Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Σήμερα 9π.μ. -12.30μ.μ. οι "ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2012" στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων


Διοργανώνεται από τον ΟΑΠΚΦΑ «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» και τον Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων








Σήμερα  στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων  9 π.μ. – 12.30 μ.μ., η Δ/νση Πολιτισμού του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης του Δήμου Τρικκαίων «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων διοργανώνει την  εκδήλωση-διαγωνισμός «ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2012».

 Σκοπό έχει την συνέχιση και διάδοση στα παιδιά το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας των εθίμων της εορτής του Λαζάρου που έχει να παρουσιάσει η πλούσια παράδοσή μας.

Οι Λαζαρίνες  «διαγωνίζονται» είτε ατομικά, είτε ομαδικά έχοντας καλάθια κατασκευασμένα με φυσικά υλικά και στολισμένα με φυσικά λουλούδια, και τραγουδώντας ένα από τα παραδοσιακά κάλαντα της εορτής. Σε όλα τα παιδιά προσφέρονται τα παραδοσιακά φιλέματα (καρύδια, αυγά,  ξερά σύκα, καραμέλες), λαζαράκια (ψωμένια ανθρώπινα ομοιώματα) και ενθύμια συμμετοχής. Θα βραβευθούν τα τρία ωραιότερα καλάθια, τα τρία σπανιότερα – παραδοσιακά τραγούδια και οι τρείς καλύτερες συνολικές παρουσίες (καλάθι και τραγούδι).

Ο λαός μας ονομάζει τον Λάζαρο και «Φτωχολάζαρο» και πιστεύει ότι μετά την ανάσταση δεν γέλασε ποτέ στην ζωή του. Σύμφωνα με μια παράδοση μόνο μια φορά χαμογέλασε όταν είδε σε ένα παζάρι ένα χωρικό να κλέβει μια στάμνα από ένα πωλητή σταμνιών.  – Βρε τον ταλαίπωρο , είπε τότε ο Λάζαρος. Για δες τον πως φεύγει με το κλεμμένο σταμνί. Ξεχνάει ότι και αυτός είναι  ένα κομμάτι χώμα όπως αυτό που έκλεψε. Το ένα χώμα κλέβει το άλλο…

Σε ανάμνηση της έγερση του Λαζάρου οι νοικοκυρές ζυμώνουν ειδικές κουλούρες που ονομάζονται Λαζαράκια, Λαζόνια, Λάζαροι κλπ.  Έχουν  σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου όπως παριστάνεται ο Λάζαρος στην αγιογραφία και  προσφέρονται  στα παιδιά που καλαντίζουν εκείνη την ημέρα. Μέσα στη ζύμη έχουν σταφίδες,  καρύδια , μύγδαλα  και άλλους καρπούς.

Στη Θεσσαλία, όπως και στη Στερεά  Ελλάδα, στη Μακεδονία, και στη Θράκη τα κάλαντα του Λαζάρου τα τραγουδούν μόνο κορίτσια , οι «λαζαρίνες».  Στολισμένες με ωραίες φορεσιές και κρατώντας καλάθια στολισμένα με λογής λογής ανοιξιάτικα λουλούδια γυρίζουν όλα τα σπίτια.

Καθώς τελείται μέσα την καρδιά της Άνοιξης πέρα από τα θρησκευτικά μηνύματα που μεταδίδει , συμβολίζει και την αναγέννηση της φύσης.  Οι λαζαρίνες επίσης συμβολίζουν την αναγέννηση και συνέχιση της ίδιας της παραδοσιακής κοινωνίας, είναι οι κοπέλες – μελλοντικές  νύφες που θα αναλάβουν μέσα από το γάμο και την απόκτηση παιδιών να ανανεώσουν και να συνεχίσουν την παραδοσιακή κοινωνία. 



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου