειρά έργων (φόρος τιμής στην προηγούμενη γενιά) που αποδίδει ζωγραφικά παλιές οικογενειακές φωτογραφίες καθώς κι ένα αφιέρωμα στην Εκπαίδευση με θέματα από τα Σχολεία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Η επίσκεψη στην έκθεση λοιπόν είναι και μια καλή επιλογή εναλλακτικής διδασκαλίας για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων της πόλης μας.

Στα εγκαίνια θα προλογίσει η κυρία Λέλα Κατεχάκη-Μπαταγιάννη, Δημοσιογράφος και μέλος του Ο.Α.Π.Κ.Φ.Α «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ».
Η έκθεση θα  είναι ανοιχτή καθημερινά το πρωί από 10-14 και το απόγευμα από 18-21.30’.



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου