Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Συνεχίζεται η έκθεση φωτογραφίας της Λέλας Κατεχάκη


Μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας 12 Μαρτίου, θα διαρκέσει η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Εκεί μέσα» της Λέλας Κατεχάκη, στην Λέσχη Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Καρδίτσας ΛΕ.Φ.Κ.Κ στην Δημοτική Αγορά Καρδίτσας.






Στην έκθεση παρουσιάζονται, 21 φωτογραφίες αντικατοπτρισμών σε θαλασσινό νερό και τέσσερις φωτογραφίες αντικατοπτρισμών στον Ληθαίο ποταμό.

Πρόκειται για ένα απόσπασμα από μια σειρά 850 φωτογραφιών που έχουν τραβηχτεί σε αυτή την θεματική ενότητα. Όντας νησιώτισσα – με καταγωγή από την Κρήτη και την Κέρκυρα, με ρίζες από την κάτω Ιταλία, γεννημένη στον Πειραιά και μεγαλωμένη στην Κέρκυρα και τον Πειραιά – η φωτογράφος, γοητεύεται από το θαλασσινό νερό, τους μύθους του και την σημειολογική του έννοια, και προσπαθεί να το «φυλακίσει» στις φωτογραφίες της, δίνοντας στον θεατή μια πραγματικά εντυπωσιακή και πρωτοποριακή θέασή του. Το νερό των ποταμών, δεν μένει αδιάφορο της φωτογραφικής ματιάς της, αφού τα τελευταία 23 χρόνια ζει μόνιμα στα Τρίκαλα.

Μέχρι στιγμής την έκθεση έχουν επισκεφτεί δεκάδες Καρδιτσιώτες και Τρικαλινοί – όχι μόνο στα εγκαίνια, αλλά και καθημερινά τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης. Οι επισκέπτες μένουν για πολύ ώρα μπροστά στις φωτογραφίες σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσουν τις μορφές και τα νοήματα που κρύβονται μέσα σε αυτές, ακούγοντας ταυτόχρονα το ηχητικό περιβάλλον με τους ήχους νερών και όχι μόνο, που συνοδεύουν τις φωτογραφίες.

Το ηχητικό περιβάλλον, αποτελεί μια ακόμα εικαστική-ηχητική παρέμβαση της ίδιας της φωτογράφου και περιλαμβάνει εκτός από τους ήχους νερών, ιδιαίτερες μουσικές του Γιάννη Ξενάκη και Γιάννη Χρήστου, ευφάνταστα «παντρεμένες» με ήχους πιάνου, αλλά και ένα κείμενο σχετικό με την αρχέγονη έννοια του νερού, που η ίδια έγραψε και ερμηνεύει στην ηχογράφηση.

Η Λέλα Κατεχάκη, είναι δημοσιογράφος στην πόλη των Τρικάλων και ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία, περισσότερο από 25 χρόνια.

Με δικές της προτάσεις-εισηγήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων, στο οποίο θήτευσε από την πλευρά του πολίτη ως υπεύθυνη των Εικαστικών και του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων, από το 2003-2009, δημιουργήθηκε το Φωτογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Τρικκαίων, ο θεσμός του Παντρικαλινού Διαγωνισμού Παιδικής Ζωγραφικής και το τμήμα των Εικαστικών Αναζητήσεων στα Εργαστήρια Ζωγραφικής του Δήμου Τρικκαίων.

Η ίδια παίζει πιάνο και ασχολείται εκτός από την καλλιτεχνική φωτογραφία, με συρραφή μουσικών, το αποτέλεσμα των οποίων «διηγείται» κάθε φορά μια ξεχωριστή ιστορία. Με τον ίδιο τρόπο, φωτογραφίζει το νερό, τα σύννεφα, τους ιριδισμούς του φωτός, τα γυμνά κλαριά και κορμούς δέντρων, με φόντο άλλοτε τον ουρανό και άλλοτε το «τίποτα», δίνοντας φωτογραφίες που «μιλούν», αφηγούμενες απέριττα τις δικές τους ιστορίες.

Οι ώρες επισκέψεων στην έκθεση είναι καθημερινά, από τις 10.00 π.μ – 13.00 μ.μ και από τις 7.00 μ.μ – 10.00 μ.μ.

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου